Lakovi imaju posebnu moć da naše ruke učine elegantnima

Komplet jednostavne, praktične njege za doma uključuje super kremu te razna ulja, ali i divne lakove čiji su tonovi konkretni, visoko zasićeni i privlače pažnju u svakoj situaciji
Vidi originalni članak

Kozmetički horizont lakova beskrajno je pun nijansi, teško je odoljeti kad ih vidimo onako složene u parfumeriji, drogeriji ili na nekom drugom divnom mjestu. Često se dešava da žene uistinu doma imaju na desetke lakova, iako su super popularni i gel nokti, kao i oni umjetni. Ipak, lakiranje kod kuće je zabavno, a dio je njege koju pridajemo rukama. Konstantno s njima nešto tipkamo, imaju posebno stilsko mjesto na beauty sceni, pojačano s kremama i posebnim formulama za njegu. Tu su i maske te piling formule, odlična su podrška svakodnevici, u kojoj su ruke izložene raznim promjenama temperature.

Danas je u svijetu lakova za nokte prisutna jedna tradicionalna priča - a to je mehndi, indijska tradicija aplikacije boje na nokte. Žene su nekada, a to rade i danas, koristile kanu kako bi ukrasile svoje ruke, među njima i nokte. Povijest nam otkriva i babilonske ratnike koji su koristili crni kohl za bojanje noktiju, odnosno tamnu olovku kakvu danas imamo za - make-up oko očiju. U staroj Kini lak za nokte se izrađivao od pčelinjeg voska, bjelanjaka, želatine i biljnih pigmenata. Nekada su rituali s bojom bili isključivo dio tradicije, no danas su oni bitni u svijetu igre sa stilom - moderan život donosi nam čarobne lakove koje naprosto apliciramo i nosimo iz fore, ali i kako bismo stilu dale neki poseban pečat.

Prošlo stoljeće promijenilo je ne samo način na koji se odnosimo prema kozmetici, već je i donijelo niz inovacija. Godine 1917. Northam Warren, kemičar iz Chicaga koji je imao firmu u New Yorku, predstavio je prvi moderni lak za nokte u boji, temeljio se na laku za automobile. No, lak se nije skidao tako lako, iako je postao hit - prva je boja bila ona nježno ružičasta. Dakle, kako bi riješio ovaj problem, Warren je razvio odstranjivač laka za nokte, koji je pustio u prodaju tek 1928., a radilo se o formuli na bazi acetona koja je bila sigurna za korištenje kod kuće. U slično vrijeme, još jedan sličan proizvod, iste namjene, predstavili su Charles i Joseph Revson te Charles Lachman, uz pomoć vizažistice Michelle Menard. Također su bili lideri u kozmetičkoj industiji te se bavili ovim sve popularnijim biznisom. Upravo je ona bila autorica njihovog odstranjivača laka za nokte na bazi acetona koji je izašao oko 1932. Revson kompanija uskoro postaje ona koju poznajemo danas - Revlon.

A u pedesetima stižu gel nokti, priča o njihovom nastanku je super zabavna. Godine 1954. zubar Fred Slack, slomio je nokat usred posla te si napravio umjetni nokat od materijala koje je imao za zube. Tek toliko, da nadomjesti dio nokta te da uspori daljnje pucanje, Slack nije shvatio da je upravo napravio revoluciju u svijetu ljepote. No, uvidjevši prednosti ove inovacije, nakon niza eksperimenata s različitim materijalima kako bi usavršio svoj izum, on i njegov brat Tom patentirali su uspješnu verziju i pokrenuli tvrtku Patti Nails. S vremenom dolaze i kreme te dodatna njega za nokte i zanoktice, danas imamo niz prijedloga. I dok su za izume zaduženi kemičari i inovatori, koji su se inspirirali lakovima iz auto-industrije, za boje i nijanse zaduženi su dizajneri. Oni koji predlažu ideje ovisno o trendovima, zaslužni su za look naših noktiju. Sve skupa kreativan je svijet ljepote i uživanja u stiliziranju, no osnovna je njega, ovih dana ruke su na hladnoći, priuštimo im konkretan tretman. A onda kad krene stiliziranje, kombiniramo lakove i boje sa šminkom ili možda modnim detaljima.

Nakit je također fora element za kombinacije s noktima, a ako ste vješti, tu su razne kreativne dimenzije lakiranja. Kist je dovoljan da se kreativno izrazite, koristite motive adventa za potpuni dojam. Posebnu draž noktima daju metalik i slični efektni lakovi, nerijetko su obogaćeni nizom tonova, što posebno dobro djeluje pod reflektorima.

U galeriji donosimo najbolje proizvode za njegu noktiju i ruku:

FOTO: Arhiva Dive Teaology Black Rose Tea Hand & Nail Cream, martimex.hr,75ml, 9,45 € FOTO: Arhiva Dive MBR Nail oil – ulje za njegu, Parfumerija Lana, 7,5 ml 20 € FOTO: Arhiva Dive Depend Gel iQ remover oil, dm.hr, 2,65 € FOTO: Arhiva Dive Essie On A Roll Apricot Nail & Cuticle Oil , lijepa.hr, 10,49 € FOTO: Arhiva Dive Essence the Cuticle trimer, dm.hr, 1,40 € FOTO: Arhiva Dive Biologique Recherche Masque Gommage maska i piling za eksfolijaciju i ujednačavanje kože ruku, Trg Marka Marulića 11, 75 €

Sportska novinarka super spaja ležerno i elegantno: 'S plavom torbicom sam razbila monotoniju, što često radim'
Kakav par! Ovi supružnici bili su prave zvijezde zagrebačke špice u svojim kombinacijama
Tiktokeri donose najbolja parfemska otkrića: 10 viralnih mirisa koje možete kupiti ovog Božića

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".