Koristite li vitamin C, jedan od najtraženijih kozmetičkih sastojaka na Googleu? Vraća koži blistavost, sjaj i elastičnost

Dolazi u kremama, maskama, ampulama, serumima, a odabir proizvoda ovisi o stanju kože, kao i ostalim proizvodima u rutini jer se međusobno razlikuju po koncentraciji vitamina C.
Vidi originalni članak

Vitamin C moćan je antioksidans kojeg preporučuju i dermatolozi, a zaslužan je za poboljšanje izgleda i zdravlja kože. Postao je i jedan od najtraženijih sastojaka za njegu kože. Cult Beauty donosi podatak kako upit "Što vitamin C čini vašoj koži?" dominira Google pretragama kad su u pitanju sastojci i skincare.

Vitamin C nije novost u kozmetičkoj industriji, no ponekad "padne" u drugi plan zbog noviteta na tržištu. Međutim, brojni ga brendovi uključuju u formule raznih seruma, ampula, maski, krema i ostalih proizvoda čime ovaj, inače nestabilan sastojak, postaje moćan i pouzdan saveznik u rutini njege kože, piše Glamour.

Lana Biželj: "Trebalo mi je deset godina da prihvatim svoje keloide. Danas sam bolje no ikad"

 

Dr. Jelena Meštrović Štefekov, spec. dermatolog iz Poliklinike Šlaj-Anić jednom je prilikom za Divu pojasnila što vitamin C radi našoj koži. Opisala ga je kao jedan od najsnažnijih antioksidansa koji sprečava oštećenja stanica i struktura te posljedično ubrzano starenje kože uzrokovano slobodnim radikalima, osobito onih uzrokovanim UV-om. Dermatologinja je istaknula važnost vitamina C, rekavši kako on stimulira produkciju kolagena i koži vraća blistavost i sjaj, umanjuje pigmentacijske mrlje te joj vraća tonus i elastičnost. 

Vitamin C dio rutine može postati već u ranim dvadesetim godinama, i do kao dio anti-age njege, ali uvijek u kombinaciji s fotoprotekcijom, odnosno zaštitom od sunca koja je najvažniji dio anti-age rutine. Kad krećete s uvođenjem vitamina C u rutinu njege kože, preporuka je izabrati proizvode s nižom koncentracijom, po mogućnosti u obliku nekog kremastog preparata. Ovaj sastojak, naime, u većim količinama može biti iritativan pa je preporuka ići postepeno - od krema s nižom koncentracijom prema serumima ampulama i proizvodima s većom koncentracijom vitamina C. Kreme su, rekla je ranije za Divu dermatologinja Jelena Meštrović Štefekov, pogodne za mladu i osjetljivu kožu, dok serumi i ampule prodiru dublje pa samim time i djeluju intenzivnije. Za željeni učinak, preporuka je koristiti serume u kontinuitetu, duže vrijeme, dok su ampule dobar booster za zrelu, umornu i fotooštećenu kožu. 

Prilikom izbora idealnog vitamina C, dermatologinja je rekla da u obzir treba uzeti stanje kože, ali i ostale proizvode koji se u rutini koriste. 

Proizvodi s vitaminom C zahtijevaju pravilnu pohranu jer su skloni oksidaciji, pri čemu proizvod počne tamniti i razgrađivati se kao rezultat izlaganja zraku, toplini ili izvoru svjetlosti, piše Glamour. Da biste usporili proces oksidacije, preporučuju se formule u neprozirnim ili jantarnim bočicama koje se zatim čuvaju na hladnom i tamnom mjestu, poput ladice ili ormarića. To će ih zaštititi od izravnog sunčevog svjetla. 

 

Frizura koja je "preuzela" društvene mreže: Na TikToku ima više od 35 milijuna pregleda, a savršena je za jesen

Ovakva se elegancija ne viđa svaki dan: Raskošna suknja prava je zvijezda odlične kombinacije

Krema iz ljekarne od 80-ak kuna koja štiti i obnavlja kožu, a hit je i u celebrity svijetu

Zemljani tonovi, vatrena crvena, baby plava... Ivana Kovačić iz Manosa otkriva što ove jeseni nosimo na noktima

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".