Kakvi su trendovi za make up u novoj sezoni? Pigmenti su snažni, a šminka ima i njegujuće sastojke

Jesenskim tonovima volimo dati razna lijepa imena, od duboke šljive, vinske bordo, čokoladne smeđe, senf-žute, opojne crvene preko zemljano smeđe do trava-zelene
Vidi originalni članak

Nakon ljeta stiže nam vrijeme nešto tamnijih tonova, a to u svijetu kozmetike znači neodoljivu raskoš boja inspiriranih prirodom. I dok se jesen pretvara u najljepšu kulisu, kozmetički brendovi donose nam slične ideje, predlažu opcije od čarobne narančaste preko toplih smeđih do impresivne crvene.

U svemu tome krije se i njega, odnosno nove generacije šminke koja ima njegujuće sastojke, traje satima, a ujedno izgleda odlično. Laska tenu, obogaćena je sitnim sjajnim česticama koje licu daju bluran izgled, baš kao da smo se sakrili iza nekog filtera s omiljenih aplikacija. Jesenskim tonovima volimo dati razna lijepa imena, od duboke šljive, vinske bordo, čokoladne smeđe, senf-žute, opojne crvene preko zemljano smeđe do trava-zelene.

Koncentracija pigmenata je zavidna, jer čim je riječ o ovako snažnim bojama, uglavnom su to moćne beauty formule. Lako ih je nanijeti te blendati kistovima ili čak prstima, kako to već vole slavni vizažisti. Iako, dobre su te upečatljive boje i za dan, naročito ako stavimo lagani sloj – lagana čokoladna, narančasta i zelena licu uvijek daju poseban sjaj. Jači crveni ruževi evociraju romantiku i ženstvenost, jer kako lice blijedi, usne ljepše izgledaju kad su pošteno naglašene. Rumenilo je nježno, no opet vrlo skladno i elegantno, kombiniramo ga s nijansom ruža.

Mnoge kuće nude komplet rumenila i ruža, ovaj stil je retro, a ujedno vrlo zahvalan da se lice dovede u fini sklad. Sve skupa više je toplo, paše uz prirodu oko nas, griju nas te divne nijanse i kontriraju sve nižim temperaturama. Ove jeseni dolaze nam trendovi nešto jače šminke, koja se u svijetu ljepote i stila za mase pojavila prije stotinjak godina. Naime, flapper djevojke su u dvadesetim godinama prošloga stoljeća otkrile make-up, te hrabre cure usudile su se promijeniti svijet. Bilo je to doba plesa, nove društvene revolucije, a make-up je u svemu tome imao veliki utjecaj. Prije dvadesetih šminku su nosili samo filmske zvijezde i glazbenici, bila je više teatralna, dio scenskog imidža, uloge, nastupa i kostima.

Prva metalna tuba za usne promijenila je svijet šminke – stiže 1915. godine, taman uoči dekade koja je zauvijek promijenila svijet ljepote. Ubrzo je hit scene postao puder u prahu, uz rumenila koja su bila kremasta. Taj tip šminke žene su koristile svakodnevno, za dan su bile nešto prirodnije, lakše našminkane, a navečer više. U dvadesetima je bitan bio i ruž, iako isprva skandalozan. Tonovi crvene obilježili su to doba, uz ritmove charlestona i sve kraćih haljina. Naime, nove su generacije prihvatile stilove budućnosti i mazale usne, koje su donedavno bile blijede te imale neutralan izgled. Postojala je trendovska fora – naglasile bi špic na gornjem djelu usana, dio koji nazivamo Kupidovim lukom.

U tridesetima se šminka nešto smiruje, no i dalje ne izlazi iz svakodnevice. Od tih dama možemo također naučiti poneki trik, nanosile su vazelin i maslinovo ulje na kapke. Tako bi stvorile efekt sjaja na prirodan i jednostavan način. U to je vrijeme hit bila kana za trepavice, koja im je davala nešto boje. Trajalo je to nekoliko tjedana, dok se ne ispere. Ovaj ritual sličan je današnjem bojenju trepavica, jer to je zahvalan tretman za žene vrlo svijetle puti. Obrve su u to doba bile posebne – u tankom luku s rubom poput krila. Neke su žene čak brijale obrve te ih iscrtavale, što sigurno nećemo pokušavati danas.

Posebno zanimljivu šminku nosile su žene i tijekom pedesetih godina prošloga stoljeća. Bilo je važno imati atraktivne usne te ih kombinirati s lijepim rumenilom sličnog tona. Trend je bio izgledati vrlo glamurozno i uređeno, i to od jutra do mraka. Šminka je bila dio svakodnevice, a na tržištu je već bilo dovoljno beauty proizvoda da sve bude dostupno široj publici.

