Kosa voli ulja i maske koje čine čuda: Naša poznata frizerka predlaže kako njegovati kosu u toplim danima

Njega kod kuće inspirirana je onom salonskom, koja naše vlasi čini zdravima. Biramo formule koje čine razliku
Vidi originalni članak

Kada dođu visoke temperature i sve se češće izlažemo suncu, vrijeme je da učinimo nešto za našu kosu. Ona, baš kao i koža, treba konkretnu njegu, kao što su maske i ulja te tretmani koje držimo na kosi desetak minuta. Trendovi u industriji ljepote u znaku su bojenja kose, jer iako je sijeda hit, ipak koloristi i dalje imaju ključnu ulogu u našoj svakodnevici.

Da, cilj je dobiti prirodne nijanse koje djeluju kao da smo boravili na plaži, no sve to postiže se uglavnom raznim blajhovima. Taj tip formule razara pigment u našoj kosi, što znači da je ona djelomično uništena. Spasit će je, odnosno kozmetički urediti i dati joj zdravi izgled upravo maske i ulja koja su nam danas dostupna na raznim beauty policama. Pandemija nas je fokusirala na njegu, pa je sada dubinska njega ovog tipa dio gotovo svake kolekcije za njegu kose. Za razliku od kože, problem kod kose uglavnom je izuzetna isušenost. Naime, svi se koristimo sličnim tretmanima, posvjetljujemo kosu raznim kemikalijama, što znači da je ona dosta oštećena. No, moćne formule dovest će je u red, a poanta je u koncentriranim formulama i onima s posebnim prirodnim sastojcima. Maske za kosu zapravo su dubinska njega, a na sličan način koristimo se i regeneratorima.

Ipak, maske su konkretnije i dat će bolje, očite i brze rezultate. I dok regenerator držimo desetak minuta, masku je dobro ipak držati dulje. Neke bolje funkcioniraju uz toplinu, pa u igru ulaze folija ili ručnik koji će zadržati temperaturu kose i poboljšati djelovanje maske.

Petra Granić Glowatzky, naša poznata frizerka i stilistica kose te vlasnica Studija Etra, predlaže dubinsku njegu jer, iako posjećujete frizera, kućna njega vrlo je bitna.

– Maske su napravljene za dubinsku njegu, regeneraciju i obnovu te sadrže niz aktivnih sastojaka. Ovaj tip njege super je kod oštre, termički isušene te bojene kose. Maska kosi vraća elastičnost, čvrstoću i hidrataciju. Nakon nje kosu je lakše počešljati, što uvelike olakšava kućnu njegu, naročito kod klijentica koje imaju tanku kosu koja se brzo petlja – ističe stručnjakinja.

Brendovi nude niz opcija, a birati možete prema nivou isušenosti. Na njima obično piše za koji su tip kose, odnosno je li blajhana, vrlo uništena i slično. Frizeri nam često spominju, naročito kad smo na tretmanu u salonu, kako je bitno i kod kuće njegovati kosu jer taj proces treba biti konstantan. Ako nemate kupovnu, tu su razne kućne opcije maske za kosu.

Neki od sastojaka dostupni su nam gotovo svakodnevno, primjerice med, jaje, banana, avokado i maslinovo ulje. Banane su vrlo zahvalne, smanjit će suhoću i perut, dok će med poraditi na prirodnoj otpornosti kose. Jaja su hranjiva za vlasi, dok maslinovo ulje omogućuje kompletnu hidrataciju i potiče oporavak. Avokado je jedan od heroja beauty scene, koristimo se njime u maskama za lice, kosu i dekolte. Sadrži folnu kiselinu, magnezij i željezo, što znači da dobro djeluje na sam korijen kose.

I umirujuća i osvježavajuća aloe vera ulazi u grupu ovih genijalni sastojaka – volimo je na koži te kao dio maske za kosu, a ključno je njezino pozitivno djelovanje na vlasište. Sve to možete pomiješati, bitno je dobiti teksturu koja ne klizi previše s kose kako bi se ipak neko vrijeme zadržala na vlasima. Najpraktičnije je pomiješati po dva sastojka te ih nanijeti od korijena prema vrhovima. Nakon toga dobro je zamotati kosu kako bi ona sve dobro upila te držati tako tridesetak minuta. Petra ističe da se maske i ulja često nalaze u istoj formuli, odnosno ulja se dodaju posebnim formulama koje su namijenjene za brz i efikasan oporavak kose. Obično se ovaj tip njege primjenjuje nakon pranja kose, no Petra ističe da ih možemo upotrebljavati i kao pakung prije pranja kose. Stručnjakinja predlaže da masku uvrstimo u tjednu njegu, dok ulja možemo koristiti češće.

– Ulja kosu opskrbljuju masnim kiselinama i vitaminima te potiču njezin rast. Ulje od čička čak smanjuje opadanje kose, a za suhu je idealno ono od argana. Suho je i ne masti vlasi, pa je dobro i za svaki dan. Često predlažem i kokosovo ulje, odlično je za hidrataciju, namijenjeno svim tipovima kose – kaže Petra.

