Kontrastna šminka novi je hit: Tajna personaliziranog makeup looka koji ističe prirodnu ljepotu

Vaša boja kose, očiju i kože već vam daju ključ za savršeni makeup look – samo je pitanje kako uskladiti sve te boje na najsofisticiraniji način.
Vidi originalni članak

Ako ste ikada poželjeli da vaš makeup izgleda potpuno skladno, bez napora i savršeno prilagođen vašem licu, onda je vrijeme da se upoznate s trendom koji je preuzeo beauty svijet – kontrastna šminka. Ovaj revolucionarni pristup osmišljen je kako bi naglasio vašu prirodnu ljepotu uzimajući u obzir specifične kontraste između vašeg tona kože, boje kose i očiju. Umjesto tradicionalnog fokusa na isticanje jedne značajke (poput usana ili očiju), kontrastna šminka nastoji povezati sve elemente vašeg lica u skladnu cjelinu. Zvuči savršeno, zar ne?

Koncept kontrastne šminke počiva na jednostavnoj, ali briljantnoj ideji: prilagodite šminku tako da odgovara prirodnom kontrastu boja na vašem licu. Alieenor, francuska vizažistica koja je popularizirala ovaj trend putem TikToka, osmislila je metodu koja pomaže odrediti koji je vaš kontrast i kako ga možete koristiti kako biste maksimalno iskoristili svoju prirodnu ljepotu.

@alieenor My favourite glow up tip is playing with contrast to get more confidence ✨ #contrastlevel #mediumcontrast #highcontrast #emmawatson ♬ son original - Alieenor 🧡

Njen cilj nije da vaša šminka izgleda prenapadno ili neprirodno, već da postigne uravnotežen izgled koji ističe vaše crte lica na najsofisticiraniji način. Ključ je u tome da cijeli izgled bude kohezivan, bez da neka pojedinačna značajka previše odskače. Kako biste to postigli, prvo morate otkriti svoj prirodni kontrast – niskog, srednjeg ili visokog intenziteta.

Zahvaljujući Alieenorinom TikTok filtru, možete jednostavno procijeniti koja je razina vašeg prirodnog kontrasta. Filtrira ton vaše kože u kombinaciji s bojom kose i očiju, te vam pomaže prepoznati u koju kategoriju spadate: nizak, srednji ili visoki kontrast. Ovdje je vodič kako primijeniti šminku ovisno o vašoj razini kontrasta:

Nizak kontrast: Prirodna mekoća i sklad
Ako imate nizak kontrast, to znači da su ton vaše kože, boja kose i očiju relativno slični. Možda imate svijetlu kožu, plavu kosu i svijetle oči, ili tamniji ton kože s tamnom kosom i očima. Vaše lice prirodno zrači skladom jer su sve boje bliske jedna drugoj po intenzitetu. U crno-bijeloj verziji vaše slike, sve bi izgledalo unutar sličnog "sivog spektra", objašnjava Alieenor.

Za osobe s niskim kontrastom, preporučuje se minimalan, prirodan makeup look – tzv. “no makeup” makeup. Ideja je da ne preopteretite lice intenzivnim nijansama, jer bi to moglo previše istaknuti jednu značajku, narušavajući prirodnu ravnotežu vašeg lica. Blagi tonovi i prozračne formule na očima, obrazima i usnama omogućuju da lice izgleda besprijekorno, ali nenapadno. Umjesto da stvorite jedan fokusni punkt, kao što bi bile intenzivne oči ili usne, ovdje je važno sve ujediniti za skladan efekt.

Srednji kontrast: Suptilni balans
Osobe sa srednjim kontrastom imaju blagu, ali vidljivu razliku između boje kože, kose i očiju. Primjerice, ako imate kosu tamniju za nijansu ili dvije od vaše kože, ili svjetliju kosu od kože srednjeg tona, onda spadate u ovu kategoriju. Alieenor kaže da se ovaj kontrast najčešće nalazi kod ljudi koji imaju "nešto u sredini" – ne previše slične, ali ni previše različite boje lica.

Za šminkanje srednjeg kontrasta, trik je stvoriti suptilan balans. Na primjer, rumenilo srednje tonirane nijanse i ruž u sličnoj boji mogu pomoći da vaše lice izgleda ujedinjeno, bez oštrih prijelaza. Ideja je u tome da, kad stavite šminku, ne biste trebali vidjeti dijelove lica kao odvojene entitete, već cijelo lice kao skladnu cjelinu. Dodavanje malo boje na obraze i usne pomaže ujediniti cijeli look i pruža osjećaj skladnosti.

Visok kontrast: Očite značajke i intenzitet
Osobe s visokim kontrastom imaju izražene razlike između boje kože, kose i očiju. To može značiti da imate vrlo svijetlu kožu s tamnom kosom ili tamnu kožu s izuzetno svijetlom kosom, kao što to često viđamo kod slavnih osoba poput Beyonce kad nosi platinastu kosu ili Kaie Gerber koja je povećala kontrast prelaskom na tamnu boju kose.

Kod visokog kontrasta, prirodna oštrina boja na vašem licu omogućuje vam da nosite intenzivniju šminku. Smokey eye, tamniji ruževi i izraženije konture idealni su za vas jer vaša prirodna razlika u bojama već privlači pažnju. Ovdje je trik u balansiranju intenziteta – primjerice, tamna kosa sa svijetlom kožom može zahtijevati upotrebu tamnijih tonova na očima i obrazima kako bi se postigao sklad.

Ako imate platinastu kosu i tamniji ten, možete unijeti svijetle, ledene nijanse na kapke i usne kako biste spojili svjetliju kosu i tamniji ton kože. Za one s tamnom kosom i blijedom kožom, preporučuje se igranje s mat nijansama na usnama i smokey eye tehnikama kako bi se postigao dramatičan, ali uravnotežen izgled.

Na kraju, ključ kontrastne šminke je stvaranje ravnoteže između vaših prirodnih značajki. Bez obzira na to koji je vaš kontrast, cilj je postići skladan, ali upečatljiv izgled. Alieenor preporučuje da koristite rumenilo, ruž i sjenila u nijansama koje odgovaraju vašoj prirodnoj ljepoti, a ne da se oslanjate na modne trendove. “Ne morate uvijek raditi full glam da biste izgledali zadivljujuće – ponekad suptilan pristup šminki može učiniti čuda,” kaže ona.

Sarah Jessica odala je počast svojoj kultnoj tutu suknji iz serije 'Seks i grad' šarenim i modernim twistom
Nicole Kidman redefinira trendove s holivudskim glamurom na premijeri nove serije
Savršen spoj elegancije i ležernosti: Divna Lara prošetala genijalnu jesensku kombinaciju

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".