Ljeto je nezamislivo bez SPF-a: Trebamo ga koristiti cijele godine jer sprečava bore i poremećaj pigmentacije

Iako ga povezujemo s ljetom, visoki UV faktor trebali bismo koristiti tijekom cijele godine, a idealno je da nam ova njega postane dio svakodnevnog rituala jer sprečava bore i poremećaj pigmentacije. Sunce nas podsjeća da su kreme sa zaštitnim faktorom ne samo estetska, nego i zdravstvena nužnost.
Vidi originalni članak

Sunce je poput magneta, na njemu uživamo, asocira nas na odmor, potiče proizvodnju vitamina D, ima niz benefita za organizam. Jedva čekamo da nas počasti svojom nezamjenjivom toplinom pa da se instinktivno poželimo zavaliti na neku šarenu ležaljku, uzeti ledenu limunadu i na trenutak zažmiriti.

Užitak boravka na toplom povjetarcu daje nam snagu, osjećamo se ljepše i bolje te je logično da što više trenutaka želimo provesti u društvu našeg dragog sunca. No to također podrazumijeva i zaštitu, o kojoj liječnici, razne kozmetičke kompanije i brendovi iz godine u godinu, iz proljeća u proljeće, upozoravaju koliko je bitna. Istina, zna nam se dogoditi da se zaboravimo zaštititi, da mislimo da je sunce ultimativni prijatelj pa ignoriramo, slučajno ili namjerno, kremu sa zaštitnim faktorom. Taj segment u kozmetici nije samo priča, jer ta bijela tekstura koja nam ponekad ostavlja očiti trag na koži ima veliku ulogu u zdravlju naše kože, a onda i organizma.

Naime, svake godine liječnici diljem svijeta dijagnosticiraju sve više melanoma, više nego svih ostalih karcinoma na drugim dijelovima tijela zajedno, upozorava dr. Damir Homolak iz zagrebačke poliklinike Homolak.

– Stoga je jasno da je odgovarajuća zaštita od sunca ključna kako bismo smanjili rizik od pojave melanoma – dodaje. Naravno, ova priča vrti se oko madeža, ponekad simpatičnih točkica koje imamo odmalena i uočavamo ih na našem tijelu još kao djeca te im se čak i veselimo, no na kraju trebamo na njih obraćati pažnju te pratiti njihove eventualne promjene cijeli život.

– Madež je pigmentirana promjena koja se konstantno pojavljuje tijekom života na tijelu, dok se postojeći mijenjaju. Bitno je shvatiti da oni nisu statični, jer mijenjaju boju, veličinu i izgled – komentira dr. Homolak.

– Madeži su, u principu, vrlo benigna nakupina melanocita, odnosno stanica koje sadrže pigment u koži. Tek kad se ta nakupina promjeni u zloćudnu, nazivamo je melanom. Sve te promjene, kao i njihov nastanak, potiče pretjerano, svakodnevno izlaganje sunčevim UV zrakama.

Opekline od sunca ovdje imaju veliku ulogu jer, ako ih osoba dobije više puta tijekom života, udvostručit će se rizik od nastanka melanoma. Posebno je opasno ako su te opekline imale mjehuriće, naročito tijekom djetinjstva i adolescencije, jer koža pamti, iako se to na prvu čini nebitnim, a mi zaboravljamo kako smo se i čime njegovali u mladim danima.

Dr. Homolak predlaže da promatramo naše madeže te da pratimo njihove promjene. – Ako primijetite promjene poput asimetričnog izgleda i nepravilnih rubova, ako madeži mijenjaju boju ili se povećaju ili čak krvare i svrbe, ključno je obratiti se specijalistu dermatovenerologu – tumači dr. Homolak.

Liječnici u cijelom svijetu imaju univerzalno ime načina pregledavanja na engleskom jeziku, a ime mu je ABCDE. Naime, to znači A, kao asymmetry ili asimetrija, B kao borders ili rubovi, C kao color ili boja, D kao diameter ili veličina te E kao evolution ili razvoj. Ovo jednostavno pravilo omogućava nam da lakše zapamtimo način na koji se madeži mijenjaju te da pratimo promjene kako bismo mogli, u slučaju većih promjena, reagirati na vrijeme.

Danas je sve popularniji pregled dermatoskopija, koja se provodi uređajem – dermatoskopom. Njime se mogu vidjeti madeži povećani deset puta, a aparat se pri pregledu prisloni direktno na madež. – Ovim pregledom već vidimo kožne promjene te možemo uvidjeti melanom, odnosno melanocitni tumor. Dobra je vijest da je on izlječiv, ako se otkrije u ranoj fazi – ističe dr. Homolak.

