Koristite li kiseline? Jako su snažne i osvježavaju lice, no s njima treba oprezno

Piling površinskog sloja uz pomoć kiselina omogućuje koži ne samo da se obnavlja već i pojača proizvodnju kolagena te umanji vidljivost mrlja i hiperpigmentacija
Vidi originalni članak

Sama riječ kiseline govori nam da je riječ o snažnim sastojcima, a nudi ih sve veći broj brendova. Kemijski piling, kojeg možemo prakticirati i kod kuće, sve je popularniji način održavanja mladolikog izgleda lica. Danas često nailazimo AHA ili alfa-hidroksilne kiseline u formulama preparative, čak i u drogerijama. Odlične su zbog učinka eksfolijacije, a zapravo se radi o kemijskom pilingu površinskog sloja. Tu su i druge prednosti, kao što je jača proizvodnja kolagena te smanjenje vidljivosti poremećaja kao što je hiperpigmentacija.

Naravno, sve to čini kiseline praktičnim sastojkom formula koje nalazimo u obliku krema, seruma, fluida, tonika i sličnih ugodnih tekstura.

– Pojam eksfolijacije u slučaju AHA kiselina označava “ljuštenje”, odnosno nježno uklanjanje odumrlih stanica kože s njezine površine, za razliku od BHA kiselina koje prodiru nešto dublje u pore. Eksfolijacija rezultira svježijim, ujednačenijim, glađim tenom zdravijeg izgleda i sjaja – tumači Sara Jerman, brend managerica hrvatskog kozmetičkog brenda Olival.

– S godinama koža sve sporije odbacuje odumrle stanice jer se prirodni proces naprosto usporava. Eksfolijanti tu dolaze kao svojevrstan poticaj koži da se proces dogodi u većem obujmu i mnogo većom brzinom, dok konkretan učinak ovisi o vrsti AHA kiseline, njezinoj koncentraciji, ostatku formulacije te pH vrijednosti samog proizvoda koji je ključan za željeni učinak. Da bi bile učinkovite u eksfolirajućem smislu, kiseline moraju biti formulirane u proizvodu čiji je pH iznad 3 i ispod 4 (obično oko 3,5) – kaže Sara Jerman.

Na tržištu nam je danas dostupno mnoštvo proizvoda s raznim vrstama AHA kiselina, koje biramo ovisno o stanju i tipu kože. Glikolna kiselina dublje prodire u kožu te time može biti nezahvalna za osjetljiv ten. Zato će taj tip kože ‘voljeti’ mandeličnu kiselinu, koja djeluje blaže. U ovoj niši ključne su i PHA kiseline.

– One s višestrukim hidroksilnim grupama, u odnosu na AHA, također pružaju klinički potvrđeno djelovanje u obliku reteksturiranja kože i djelovanja na znakove preuranjenog starenja, uz istovremeno hidratacijsko i antioksidativno djelovanje – kaže Jerman i dodaje:

– Budući da PHA kiseline, kao što je glukonolakton, pokazuju i određeni efekt kad je riječ o zaštiti od UV zračenja, vrlo se često koriste u formulacijama s AHA kiselinama upravo zato da bi se potaknulo sinergijsko djelovanje i ublažio fotosenzitirajući učinak na koži. Formule s kemijskim pilingom razlikuju se po tipu i namjeni, a među najpopularnijima su tonici, zbog praktične primjene. Naime, potiču brže upijanje te koža na njih odlično i brzo reagira. Iako je popularno nanositi ih blazinicom, takve formule dobre su i za aplikaciju prstima.

– Važno je još jednom istaknuti kako same AHA kiseline djeluju fotosenzitirajuće, odnosno povećavaju osjetljivost kože na sunce – upozorava Jerman i dodaje:

– Naime, za primjene ovakvog tipa proizvoda u večernjoj rutini, tijekom dana kožu je nužno adekvatno štititi od sunca cjelovitom UVA i UVB zaštitom visokog zaštitnog faktora (SPF 30 ili 50). Treba znati i što se može dogoditi kod komedogene i aknaste kože, a to je takozvani purging. Ovaj period traje do mjesec ili mjesec i pol dana, no nakon toga lice je glatko i mladolik.

U galeriji pronađite proizvode s kiselinama koji će pomoći da se koža brže regenerira

Peel Re-new AHA krema za normalnu do masnu kožu, afroditacosmetics.com, 50 ml 154 kn The Ordinary Lactic Acid 10% + HA, douglas.hr, 30 ml 55 kn The Ordinary Mandelic Acid 10% + HA, douglas.hr, 30 ml 55 kn Skintegra Lumion, superskin.hr, 100 ml 190 kn Skeyndor MyMask Fruit Jam maska, ljekarne, 50 ml 200 kn Revolution Skincare Skincare 30% AHA + BHA Peeling Solution, lijepa.hr, 30 ml 95 kn Paula's Choice Resist Advanced Smoothing Treatment 10% AHA, lijepa.hr, 30 ml 310 kn Novexpert Trio ZN noćni piling losion, ljekarne, 100 ml 195 kn Novaderm AHA losion za lice, ljekarne, 140 ml 42 kn NeoStrata Resurface pjena za čišćenje, notino.hr, 125 ml 247 kn La Roche-Posay Effaclar Duo [+], ljekarne, 40 ml 128 kn Eucerin Hyaluron-Filler Night peeling serum, ljekarne, 30 ml 220 kn Institut Esthederm Intensive AHA Peel Gentle Serum, notino.hr, 30 ml 517 kn Elemis Superfood AHA Glow Booster, douglas.hr, 9 ml 259 kn Dermalogica Rapid Reveal Peel, dermacare.hr, 3 ml 70 kn Dermacosmetics Multi-Effect AHA-BHA Exfoliating Toner, douglas.hr, 200 ml 309 kn Dr. Stribor Brusnica & Limun Serum s voćnim kiselinama, ljekarne, 30 ml 180 kn Mayam AHA, 30 g 60 kn

 

Uvijek besprijekorna Tatjana Dragović blista u traper-kombinaciji kojoj ne možemo pronaći manu

Poduzetnica ima odlične modne ideje za novi tjedan; nosi tako dobru suknju da je sve ostalo palo u drugi plan

Treba li dvaput šamponirati kosu prilikom pranja? Evo što kažu stručnjaci

Znate li što znače oznake EDT i EDP na parfemskim bočicama? Stručnjaci savjetuju kako izabrati idealan

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".