Kozmetičarka otkriva kako i u zimskim danima imati nahranjenu, mekanu i blistavu kožu

Divno je uvući se u vruću kupaonicu i ukrasti dio večeri samo za sebe! Iako, svaki je dan idealan za konkretniju njegu, bilo da se radi o pilingu, tuširanju mirisnim formulama koje nas vode u neke egzotične svjetove ili mazanju kremama obogaćenima shea maslacem...
Vidi originalni članak

Miran siječanj rezerviran je za intenzivnu njegu kože jer početkom godine okrećemo novu stranicu i želimo neku posebnu uživanciju. I sve to – kod kuće! A i koža naprosto priželjkuje da je ozbiljnije shvatimo te nam daje očite znakove, ne samo crvenilom, već i jačim isušivanjem nakon sezone tulumarenja (alkohol i slana hrana jako isušuju kožu!). Ionako su vani minusi, nemamo pametnijeg posla, barem vikendom.

Divno je uvući se u vruću kupaonicu i ukrasti dio večeri samo za sebe! Iako, svaki je dan idealan za konkretniju njegu, bilo da se radi o pilingu, tuširanju mirisnim formulama koje nas vode u neke egzotične svjetove ili mazanju kremama obogaćenima shea maslacem...

Glavni razlog oštećenja na koži jest narušavanje zaštitnog vanjskog sloja kože, smanjenja lipida i nedostatak vode – podsjeća kozmetičarka Zdenka Mihelj – čime onemogućujemo prirodno ljuštenje odumrlih stanica. To osjećamo kao povećanu osjetljivost kože koja nam pokazuje trajno crvenilo, a možemo osjetiti i lagano zatezanje, peckanje te osjećaj kao da nam je koža premala. Istovremeno na tijelu se zna pojaviti ljuskanje koje jako svrbi, što je znak da koži dubinski nedostaje vlage. Posljedično, može se pojaviti osjećaj da nam je odjeća neudobna, naročito ako tekstil sadrži najlonska ili vunena vlakna. Kako bismo to spriječili, predlažem da uvedete promjene u svakodnevnu njegu te izbjegavate kupanje i dugotrajno namakanje u kadi, koža bolje podnosi tuširanje. Voda u svakom slučaju ne smije biti previše vruća – upozorava Zdenka. Ističe i da su ovih dana popularne i masaže jer otvaraju pore i čine kožu elastičnom. No, ako niste tip za masaže ili jednostavno ne stignete, tu su nezaobilazni kućni rituali. Jedna od top lekcija – gelovi za tuširanje s hidratizirajućim molekulama idealan su zimski partner koži, prvenstveno oni bez sapuna. Pojačano upijanje kvalitetnih sastojaka podržat će i eksfolijacija jer ovaj ritual pomaže koži da se lakše i kompletnije obnovi. Slavni piling od šećera ili soli možete napraviti i sami – dovoljno je pomiješati ih s malo maslinova ulja. No, kako efekt ne bi nestao brzo nakon tuširanja, prilikom sušenja ručnikom tapkajte kožu te izbjegavajte agresivno brisanje. Još malo vlažna koža uživat će u kremama, losionima i mlijeku za tijelo – prvaci ovog područja su neven, ulje jojobe, matična mliječ, shea maslac, aloe vera, kokos

Uglavnom su zimske kreme nešto teže i masnije jer moraju nahraniti kožu, zadržati vlagu u koži te se pobrinuti da izdrži promjene temperature, hladan i vrući zrak te konstantno pokrivanje.

– Za dubinsku njegu predlažem formule s uljima kao što su bademovo, mareličino, avokadovo, koštica šljive… te kružno, masažno mazanje koje potiče cirkulaciju krvi i protok limfe. Da stvar bude bolja, time ćemo ujedno poraditi na razbijanju celulita – podsjeća Zdenka.

Posebnu njegu zahtijeva koža atopičara – formule s lipidima nezamjenjive su jer je bitno koži osigurati „hrane“ za elastičnost i mekoću. Atopijski dermatitis ne voli kožu zatvorenu u usku odjeću te se pojavljuje u svako doba godine, a naročito u stresnim situacijama. No dodatna njega produljit će fazu “mirovanja” ovog poremećaja kože.

Dobar dio kućne spa-kulture posvećen je formulama s esencijama eteričnih ulja. Sve je više divnih formula koje nas smiruju ili energiziraju, ovisno o tome što želimo. Inspiracija dolazi iz svijeta fitoterapije, koja koristi snagu biljaka.

Najpopularniji mirisi su oni citrusni i cvjetni – te lagane parfemske verzije kožu čine mirisnima čak i satima nakon nanošenja… i podižu nam raspoloženje. Kraljica ruža sada je čak i u gelu za tuširanje! Industrija wellness-kulture oplemenila je tržište kućnih formula, a neke su inspirirane dalekim destinacijama poput slavnih plaža ili odmarališta na kraju svijeta.

Iako, naravno, nemamo vremena svakodnevno se tuširati i trackati satima, važno je podsjetiti se da i brzinsko mazanje koži izuzetno godi.

Time dugotrajno smanjujete mogućnost pojave perutanja i iznimnog isušivanja kože, a ponekad i njezina pucanja. Samo dvije minute dovoljne su da poradimo na hidrataciji te da epidermisu pomognemo da lakše preživi ove hladne dane.  

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".