Ako idete na ovaj pregled, dobro je znati imate li neki madež koji je u posljednje vrijeme promijenio boju, oblik ili se čini opasan. Sama aplikacija krema sa zaštitnim faktorom na lice trebala bi biti navika, i to ne samo tijekom ljeta nego i u hladnim danima, iako je UV indeks tijekom hladnijih mjeseci mnogo manji. Pritom lako zaboravljamo da je upravo nedovoljna zaštita lica početak jedne od najčešćih promjena kože lica, hiperpigmentacije. Iako je problem ponajprije estetske prirode, on samo najavljuje potencijalno brže starenje kože, a osim toga, tu su i njena jača isušenost koja na kraju vodi do prijevremene pojave bora. Čak i ako imate dobre gene, mogućnost bržeg starenja kože itekako uzrokuje prekomjerni boravak na suncu bez adekvatne zaštite.

Hiperpigmentacija, odnosno nepoželjne mrlje na licu i neujednačen ten, rješava se AHA kiselinama i tretmanima u dermatološkim ordinacijama, a postupak traje mjesecima. Stoga, bolje spriječiti nego liječiti.

Time ljetna njega na suncu postaje anti-age, što je ključno da bismo s vremenom primijetili što manje promjena na licu. Obično se u mladim danima sunčamo bez zaštite, no kad se počnu pojavljivati prve mrlje na koži, postavlja se pitanje zašto se prije nismo pobrinuli za ujednačen ten.

Istina je da je ponekad naporno konstantno razmišljati o njezi i zaštiti, no kad se pojave prvi znakovi oštećenja od sunca i ono nas podsjeti da nije sve samo bezbrižno ležanje, krajnje je vrijeme da se u dnevnoj kozmetičkoj rutini nađe nešto iz UV asortimana s polica omiljenih drogerija i parfumerija.

Kad biramo kremu za lice, nerijetko obraćamo pozornost upravo na teksturu, a trebali bismo i na zaštitni faktor koji je naveden na pakiranju. Iako je preporuka koristiti što viši faktor, bez obzira na to jesmo li preplanuli ili ne, činjenica da bijela krema ostavlja trag gotovo nikome nije simpatična. Tu, naime, treba razlikovati filtre – jesu li kemijski ili mineralni. Također, bitno je kremu nanositi na lice prije šminke, jer ne smijemo zaboraviti na svakodnevno sunce dok jurimo s posla u dućan, koje je jednako snažno kao i kad se opuštamo na moru. Kemijski filtar ulazi u kožu te, nakon što upije sunčeve zrake, pretvara ih u toplinu. Dakle, krema s kemijskim filtrom ide direktno na čistu kožu, eventualno nakon seruma. S druge strane, kremu s mineralnim filtrima možemo aplicirati nakon klasične njege, jer oni doslovno štite od UV zraka i odbijaju ih. Te formule mogu ostavljati bijeli trag jer je jedan od čestih sastojaka kreme s mineralnim filterima – cinkov oksid koji je bezbojan, ali karakteristično bijel.

S vremenom smo se navikli na lakše formule šminke, a s time su se promijenili i trendovi u svijetu ljepote pa smo se razmazili i zavoljeli razne lagane fluide i sve što u imenu ima nešto što nas podsjeća na – tekućinu. Lagano ovo, lagano ono i tako u krug. I onda dođe proljeće, veselimo se ljetu, a kreme su – guste. Stoga su brojni kozmetički brendovi u svojim laboratorijima zasukali rukave bijelih kuta i odlučili svijetu, iliti nama, donijeti neke lakše formule koje ne samo da će nas opustiti tijekom apliciranja, zbog ugodnih tekstura, nego nam dati gotovo nevidljivu zaštitu. Osim toga danas želimo i da krema za sunce za lice bude ujedno dobra podloga za make-up.

Svašta želimo, a naše želje i pozdravi ključne su informacije za slavne laboratorije koji diljem svijeta isporučuju formule na koje se i dalje možemo trackati rumenilima, bronzerima, puderima i inim formulama s kojima si izgledamo ljepše.

Sve je više krema koje su kremastije nego prije, fluida koji su superlagani i ostalih mirisnih formula s kojima naše lice poprima lijep sjaj. Tako da nam teške formule koje su nekada bile hit blijede u uspomenama s mora, a ostaje samo miris soli, sunca i pijeska na koži.

Ipak, pošto su superlagane, ne smijemo ih zaboraviti aplicirati svaki put kad izađemo iz mora, a tu je i aplikacija više puta na dan, i to pola sata prije izlaska na sunce. Iako, dobar dio krema novije generacije je vodootporan.

