Lice vam je suho? Dermatologinja otkriva zašto je hidratantna krema ključna i koja je najbolja za svaki tip kože

Kada je riječ o pronalaženju prave hidratantne kreme, važno je uzeti u obzir vanjske čimbenike.
Vidi originalni članak

Kao što će vam svaki dermatolog reći, vaša je hidratantna krema jedno od najvažnijih stvari u vašoj skincare rutini. Budući da najbolje hidratantne kreme ne daju samo vlagu, one također rade na zaključavanju svih ostalih hranjivih tvari koje unosite u kožu, od vitamina C do retinola i, što je najvažnije, hijaluronske kiseline. 

"Hidratanta krema održava integritet zaštitne funkcije kože i ključno je za dobro zdravlje kože", kaže stručnjakinja za zdravlje kože i osnivačica Decreea,  Anita Sturnham za Vogue. Naravno, vaši serumi, esencije i sheet maske čine svoje, ali kad se sve svodi na to, ništa nije bolje od dobre hidratantne kreme.

Kako odabrati hidratantnu kremu?
Kada je riječ o pronalaženju prave hidratantne kreme, važno je uzeti u obzir vanjske čimbenike. Na primjer, kakvo je vrijeme vani? Ako je hladno i suho, možda biste trebali koristiti bogatiju formulu. Ako je vruće i vlažno, trebala bi biti dovoljna lakša formulacija. Nekih dana možda neće biti važno kakvo je vrijeme i vašoj će koži možda trebati dodatna vlaga, Sturnham preporučuje da u svom priboru držite različite formulacije. “Potrebe vaše kože mijenjaju se iz dana u dan, a čimbenici poput stresa, hormona, putovanja i stila života utječu na njezinu razinu hidratacije, ostavljajući nas sklonima suhoći. Preporučam dvije hidratantne kreme – laganu i bogatiju.”

Trebam li se mazati kremom ujutro ili navečer?
Opet, sve ovisi o tome kako vaša koža izgleda i kako se osjećate. Neki se vole namazati ujutro, a drugi navečer. Ali većina dermatologa preporučila bi oboje. Jer, ono što u biti radite s hidratantnom kremom štiti gornje slojeve kože, poznate kao epidermalna barijera, od vanjskih čimbenika kao što su UV zrake, plava svjetlost, bakterije, onečišćenje i promjenjive temperature, dok u međuvremenu zatvara svu vlagu unutra. Nanošenje ujutro i navečer stoga može značajno utjecati na njegovu kvalitetu i teksturu.

@dr.farzan Remember, skipping moisturizer today could lead to deeper wrinkles later on! #finelines #dryskin #moisturizer ♬ please check out my obiwan edit - ob1wans ✧

Koja je najbolja hidratantna krema za lice?
“Da bi se postiglo sve gore navedeno, najbolja hidratantna krema za lice sadržavat će i svojstva vlaženja i omekšavanja za podršku koži. Sastojci poput glicerina, hijaluronske kiseline i skvalana sjajni su oni na koje treba obratiti pozornost,” kaže Sturnham. “Čak i ako vam je koža masna i često imate izbijanje prištića, mit je da biste trebali preskočiti korak hidratantne kreme. Ključno je samo osigurati da koristite dobro formuliran proizvod koji obavlja zaštitnu funkciju bez začepljenja pora.” 

Međutim, ako ste zabrinuti zbog masne kože, Sturnham predlaže da se odlučite za proizvod na bazi vode, što znači da bi "Aqua, voda, deionizirana voda" trebala biti prva tri sastojka na etiketi. U međuvremenu, oni sa suhom kožom trebali bi tražiti hidratantne kreme koje sadrže ceramide, glicerin, hijaluronsku kiselinu i ureu.

U subotu, 10. lipnja, uz Divu i Večernji list poklanjamo tester Baldessarini Bella Absolu parfema
'Crno - bijele kombinacije volim i inače, ljeti najviše nosim bijelu uz neke detalje u bojama'
5 super savjeta kako isfurati ljetnu garderobu na chic i moderan načina

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".