Primijetili ste da vam kosa sporije raste? Ovo mogu biti neki od razloga

Ako se borite s takvim beauty problemom, u nastavku donosimo nekoliko razloga koji bi mogli biti uzrok sporom rastu kose.
Vidi originalni članak

Čini li vam se ponekad da, bez obzira na to koliko se brinuli o kosi, ona jednostavno kao da ne raste te da cijelo vrijeme stagnira na istoj dužini? Ako se borite s takvim beauty problemom, u nastavku donosimo nekoliko razloga koji bi mogli biti uzrok sporom rastu kose. 

Kako piše Byrdie, jedan od razloga može biti hormonska neuravnoteženost pa, primjerice, stručnjaci tvrde da bolest štitnjače može uzrokovati gubitak kose ili njezin sporiji rast. I preaktivna i neaktivna štitnjača mogu uzrokovati smanjenu količinu kose na vlasištu gdje kosa postaje tanka i rijetka. Osim poremećaja u radu hormona, do sporijeg rasta kose može dovesti i loša prehrana jer ono štp jedemo utječe na njezino zdravlje i na njezin sjaj. Ako u organizam ne unosimo dovoljno željeza, cinka, masnih kiselina, proteina te vitamina A, D i E, može doći do slabijeg rasta kose, a možda i do njezinog gubitka. Nadalje, razlog sporijeg rasta može biti i bolest, tvrde stručnjaci. Naime, kosa ima svoj prirodni slijed - folikula raste, zatim odmara i onda je zamijenjena novom dlakom, no taj je proces promijenjen kod osoba koje, recimo, boluju od upale pluća. Njihova se dlaka cijelo vrijeme nalazi u fazi stagnacije, a jedan od razloga je i stres zbog bolesti pa kosa privremeno ne raste. 

Do sporijeg rasta kose može dovesti i prečesta upotreba proizvoda i alata za stiliziranje kose koji mogu uzrokovati lom i oštećenje kose. Također, ono se može dogoditi zbog različitih vrsta pletenica, prečvrsto svezanog repa, čestog peglanja, sušenja kose... Posebno je štetno kemijsko ispravljanje kose jer je takva koas poroznija, što rezultira gubitkom proteina, a na kraju i lomljenjem kose. Nakupljanje nekih proizvoda, kao šampona za suho pranje kose, može začepiti folikulu dlake, a to spriječava rast kose normalnim tempom. 

Boja karamele veliki je hit ovog proljeća; inspirirajte se idejama u galeriji:

FOTO: Instagram @joshwoodcolour FOTO: Instagram @johnfriedasalons FOTO: Instagram @windlelondon FOTO: Instagram @johnfriedasalons FOTO: Instagram @hershesons FOTO: Instagram @windlelondon FOTO: Instagram @shangallacher

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".