Budući da su teksture dosta tekuće, pojavili su se posljednjih godina fluidi u spreju, koji u ovoj gotovo eteričnoj varijanti jako lijepo sjedaju na lice, ali i tijelo. Za kožu tijela mnogi brendovi ujedno nude formule koje daju sjaj, primjerice s brončanim česticama koje naglašavaju preplanulu put, čak i nakon što se vratimo s odmora.

Osim zaštite od UV zraka, kreme nove generacije obogaćene su i sastojcima poput aloe vere, beta karotena, antioksidansa te termalne vode koji se brinu o tome da naše lice bude hidratizirano i zaštićeno. Ovaj tip formule ima više funkcija, a ne samo da nas štiti od UV zračenja. Sunce ujedno snažno isušuje kožu jer molekule vode hlape iz lica, osim ako ih formulacija kreme ne „zaključava“. Najnoviji „izum“ kozmetičke industrije iz sfere zaštite kože na suncu je vodica s visokim zaštitnim faktorom, što dodatno naglašava koliko brendovi ozbiljno shvaćaju našu želju za superlaganim formulama od jutra do mraka, naročito tijekom toplih mjeseci.

Naime, s promjenom sezone mijenjamo i omiljene kreme pa guste i masnije ostavljamo za hladne dane te se istovremeno fokusiramo na lagane teksture. Stoga je logično da je vodica dobra beauty kreacija, koju smo do sada pronalazili samo u verziji mineralizirane termalne vode.

Jače, guste formule stupaju na snagu tek kad sunce zađe. Upravo je to vrijeme, dok je osjećaj sunca i topline na koži još uvijek postojan, idealno za njegu koja će poraditi na spomenutom „zaključavanju“ molekula vlage u koži. After-sun kreme posebna su kategorija koja je svake godine sve raskošnija, a njihova se upotreba često nastavlja i dugo u jesen, upravo zbog ugodnosti i kvalitete formulacija. Ključni su sastojci ovih formula oni hidratizirajući te smirujući jer koža je, iako zaštićena, tijekom sunčanog dana “popila” mnogo topline. Nerijetko, zbog želje da se rashladimo, kozmetički brendovi serviraju nam formule koje se nanose nakon sunčanja, a obogaćene su molekulama koje nas hlade, poput mentola, te stvaraju trenutačni osjećaj osvježenja.

No da bi pošteno odradile posao, formule nakon sunčanja trebali bismo nanositi direktno nakon tuširanja, naravno, ne prevrućom vodom. Bitno je da hidratizirajući sastojci „pokupe“ i vodu s tijela, tako da koža popije što više. Kad je riječ o tipu teksture, popularni su i gelovi, jer sama njihova formulacija dodatno osvježava kožu te je lagana i idealna za vruće dane. Gel-kreme imaju posebnu lakoću tako da ih koža super brzo upija, što je itekako zahvalno, naročito kad ne želimo taj tradicionalan osjećaj masnoće neke tradicionalne kreme.

Što se tiče načina korištenja, after sun kreme dobre su ne samo za tijelo nego i za lice, osim ako nije riječ o aknama ili nekom drugom poremećaju kože. Ovaj tip kreme praktičan je i za odmor jer u jednoj kremi krije se formula idealna za cjelokupnu hidrataciju. Ta krema dovoljna je kao večernja i jutarnja njega, osim kad ne idete ujutro na sunce.

Specifičan je kod svih tih ne samo after sun nego i krema za sunce neodoljiv miris koji često trackanje olakšava i kreira nam mali kućni wellness doživljaj. Miris kokosa i sličnih ljetnih esencija hit je svih tih krema jer nas instantno u mislima seli na neku plažu pod palmama.

Jednostavna beauty rutina ključna je tijekom svih mjeseci, a posebno važna postaje ljeti. Naime, pretjerano i slojevito apliciranje formula može dovesti do začepljenja pora, što rezultira aknama. Orijentirajte se na osnovnu rutinu koje ćete se držati i tijekom uobičajenog dana i na odmoru te minimalno mijenjajte formule jer koža će sama pokazati kad joj nešto smeta. Kad je riječ o jednostavnijoj beauty rutini, važno je naglasiti praktičnost krema koje vam odgovaraju i kao make-up podloga, kako bi slojeva na licu bilo što manje. Ako je ten lijep i zdrav, puder nije nužan, tek malo bronzera ili korektora, ako je potrebno. Preplanuli ten je predivan, svi se nekako bolje osjećamo s toplinom sunca na licu i tijelu. Stoga, minimalna beauty rutina s ključnim formulama sa zaštitnim faktorom trebala bi biti dovoljna da bismo plovili kroz ljeto i dane boravka na dragom nam suncu.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".