Liječnica ima odgovore na pitanja vezana uz perut: Zašto se pojačava zimi i kako je tretirati?

Specijalistica dermatovenerologije Jelena Meštrović Štefekov odgovorila nam je na najčešća pitanja vezana uz pojavu peruti koja se pojačava tijekom hladne sezone
Vidi originalni članak

Problem s peruti na vlasištu pogoršava se u hladnoj sezoni, tijekom jesenskih i zimskih dana. Iskusna specijalistica dermatovenerologije Jelena Meštrović Štefekov iz Poliklinike Šlaj-Anić za Divu je ispričala više o ovom čestom problemu. Kaže kako tijekom hladnijih dana kožu vlasišta, a osobito kosu, treba sačuvati od isušivanja.

- Kako njega vlasišta započinje s pranjem kose, potrebno je, uz adekvatan, njegujući šampon i regenerator koristiti i obnavljajuće maske za kosu, barem jednom tjedno. Temperatura vode tijekom pranja mora biti mlaka, topla, nikad prevruća. Kosu je važno dobro osušiti, isprva maksimalno upiti vodu ručnikom, a tek potom tretirati fenom na srednjoj temperaturi zraka. Nikad ju ne ostavljati ni djelomično mokru jer je kao takva sklonija oštećenjima i lomljenju, osobito ako nakon fena koristimo uređaje za oblikovanje poput figara ili pegle za kosu. Poželjno je prije feniranja koristiti preparate za zaštitu od termalnog oštećenja, a nakon feniranja njegujuća ulja za kosu. U vanjskim uvjetima savjetuje se zaštiti kosu kapom - pojašnjava Meštrović Štefekov i kaže da, iako prhutanje vlasišta može biti jedan od simptoma različitih dermatoza poput psorijaze, atopijskog dermatitisa ili iritativnog i alergijskog dermatitisa, pod pojmom peruti prvenstveno mislimo na prhutanje vezano uz seboroični dermatitis

- Seboroični dermatitis uz perut može imati i druge simptome poput svrbeža, mašćenja ili (rjeđe) suhoće vlasišta, te kod težih oblika, crvenila kože vlasišta. Uzroci seboroičnog dermatitisa i peruti su multifaktorijalni i uključuju genetiku, stres, kolonizaciju gljivom iz roda Malassezia, vanjske uvjete (UV), prehranu, stil života… Upravo zbog toga je i terapija raznovrsna i uključuje šampone i losione koji sadrže aktivne tvari koje djeluju keratolitički (uklanjaju ljuskice), protuupalno i antimikotički (uklanjaju suvišak gljive) - poput selen sulfida, cink piritiona, salicilne kiseline, coal tara, ketokonazola i dr. Ako, unatoč korištenju navedenih losiona i šampona izostane željeni učinak, treba potražiti liječničku pomoć. Tada se obično kratkotrajno, u terapiju uključuju i kortikosteroidni preparati - pojašnjava specijalistica dermatovenerologije i dodaje kako su adekvatna prehrana, san, tjelesna aktivnost, odnosno sve ono što stavljamo pod zajednički nazivnik zdravog života, samo dodatna pomoć.

Upitali smo ljekarnicu što kupiti za jačanje imuniteta i zdravlje, evo što nam je rekla

 

Liječnica napominje kako su perut i seboroični dermatitis kronično recidivirajućeg tijeka, što znači da se nakon perioda mira obično vraćaju nazad. Može se zaliječiti i uspješno držati pod kontrolom, iako se ponekad i same, bez osobitog razloga, u potpunosti povuku ili budu bitno manje izražene. 

Meštrović Štefekov osvrnula se i na pojačanu pojavu peruti u jesenskim i zimskim danima:

- S obzirom na to da sunce, odnosno UV zrake djeluju protuupalno, tijekom sunčanih mjeseci u godini perut će biti manje izražena pa i potpuno nestati. Taj učinak sunca pojačava djelovanje mora (tzv. heliomarinoterapija). Nije zanemarivo ni to da smo tijekom sunčanih mjeseci, a osobito tijekom godišnjeg odmora raspoloženiji, opušteniji, razina stresa i reakcije na stres bitno je manja, što pridonosi dobrom stanju vlasišta. Suprotno tomu, s dolaskom jesenskih i zimskih mjeseci svi navedeni faktori izostaju, što rezultira pogoršanjem peruti, odnosno seboroičnog dermatitisa.

Osobe koje muči problem peruti mogu pokušati umanjiti taj problem upotrebom ranije navedenih šampona i losiona protiv prhuti. Međutim, liječnica napominje da treba razlikovati one za masnu od onih za suhu prhut i izabrati odgovarajući drogerijski ili ljekarnički (najsigurniji prvi odabir je uz savjet ljekarnika). Kaže da, ako učinak izostane, treba potražiti liječničku pomoć. 

- Od pomoći će prvenstveno biti šamponi i losioni protiv peruti koje treba koristiti prema uputama, najčešće 2-3 puta tjedno dok se perut ne smanji, a zatim ih postupno izostavljati. Treba izbjegavati preparate za stiliziranje kose. Ako  je perut praćena izrazitijim mašćenjem kože vlasišta, potražiti (uz pomoć liječnika) mogući uzrok mašćenja i pokušati ga staviti pod kontrolu. Grijani prostori, suh zrak, i promjene temperature ne utječu bitno na nastanak peruti. Ono što utječe je nedostatak sunca (UV-a), ali tu nema pomoći. Aktivnosti koje nas vesele i zdrav stil života mogu biti od pomoći  zaključila je liječnica. 

 

 

 

 

 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".