Koje su najtraženije masaže i kako odabrati onu idealnu, otkrivaju vlasnica studija za njegu te kozmetičarka i maserka

Redoviti odlasci na masažu popravljaju ne samo stanje kože, nego i raspoloženja, pošto djeluju na relaksaciju čitavog organizma. Najpopularnije su klasična, švedska, a onda i shiatzu te aromaterapijska masaža
Vidi originalni članak

Poznato je osamdesetak različitih vrsta masaža koje se izvode ručno ili pomoću različitih uređaja, no i dalje se unapređuje sve vezano za tu vrstu usluga, a naročito su je unaprijedile tehnologije koje nam danas donose niz “cool” gadgeta. Kućna radinost pojačana je kombinacijom dizajna i inovativnosti, stoga neki od kućnih masažera imaju pravi futuristički izgled.

Na ovu nišu utjecao je razvoj kućne njege, koja je proteklih godina u naše rituale za ljepotu uvela i nešto više od kreme ili kozmetičke formule. Te se, naravno, intenzivirala u posljednjih nekoliko mjeseci i sada izgleda kao da ćemo zauvijek kod kuće imati male wellnesse. I poseban dio za male gadgete koji navlače, povlače, masiraju i potiču cirkulaciju na našem licu.

– Masažni terapeuti stoljećima su hvalili blagodati masaža tijela jer ublažava napetost, poboljšava cirkulaciju i povećava fleksibilnost. Međutim, u posljednje vrijeme sve više stručnjaka u svijetu njege kože otkriva blagodati masaža lica. Ovaj ritual tonizira mišiće lica i ublažava napetost, a ona se često akumulira baš na licu. Kada osjećamo da smo pod stresom, kad smo umorni ili samo koncentrirani, napinjemo područje čela i očiju, što s vremenom uzrokuje bore – tumači Josipa Kusić, vlasnica hit-studija za njegu Faceworkout.

Naime, bitno je raditi pokrete za podizanje, posebno duž vrata i područja čeljusti, kako bismo kožu održali zategnutom i energiziranom.

– Masaža lica ujedno otpušta toksine. Korištenje puno proizvoda za uljepšavanje, utjecaj vanjskih čimbenika i užurbanost svakodnevnog života mogu uzrokovati nakupljanje toksina u našoj koži, pridonoseći tankim linijama, natečenosti i sličnim poremećajima. Stoga masaže lica povećavaju protok krvi, pokrećući limfnu drenažu u licu kako bi se isprali toksini, a koža održala svježom i čistom iznutra i izvana – dodaje Kusić.

Kao posljedica svega toga, koža bolje upija sredstvo za njegu pa je i iskorištenost kreme ili seruma još bolja. Sve to utječe na prokrvljenost i njegu, a onda i na mladolik izgled kože. Ovo vrijedi ne samo za lice nego i za tijelo, dok su masaže tijela već stoljećima odličan način opuštanja psihe.

Iz klasične osnovne ili švedske masaže, koja ima pet pokreta kao bazu, razvile su se druge koje se razlikuju u masažnim sredstvima koja mogu biti eterična i razna ulja, čokolada, soli ili neki drugi prirodni sastojci – objašnjava poznata zagrebačka kozmetičarka i maserka Zdenka Mihelj. Iako se nerijetko na spomen masaže tijela počne spominjati i bol koja je prati, to ne bismo trebali povezivati s ovim relaksirajućim i izuzetno zdravim tretmanom.

– Masaža ne bi smjela boljeti, ne smijemo osjećati nelagodu bilo koje vrste, jer o tome ovisi efekt masaže. Naravno da se može pojaviti malo boli, ako je mišić jako napet. No kad je riječ o previše bolnoj masaži, postiže se kontraefekt, tj. mišić na kojem se radi i oni koji ga okružuju, a ponekad i čitavo tijelo, zbog boli se grči, a rezultat je pogoršanje stanja – dodaje Mihelj.

Ako je masaža bila bezbolna ili s vrlo malim, povremenim bolovima, ali nekoliko sati nakon nje ili sljedeći dan osjećate bolove u mišićima, dobili ste upalu mišića.Najpoznatija i najčešće primjenjivana masaža je klasična ili švedska, koja koristi duge okrete koji klize mišićima, ali najbolji učinak postiže se kombinacijom laganog dodira, trljanja, gnječenja, lupkanja i vibracije. Počinje se laganim glađenjem mišića kojim se nanosi masažno sredstvo, koje služi i opuštanju, zatim se pokreti pojačavaju i pripremaju tijelo za jače pokrete kojima se obrađuju svi dijelovi tijela, počevši od leđa ili nogu.

– Švedsku masažu mnogi smatraju bolnom, što može biti, ali mora se prilagoditi stanju svakog klijenta i onda se bol može izbjeći ili barem umanjiti. Nakon nje, popularna je sportska masaža, koja djeluje na mišiće, tetive i ligamente koji su izloženi pojačanom treningu – objašnjava Zdenka.

Masažom ubrzavamo oporavak i poboljšavamo cirkulaciju, a time se ujedno ubrzava odstranjivanje otpadnih tvari i mliječne kiseline iz organizma. Svoje posebno i vrlo cijenjeno mjesto u svijetu masaža ima i ona medicinska, a to je zapravo oblik terapije za ozljede mišića.

Ipak, na samom vrhu popularnosti je anticelulitna masaža, za koju Mihelj ističe da nipošto ne smije ostaviti modrice, jer to znači da nije stručno napravljena. Najradije idemo na – relaksirajuću, nježnu masažu koja nas opušta uz pomoć sastojaka kao što su mirisna ulja i čokolada. Ovdje važnu ulogu ima aromaterapija, ovisno o tome što želimo postići, energizirati se citrusima ili umiriti lavandom.

– Prirodno djelovanje i ugodan miris ulja utječu na raspoloženje, osjećaje, koncentraciju te poboljšava psihofizičko stanje osobe. Aromamasaža može se primjenjivati i uz druge tehnike, kao što su masaža, akupresura ili refleksologija. Već neko vrijeme tražena je i masaža s vrućim kamenjem, a riječ je o bazaltnom kamenju vulkanskog podrijetla koje zbog specifičnog toplinskog kapaciteta polagano otpušta toplinu tijekom tretmana. Istočnjačke kulture osvojile su svijet masaža, a jedna od najtraženijih je shiatzu masaža, koja ima poseban način pritiska prstiju na određene točke na tijelu. Za one koji žele nešto posebno, tu je ayurvedska masaža, koja se radi usporeno, lagano, uz pomoć toplog ulja, najčešće sezamova. Namijenjena je potpunom opuštanju i oslobađanju od stresa, kao i detoksikaciji organizma. Tražena je i tajlandska masaža, za podizanje energije u tijelu, dok je poseban užitak za umorno tijelo četveroručna masaža koja objedinjuje relaksirajuću, shiatsu, aroma i anticelulitnu masažu.

Kako odabrati hidratantnu kremu koja će pomoći koži uslijed promjene temperature i u grijanim prostorima?
Ako ste u prijelaznoj fazi ili razmišljate o novoj boji, vrijeme je da isprobate cimet-smeđu! Kosa će izgledati toplije i raskošnije!
Imate li problema s peruti? Dermatolozi otkrivaju zašto se javlja i kako riješiti problem na najbrži način
Od akni preko iritacije do preuranjenog starenja: Evo zašto baš nikad ne biste trebali zaspati sa šminkom

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".