Kako tretirati masnu kosu i kosu sklonu perutanju? Frizerke imaju odgovore na sva pitanja

Evelin Benković iz salona 'Evelin' i Ana Kuštre iz salona 'Do šminke i frizure za pol vure' objasnile su kako njegovati i kakve proizvode koristiti ako imate problema s mašćenjem ili perutanjem kose
Vidi originalni članak

Zdrava, njegovana i sjajna kosa svima nam je želja, no put do nje često nije nimalo jednostavan. Na tom putu često stoje perut i masna kosa, problemi vlasišta s kojima se mnogi bore, a rješavanje takve problematike često je dugotrajno. Ipak, frizerke iz popularnih zagrebačkih salona "Evelin" te "Do šminke i frizure za pol vure" imaju savjete za njegu takve kose koje donosimo u nastavku.

Evelin Benković, vlasnica frizerskog salona Evelin, kaže kako su danas tri najveća problema vlasišta mašćenje, prhut i ispadanje kose.

- Mašćenje se javlja zbog prhuti, najčešće jer su nam pore vlasišta zatvorene. Ako imamo prhut, javlja se i mašćenje, a nerijetko i ispadanje kose. Da bi se to rješavalo kako spada, treba raditi redoviti piling vlasišta. Predlažem Kerastaseova dva scruba, Apaisant i Energisant. Oni su na bazi krupne morske soli, šamponiraju se kao klasični šamponi. Mogu se kupiti za kućnu njegu, a piling se radi svakih 2 tjedna. Njime se miču odumrle stanice s vlasišta, prekomjerna masnoća i prljavština, a čisti se i dužina kose - pojašnjava Benković.

Dodaje da su, kod klijenata koji redovito koriste scrub, primijetili da je kosa puno fluidnija, mekša i da se skinu svi proizvodi koji se talože na vlasi. On se koristi tako da se kosa namoči, stavi na vlas, a kad se dodaje vode, tople se granulice soli pa on postaje poput odličnog šampona:

- Osobno ga volim koristiti jer imam tanku vlas i osjetljivo vlasište. Super očisti i dužinu, kosa ima bolji volumen, a pore vlasišta su čišće pa se kosa ne masti. Za daljnje korištenje, tu je kupka Divalent za masno vlasište i suhu dužinu kose. Treba znati da se masnoća zadržava 1-2 cm od korijena i ne ide na duljinu. Tu su i Authentic Beauty Concept proizvodi, njihov Deep Cleansing Shampoo koji je odličan za sve tipove kose jer je dubinski čisti, ne iritira vlasište. Može se koristiti kao šampon za svaki dan ili periodično. Volim kombinaciju proizvoda jer mislim da je to najzdravije kako bi se zadovoljile potrebe vlasišta i naše kose. Osobno volim kombinirati i fine lagane njege koje se koriste u kućnoj radinosti. 

Benković dodaje da je važno prati kosu u hladnijoj vodi jer se kosa neće "odmastiti" korištenjem vruće vode. 

- S vlasištem treba postupati nježno i pažljivo. Birati lagane šampone, prati u hladnoj vodi, ne masirati vlasište jer svaka masaža potencira i lučenje žlijezda lojnica. Bitno je unijeti i dovoljno vode u organizam, a kosa se brže masti što više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, gdje nema dovoljno svježeg zraka. Treba jesti blažu hranu, ne previše začinjenu, jer i to utječe na vlasište. Klijentice griješe kod odabira njege. Mnogo njih ima bojanu kosu ili pramenove, a ne koriste ništa za njegu dužine jer misle da će se tako kosa brže zamastiti. To je pogrešno, treba koristiti laganu njegu - kaže vlasnica salona. 

Ana Kuštre, frizerka i stilistica kose iz salona "Do šminke i frizure za pol' vure" kaže kako masno vlasište i kosa u "rezancima" već nakon par sati od pranja može dovesti u stanje frustracije.

- Pretjerano lučenje žlijezda lojnica glavni je uzrok problema. One imaju važnu funkciju za zdravlje i ljepotu kose, ali kada dođe do hiperaktivnosti pa se krenu nekontrolirano lučiti, dolazi do problema. Voljela bih naglasiti da uvijek za sve tegobe s kosom i vlasištem postoji rješenje, samo treba biti strpljiv i uporan.

Dodaje kako masno vlasište zahtijeva pažnju i adekvatan tretman prilikom svakog pranja kose. Ako je ono učestalo, Kuštre preporučuje upotrebu blažih šampona, a savjetuje preskakanje šampona s lipidima kao što su ulja i silikoni, kao i šampone s proteinima.

- Neka baza šampona bude nešto prirodnije poput preslice, ružmarina, koprive, morske trave, neki su prirodni preparati spas u borbi s masnom kosom. Kod pranja kose njegu treba završiti s regeneratorom. Kod masne kose savjetujem i preparate za volumen, bez obzira na gustoću kose. Oni odmašćuju i pune kosu te je podižu od vlasišta, što je u ovoj situaciji prijeko potrebno. Stilizirajte kosu s volumenom, a proizvodi neka budu na bazi pudera i odmašćivanja. Šamponi za suho pranje su dobrodošli, ali pripazite da se pore na vlasištu ne zatvaraju svakodnevno jer bi to moglo dovesti do novih tegoba. Što se tiče koloristike, u salonu probleme s masnom kosom rješavamo i izbjeljivačima, oni isušuju kosu pa sve plave kose imaju manji problem s masnoćom. Šišanjem također doprinosimo rješavanju problema, a masnoj kosi treba živost i razigranost, nikako ravne i "dosadne" frizure - pojašnjava Kuštre. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Što se tiče peruti, Kuštre kaže kako se s ovim problemom susreću žene, muškarci i djeca:

- Jedan od uzroka su i hormoni pa muškarci češće pate od tog problema. Kod djece se često javlja u pubertetu kada žlijezde pojačano rade i zasićuju vlasište s previše masnoće. Osim zbog hormona, perut se javlja i zbog korištenja loših preparata za kosu. Šamponi koji isušuju vlasište, prekomjerno korištenje sprejeva za suho pranje, kao lakovi i pjene, samo su neki u nizu uzroka neugodnih perutanja vlasišta. Koža se može perutati i kod pada imuniteta usred stresa ili dijeta. 

Kuštre dodaje da se razlikuje mokra i suha perut; suha se perut trusi po odjeći, dok je masna prilijepljena za vlasište i puno je se teže riješiti:

- Reagirajte dok je perut u nastajanju. Prilikom liječenja, nemojte napraviti najlošiji potez i kupiti najjeftiniji šampon protiv peruti koji ste našli na policama dućana. Oni će možda riješiti problem momentalno, ali ne i dugotrajno. Pripazite što unosite u organizam, pomažu vitamin B, cink i zdrave masti. U ljekarnama i drogerijama, kao i u salonima, možete pronaći šampone, ampule i tinkture protiv peruti. Već pomiješani kokteli eteričnih ulja bit će vam najbolji prijatelji u ratu s peruti. 

 

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".