Ljetni ritual koji se ne preskače: Poznata kozmetičarka objašnjava svaki korak njege stopala kod kuće

Kućna pedikura koja uključuje kupku, piling i hidrataciju jednostavan je način koji će pružiti osjećaj kućog wellnessa i laki hod
Vidi originalni članak

Tijekom godine nepravedno ih zaboravimo, no zato smo ljeti gotovo svakodnevno spremni učiniti nešto za njih - stopala su ovih dana u fokusu ne samo radi divnih sandala koje želimo nositi svaki dan, već i radi udobnosti kože i općenito higijene. Nije neophodno konstantno obilaziti salone i pedukure, mada nam to olakšava svakodnevnu njegu, ali kreme i pilinge za stopala dobro je imati na raspolaganju.

– Poznato je da su stopala najopterećeniji dio tijela, ali ponekad zaboravimo na njihovu njegu – komentira kozmetičarka Zdenka Mihelj.

- Njihov izgled ovisi i o vašem životnom stilu, o tome koliko provedete hodajući, koliko ste na nogama, ali i o tome koliko vremena provedete te koje formule koristite za njegu. Najčešća pojava je grublja koža koja je zapravo samo estetski problem, a ljeti može doći i do laganog oticanja stopala – upozorava Mihelj te dodaje kako je stanje stopala povezano i s brigom o njima. Čak i ako idete pedikeru, stopala će biti ugodnija ako im kod kuće posvetite malo vremena.

– Kućna njega ima nekoliko ključnih koraka, a ako želite kvalitetu, predlažem za početak kupku, a onda i piling nakon kojeg slijedi uređivanje noktiju te na kraju hidratacija kremama koje sadrže aktivne sastojke za omekšavanje kože – predlaže Mihelj. Kupka je ključna, ona je ujedno prvi korak i u salonskoj pedikuri.

Ona će, naime, omekšati prvi sloj kože te mora trajati barem deset, petnaest minuta, kako bi se koža dobro natopila i dubinski omekšala.

Voda neka bude toplija, da nam bude ugodno. Idealno je u kupku dodati morsku sol te ulja, primjerice lavandino ili čajevac, koji djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica te se stoljećima koristi u te svrhe.

– Imam i prijedlog za takozvanu bakinu kupku. Time su se njegovale dame nekada kada nisu imale dostupne pedikerske salone.

Dakle u vodu dodajte dvije šalice mlijeka i tri jušne žlice sode bikarbone. Ovi sastojci odličan su benefit za kožu jer mlijeko sadrži mliječnu kiselinu, a soda bikabona je abrazivno sredstvo i jedno od onih koje se prije koristilo za razna čišćenja u kućanstvu - otkriva kozmetičarka.

Nakon kupke, stopala treba dobro osušiti, jer moramo ih pripremiti za piling. Njime odstranjujemo odumrle stanice kože, stoga je dopušteno koristiti i formule s nešto većim i grubljim česticama. Najbolje je piling aplicirati masažnim pokretima, koji će istovremeno ubrzati cirkulaciju i pobrinuti se da koža ostane čista i glatka. Ako nemate kupovni, možete piling napraviti i kod kuće, koristeći sastojke koje imate u hladnjaku. Hitovi ljeta su obično šećer, med, kava, sitna sol i ulje. Omjer sastojaka ovisi o vama, koliko snažno mehaničko djelovanje želite. Možete dodati više šećera, meda ili ulja, jer tekući sastojci njeguju i omekšavaju kožu i, naravno, pomažu djelovanje onih krutih. Za čišćenje tu je i limun, pa u smjesu možete dodati i limunov sok.

Od ulja popularna su u ovim receptima bademovo kao bazno, a tu su i kantarionovo, maslinovo te nevenovo. Ne morate puno toga miješati, dovoljno je kombinirati dva sastojka, jedan kruti i drugi tekući. Ako je koža zadebljana, dobro je poslužiti se i grebalicom, a neki brendovi imaju i gadgete koji to rade na struju. Ipak, treba biti pažljiv s time, kako se ne bi odstranilo previše kože jer u tom slučaju nastaju ranice te mogućnost ulaska bakterija i virusa. Zato kozmetičarke ne preporučuju samostalno korištenje golih žileta na stopalima, ipak je bolje za ozbiljne probleme obratiti se stručnjacima.

– Predlažem korištenje kamena za stopala, praktičnije je od grebalica, manja je mogućnost nastanka oštećenja kože – predlaže stručnjakinja.

