Kosa vam je nezdrava i beživotna? Ovo su četiri najčešća uzročnika problema, a vjerojatno ste im izloženi svaki dan

Kako bi kosa bila saveznik u ljepoti potrebno ju je održavati zdravom i njegovanom. To je ponekad teško jer nije jednostavno otkriti izvor problema. Donosimo vam nekoliko najčešćih zajedno s efikasnim rješenjima koja će vašu kosu u potpunosti transformirati
Vidi originalni članak

Plavuše su privlačne i glamurozne, puno se zabavljaju i popularne su u društvu. Brinete su sofisticirane, pametne i ozbiljne. A crvenokose – one su divlje, impulzivne i strastvene. Trijezno gledajući, boja kose malo govori o nečijoj osobnosti. Ovo su ipak stereotipi koji su rijetko kome nepoznati dok je bojenje kose mnogima, a pogotovo ženama, moćan način za izražavanje 'statementa'.

Iako znanstveno neutemeljeno, kosa se jednostavno povezuje s osobnošću i koristi se kao modna izjava. Tako čak 85 posto žena i muškaraca svoju prirodnu boju mijenja u neku prikladniju za njihovu osobnost. Ovim kemijskim tretmanom, kosa postaje osjetljivija te zahtjeva više njege i pažnje, a ima i nekoliko neprijatelja koji joj posebno štete.

Kako biste izbjegli hitne frizerske akcije spašavanja, trebali biste se upoznati s četiri ultimativna neprijatelja obojene kose, a svoju svakodnevnu rutinu njege potom prilagoditi svojem tipu kose.

Prvi neprijatelj - toplina

Toplina je jedan od najčešćih izvora oštećenja. Pegle, uvijači i fenovi za kosu – svi su izvori topline koji, osim stiliziranja, kosi nanose i štetu. Neki od ovih uređaja postižu temperature od 200 stupnjeva Celzijevih, što je za inače delikatnu strukturu kao što je kosa, iznimno visoko.

Toplina kosu čini sve slabijom zato što mijenja njezinu strukturu proteina. Ona se tako bogati beta keratinom koji je lošiji od onog što je prirodno prisutan u vlasima, alfa keratina.

Osim što je slabija, kosa toplinom gubi i vodu koja joj je potrebna za hidrataciju. Oko 17 posto vode nalazi se u jednoj vlasi, a aparati koji nisu nježni prema kosi, smanjuju taj postotak. Osim vode, iz kose zbog prevelike topline nestaju i prirodno prisutna ulja koja ju čine tako baršunastom i sjajnom.

Vjerujemo da se ne želite odreći raskošnih kovrča koje omogućuje uvijač, ili pak voluminozne i ravne kose koju postižete peglom i zato imamo odličnu vijest! Kosu od topline možete zaštiti raznim proizvodima, a savjetujemo da isprobate serum Chroma Thermique iz inovativne Kerastase linije. Nova linija Chroma Absolu se protiv svih neprijatelja bori efikasnim kiselinama koje u kombinaciji s ostalim sastojcima prodiru sve do jezgre vlakana i jačaju kosu iznutra.

Drugi neprijatelj - UV zrake

Dolaskom ljeta, vjerujemo da većina nanosi zaštitni faktor kako bi svojoj koži pružila zaštitu od štetnih UV zraka. Pa ipak, kada je u pitanju kosa ovo nije pravilo jer mnogi nisu svjesni da je izlaganje kose suncu isto tako nezdravo.

UV zrake na kosu djeluju gotovo jednako poput izbjeljivača. Najprije oštećuju njezinu kutikulu odnosno površinski sloj koji treba štititi ostatak vlasi. Kutikula zatim puca i počinju se oštećivati unutarnji dijelovi vlasi kojima se narušuje postojanost boje, ali i prirodnih pigmenata.

Bolje je spriječiti nego liječiti pa i kod ovog problema preporučujemo posezanje za serumom Chroma Thermique. Ako vam je ipak potrebno obnavljanje, maskom Chroma Filler s aminokiselinama mogli biste dobiti potrebnu njegu. Svojom bogatom i kremastom teksturom, ugodna formula maske prodire u jezgru vlakna kose kako bi popunila oštećenja.

Treći neprijatelj - voda

Zvuči pomalo nemoguće, ali voda može biti iznimno nezdrava za kosu. Pritom vrijedi i pravilo – što je kosa oštećenija, to je voda za nju štetnija. To je tako jer oštećena kosa upija više vode nego što bi trebala. Zbog težine vode koju je upila, vlasi se produžuju i tako gube na svojoj čvrstoći.

U slučaju obojene kose, voda još lakše u nju prodire pa može nanijeti i više štete. Osim što oštećuje proteine u kosi, uzrokuje i blijeđenje boje.

Regenerator Cica Chroma ovdje bi mogao riješiti problem svojom snažnom, ali laganom formulom koja pomaže u zaštiti kose od isušivanja tvrdom vodom tijekom tuširanja.

Četvrti neprijatelj - češljanje

Neki postupci oblikovanja kose, od čega je jedan i češljanje, također čine kosu manje svilenkastom i mekom. Potezi češlja stvaraju trenje koje može uzrokovati oštećenje površine i proteina iz kose što izaziva beživotnost i friz učinak.

Kada je kosa mokra najbolje ju je njegovati češljom s rijetkim i širokim zupcima ili kroz nju napraviti nekoliko poteza prstima. Tako ćete cijelom dužinom kose rasporediti proizvod za njegu, ali bez dodatnog rastezanja ionako teških i mokrih vlasi.

Za zaglađenu i jaku kosu bez površinskih oštećenja preporučujemo posezanje za Chroma Gloss njegom. Ova zaglađujuća njega za visoki sjaj koristi čak 0.7 posto mliječne kiseline koja transformira i zatvara površinu kose te tako smanjuje njezinu poroznost. Kosa izgleda zdravije i zaglađena je, a boja je postojana duže.

Članak nastao u suradnji s L'Oréalom.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".