Kreativnost otvara novu etapu u šezdesetima, kad oči dolaze do izražaja. Još jedan snažan stil koji možemo rekreirati i danas nalagao je snažno sjenilo, olovku i megatrepavice, odnosno nekoliko slojeva tamne maskare. Sljedeća etapa moćne šminke bila je u osamdesetima, kad su žene na oči stavljale čitavu paletu boja. Slične ideje imamo i danas, u paletama od 6 ili 8 sjenila, koje nude pritom razne teksture, od sjajne do mat. Danas bismo stil iz 80-ih rekreirali tako da apliciramo i blendamo sve te tonove, što može izgledati uistinu lijepo i moderno. Naime, malim kistom nanosi se ton po ton, svijetli unutar kapka, a prema vani tamno. Ako još primijenite stil iz 60-ih, odnosno mačkastu liniju olovkom, look će biti uistinu impresivan.

I devedesete, dekada koja je ovih dana megahit, bile su superzanimljive. U to doba vratile su se na scenu one tanašne obrve iz dvadesetih, neke su ih žene toliko počupale da su poslije imale velikih problema s tim područjem lica. U eri minimalizma s kraja prošloga stoljeća pojavio se i grunge, stil inspiriran tamnim tonovima i dark pigmentima. Olovka se vraća u fokus, cure bi njome zamrljale područje oko očiju, a sličnu foru primjenjujemo i danas. Pogotovo kad nam se žuri ili želimo neki pomalo šlampavi look. Ovaj milenij donio nam je razne stilove, no jesenski su uglavnom jači. Tu su i te divne boje koje sada koristimo na razne kreativne načine, inspirirajući se davnim dekadama.

Nekada su dame imale oskudnu paletu šminke, a danas je ona raskošna, baš kao i pigmenti i boje koji simboliziraju jesensku sezonu. Oči će istaknuti divna sjenila raznih tekstura, od mat do sjajne, a usne naglasiti ruževi opojno crvenih, a ponekad i smeđih tonova. Lijepo je prihvatiti nešto novo, nijanse možemo mijenjati iz dana u dan baš kao i odjeću – sve to ovih dana postaje toplije. Obojite sive dane u čarobne tonove bordo, smeđe i zelene.

U galeriji pronađite proizvode potrebne za savršen jesenski make up

Yves Saint Laurent Rouge Pur Couture, nijansa Prune Avenue, douglas.hr, 285 kn Shiseido LacquerInk LipShine, martimex.hr, 276 kn Revolution Ultra Cream paleta, drogerije, 99 kn Pupa Vamp maskara, nijansa Military Green, drogerije, 140 kn Naj Oleari All Day Ink Brow, martimex.hr, 143 kn Milani Baked bronzer, drogerije, 139 kn Maybelline Super Stay Vinyl Ink, drogerije, 90 kn MAC Powder Kiss Velvet Blur Slim Stick, nijansa Stay Curious, douglas.hr, 211 kn L'Oreal Paris Infaillible 24H Fresh Wear, drogerije, 119 kn Eveline Cosmetics 7 Days Gel laque, nijansa 115, drogerije, 17 kn Givenchy Le 9 de Paleta, douglas.hr, 499 kn Estée Lauder Pure Color Envy Sculpting Eyeshadow 5 Color Pallette, douglas.hr, 585 kn Essence brow powder, drogerije, 20 kn Douglas Collection Caramel Nudes Mini Eyeshadow Palette, douglas.hr, 105 kn Clinique All About Shadow Quad, nijansa Morning Java, douglas.hr, 419 kn Clinique High Impact Extreme Volume Mascara, douglas.hr, 379 kn Clinique Beyond Perfecting Foundation + Concealer, martimex.hr, 30 ml 419 kn Chanel Rouge Allure, nijansa Sensation, douglas.hr, 262 kn Bobbi Brown Metallic Eye Shadow, nijansa Burnt Sugar, douglas.hr, 305 kn Bobbi Brown blush, nijansa Sand Pink, douglas.hr, 339 kn Diego Dalla Palma Cream Eyebrow Liner Water Resistant, martimex.hr, 164 kn Anastasia Beverly Hills Glow Kit Highlighter, douglas.hr, 409 kn Too Faced Natural Nudes, drogerije, 139 kn

 

Prepisujemo ideju kako malu crnu haljinu nositi u dnevnom izdanju: 'Sako je mamin, star je oko 15 godina. Često nosim njezine stvari'

Treba li prati kosu prije farbanja? Stručnjaci objašnjavaju kako je pripremiti za najbolji efekt bojanja

Mama i kći znaju kako klasiku kombinirati s trendovima: Čizme poput njihovih obilježit će i ovu hladnu sezonu

Financijska analitičarka u outfitu bez greške, savršenom za kraj ljeta: 'Rijetko nosim ravnu obuću, bolje se osjećam na visini'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".