Osim što njegujemo kosu, uporabom ovih formula brinemo se i o vlasištu, a hidratacija je bitna i za naše tjeme. Naime, sunce, vjetar, sol i sve ono čemu se veselimo tijekom toplih i vrućih dana, utječe ne samo na vlasi već i na korijen i tjeme odakle rastu. Kad je riječ o uljima kao teksturi, dobro je iskušati ih na malo kose kako se cijela ne bi zamastila.

Ako i u hodu, tijekom dana koristite ulje za kosu, ono bi trebalo biti suho. Slično je kao i klasično ulje, no ne ostavlja toliko mastan trag, više je fluidno, hidratizirajuće. Ovaj tip njege u vodeće beauty trendove ušao je prije desetak godina, kad su brendovi, ali i frizeri diljem svijeta, krenuli predlagati kućne opcije novog tipa. Naime, kod kuće smo imali jedno, u salonima drugo, no danas je sve to lako dostupno. Iako se u salonima u više koraka njeguje kosa, ne treba zanemariti ili misliti da je nepotrebna kućna kolekcija jer i ona može sadržavati impresivne formule.

Salonski rituali prava su inspiracija za one kućne, častimo se divnim teksturama posebnih mirisa koje vlasi čine sjajnima. Pritom ne treba zaboraviti da kosu uništavamo ne samo neadekvatnom njegom već i raznim gumicama, ukosnicama i općenito pretjeranim lakiranjem i geliranjem kose. Trendovi u svijetu frizerstva nalažu prirodnost, a to znači da je preporuka imati dobro ošišanu kosu te je što manje vezati i sputavati. Naravno da je potrebno skupiti kosu u nekim prilikama, ali valja znati da nije dobro spavati s repom, naročito ako je kosa stegnuta. Slično je kao i sa šminkom – lice moramo dobro isprati prije spavanja. Dobra kućna njega znači i manje odlazaka frizeru, jer vrhovi neće tako brzo ispucati, a frizura će biti ljepša i jednostavnija za održavanje. Dobra briga o kosi znači da je njome lako baratati, a to svakako olakšava svakodnevicu.

Odlične proizvode koji će pomoći u kućnoj njezi kose potražite u galeriji

The Ordinary Multi-Peptide Serum For Hair Density, douglas.hr, 60 ml 145 kn Payot Sunny SPF 15 Huile de Reve, martimex.hr, 100 ml 215 kn Pantene Pro-V Hydration SOS, drogerije, 150 ml 30 kn Olival Silk On, drogerije, 30 ml 40 kn Olaplex Bond Smoother No.6, drogerije, 100 ml 200 kn Moroccanoil Treatment, lijepa.hr, 100 ml 300 kn Sisley Precious Hair Care Oil Glossiness & Nutrition, douglas.hr, 100 ml 665 kn Klorane Mango Nourishing, ljekarne, 100 ml 107 kn Hask Argano oil, drogerije, 355 ml 50 kn Eco U ulje, drogerije, 125 ml 70 kn Keune Design repair, drogerije, 20 ml 20 kn Sisley Regenerating Hair Care Mask With Four Botanical Oils, douglas.hr, 200 ml 615 kn Redken All Soft Mega - Mega Mask, drogerije, 200 ml 325 kn Matrix Biolage Sunsorials, wow-junkie.com, 150 ml 101 kn Macadamia Ultra Rich Repair Masque, martimex.hr, 236 ml 245 kn Leonor Greyl Masque Fleurs De Jasmin, douglas.hr, 200 ml 349 kn Korres Almond & Linseed Mask, martimex.hr, 125 ml 114 kn L'Oreal Professionnel Mask Instant Resurfacing For Dry And Damaged Hair, douglas.hr, 250 ml 159 kn Davines Let it go circle, wow-junkie.com, 50 ml 59 kn Alterna Caviar Replenishing, wow-junkie.com, 150 ml 421 kn Alfaparf Moisture Nutritive Mask, douglas.hr, 200 ml 145 kn John Frieda Detox & Repair Masque, martimex.hr, 250 ml 71 kn L'Oreal Professionnel Rich Mythic Oil Masque Thick Hair, douglas.hr, 200 ml 179 kn

 

Visoke čizme i kratke hlače omiljen su spoj, pogledajte kako ih nosi djevojka koja odličnog smisla za modu

Crno od glave do pete dugo nije izgledalo ovako dobro kao na studentici prava: 'Pratim trendove, mislim da bih se mogla na sve priviknuti'

Svaki put gradom prošeće u genijalnom izdanju: Njezin poslovni stajling super je inspiracija za ove dane

'Nikad me nećete vidjeti u tenisicama, štikle nosim na sve moguće i za sebe kažem da sam rođena u njima'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".