Konturiranjem smanjujemo dojam veličine nosa, brade...: Nijanse od bež do smeđe idealne su za manipulaciju dinamikom

Činjenica je da omogućuje vizualnu transformaciju lica, dodavanje dimenzije i dinamike, a naglasak se često stavlja na jagodice, nos, čelo, bradu i vilicu.
Vidi originalni članak

Ova je tehnika osvojila svijet kad je Kim Kardashian prije desetak godina iskreno progovorila o make-up trikovima koji njezino lice čine ujednačenim. U to vrijeme puder je bio jednobojan, a danas imamo super praktičan stick koji ima dva tona. I pomalo nam je nezamislivo da imamo samo jednu nijansu na licu, uvijek nekako želimo naglasiti nešto, a drugo sakriti ili barem vizualno smanjiti dojam. Najednom smo, uz tu tehniku, počeli razmišljati o odnosu svjetla i sjene te o likovnim forama koje koriste slikari. Ali i mađioničari – konturiranjem možemo smanjiti dojam veličine nosa, širine lica i slično.

Činjenica je da omogućuje vizualnu transformaciju lica, dodavanje dimenzije i dinamike, a naglasak se često stavlja na jagodice, nos, čelo, bradu i vilicu. Najjednostavnije je pravilo – tamniji ton stavljamo tamo gdje koža potamni, odnosno dijelove koji su najviše istureni. Pa se onda igramo na način da nos uistinu djeluje uže – to ćemo napraviti tako da tamni ton apliciramo na sami hrbat. Naglasit ćemo područje oko očiju – često zvijezde to tako nose na crvenom tepihu pa djeluju kao da su pod svjetlima reflektora. Taj trik je super i za dan, ne moramo biti na nekom svečanom događanju, možemo se tako urediti već ujutro. Ujedno, oči ukrašene “light” tonom djeluju otvorenije i ne tako umorno, stoga je ovo dobar način šminkanja kad su nam dani jednostavno previše naporni – ili često izlazimo i tulumarimo. S popularnošću tehnike konturiranja sve traženija postala je i riječ – blendanje. To je zapravo smanjenje vidljive granice nijansi koje koristimo.

Poput umjetnika, moramo naglasiti neke stvari, umanjiti važnost drugih te pritom paziti da su prijelazi između tonova što diskretniji. To i nije tako komplicirano – potrebno je malo iskustva i igre. I da pritom naučimo i dobro proučimo vlastite konture lica i otkrijemo prednosti. Kad se usavršite u tome, treba tek nekoliko minuta, a lice na kraju djeluje prirodno i gotovo bez šminke. I korektori su u toj priči, bez njih ponekad ne možemo zamisliti dan – naročito kad smo stiskali prištiće ili nam je koža crvena. Sve to čini čaroban svijet prirodnih tonova koji lice čine ujednačenim. Najpraktičnije su palete za konturiranje u više nijansi, dok je korektor u jednoj, no on može biti i zelen. Za prikrivanje crvenila i ostataka od prištića.

Nadalje, biramo kremaste ili kontur palete u varijanti praha i kamena. Velikom četkom jednostavno ćete nanijeti ove sjajne čestice koje licu daju poseban sjaj. Ako lice potamni, biramo tamnije, no s vremenom kad nam se vraća priroda boja, koristimo više svijetle nijanse. Ovaj je stil odličan ne samo za dan već i večer, kad su u igri nešto glamurozniji tonovi. Konturirano lice lako je nadograditi, ponajprije sedefastim sjenilima i nekim fantastičnim umjetnim trepavicama i ružem u neodoljivoj boji ljubavi.

FOTO: Shutterstock/Arhiva Dive Benefit Cosmetics Boiing Industrial Strength, douglas.hr, 28,69 € FOTO: Shutterstock/Arhiva Dive Le correcteur de Chanel, Müller, 40 € FOTO: Shutterstock/Arhiva Dive Estée Lauder Double Wear Stay in Place Concealer, douglas.hr, 32,79 € FOTO: Shutterstock/Arhiva Dive It Cosmetics Bye Bye Under Eye, douglas.hr, 28,54 € FOTO: Shutterstock/Arhiva Dive MAC Pro Longwear Concealer, douglas.hr, 26,40 €

Ružičasto od glave do pete razvedrit će i najtmurniji dan: Ovako elegantan outfit dugo nismo vidjeli na špici
Praktično, a baš chic: 'Za svaki dan biram neutralne boje, a kad idem van, nosim efektne komade'
Poduzetnici odlično pristaje klasika na malo drugačiji način: 'Oduvijek volim francuski chic i rivijeru pa mi je to bila inspiracija'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".