Pri grebanju, posvetite se više peti i bočnim dijelovima stopala, odnosno na mjestima gdje primijetite zadebljanje. Nakon toga ponovno kožu dobro osušimo i prelazimo na uređenju noktiju.

Bez obzira što nokte redovito skraćujemo, moramo obratiti pažnju da budu odrezani ravno.

Naime, kod polukružnog rezanja, kutovi noktiju pri rastu mogu ući u kožicu i napraviti ranice. Iako je lakše koristiti škarice ili grickalicu, ipak je rašpica finiji način za oblikovanje noktiju, pa i na nogama. - Što se tiče kožice oko noktiju, bolje je ne rezati je, već samo potisnuti prema korijenu nokta, a za to su idealni drveni štapići, jer su napravljeni od prirodnog materijala koji neće oštetiti nježan dio prstiju – savjetuje Mihelj.

Nakon toga, za kompletan tretman, dobro je napraviti i masku za stopala. Tu također možete koristiti domaće sastojke, kao što su banana i med, koji će dodatno omekšati i nahraniti kožu stopala te će ona danima biti ugodna i lijepa. Pomiješajte da dobijete pastu, namažite na stopala i zamotajte ih u prozirnu foliju.

Zatim ostavite da djeluju oko deset minuta te nakon toga dobro isperite. Posljednji korak je hidratacija kože, naročito ako niste stavili masku. U ponudi drogerija i parfumerija su razne kreme s aktivnim sastojcima među kojima se ističe urea, kao jedan od onih koji generalno omekšava kožu stopala. Naravno, tu su i brojni hidratizirajući sastojci u formi kreme, emulzije, ulja ili laganog fluida. Idealno je ove tretmane raditi navečer, kako bi stopala imala dosta vremena da se osuše i da nakon toga možete obući cipele – u protivnom će se stopalo klizati. I dok kućna pedikura ima svojih prednosti, a dobro bi bilo ovaj ritual ponavljati jednom mjesečno i zimi kako biste spriječili pretjeran rast zadebljale kože, u salonima se svako malo pojavi neki trend. Klasična pedikura je i dalje hit, no u posljednje vrijeme sve su traženiji tretmani s mliječnim i voćnim kiselinama, inspirirani onima za lice.

Te kiseline, naime, skidaju sloj i ostavljaju novu, svježu kožu, a to za stopala znači puno jer koža je na njima tvrda i jako lijepo je skidaju upravo te snažnije formule.

– Te nove tretmane ćete naći pod nazivima Callux, Mavex i japanska pedikura. Princip rada je da se na stopala stavi određena smjesa, zamota u foliju te nakon uklanjanja smjesa ukloni. Nakon toga slijede masaža i hidratacija stopala kremama ili nekom drugom sličnom formulom – opisuje Mihelj. Iako su odlasci u salone češći ljeti, njega stopala kod kuće pomaže i osjećaju lakoće, jer nakon pa makar i kratke masaže pod tušem, osjećaj je fantastičan. Ovo je djelomično wellness doživljaj, jer potiče cirkulaciju, a stopala koja nas nose čitavi dan itekako uživaju u pojačanoj njezi.

Od ponude kućnih krema dobar dio njih je medicinski, jer ova niša proizvoda djelomično pripada u ljekarničke formule. Neke od krema imaju i deodorant efekt, što znači da smanjuju posljedice znojenja te ujedno pomažu koži stopala da lakše prođe kroz dan. Što se tiče znojenja, naravno da su umjetni materijali nepoželjni, naročito na cipelama.

Idealna cipela je ona od kože, od prirodnih materijala te otvorena. Iako su hit tenisice, one ljeti ipak zatvaraju stopalo i ako ste puno vani, otvorena je sandala puno bolja opcija jer daje koži da diše, a vama da pokažete prekrasnu pedikuru.     

Kakav lak za nokte odabrati ovog ljeta? Ponešto za svakog izdvojili smo u galeriji:

OPI Douglas Sally Hansen Revolution OPI Gabriella Savlete Essie Bourjois Catrice Catrice ArtDeco Essence

Serumi su osnova njege: Uz savjet stručnjaka odaberite onaj idealan za svoju beauty rutinu s kojim će koža blistati
Efekt "staklene" kože: Poslušajte savjete domaće vizažistice i postignite najpopularniji beauty look
Kakvu manikuru odabrati ovog ljeta? Evo što predlaže vlasnica popularnog zagrebačkog salona
Znate li za važno pravilo skraćivanja noktiju pri manikuri kojim se koriste i u kozmetičkim salonima?

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".