Kako spriječiti nepoželjne narančaste i žute tonove u kosi: Pazite na šampon, izbjegavajte UV zrake...

Ako ste brineta i nekad ste imali pramenove, sigurno znate o kakvoj mjedenoj nijansi pričamo, no postoji nekoliko načina kako ih izbjeći ili ublažiti, i to bez odlaska u frizerski salon.
Vidi originalni članak

Ako se odlučite za svjetlije, osunčane pramenove, često se koristi "blajh", odnosno izbjeljivač kako bi se uklonila boja. Kao oksidacijsko sredstvo, izbjeljivač ima sposobnost otvaranja kutikule kose i rastvaranja melanina ili prirodne boje kose. To je, zapravo, glavni "krivac" za dosadne, neželjene narančaste tonove koji se pojavljuju u kosi već nakon nekoliko ispiranja. 

No, postoji i mnogo drugih čimbenika koji mogu pridonijeti neželjenim narančastim i žutim tonovima, kao što su kvaliteta vode, izlaganje suncu i proizvodi koji se koriste. Stručnjaci za Byrdie pojašnjavaju da se "blajhanjem" razrjeđuje melanin u kosi, a on je odgovoran za boju kosu, odnosno hoće li ona biti svijetla ili tamna. Pojednostavljeno rečeno, brinete i crnke imaju pigmente crvene ili narančaste boje u kosi, a kada dođe do oksidacije, ti tonovi dođu do izražaja. 

Ako ste brineta i nekad ste imali pramenove, sigurno znate o kakvoj mjedenoj nijansi pričamo, no postoji nekoliko načina kako ih izbjeći ili ublažiti, i to bez odlaska u frizerski salon. 

Frizerka pokazala kako ćete znati jesu li vrhovi ispucali i koliko točno kosu treba skratiti

 

Koristite ljubičasti šampon

Ako gledate kako pomoći kosi u kućnoj radinosti, stručnjaci savjetuju da posegnete za plavim ili ljubičastim šamponom koji "poništava" pretjerano tople, narančaste tonove i zadržava one hladnije, svjetlije nijanse plave. Ovakvi šamponi pomažu neutralizirati svijetle pramenove. 

Koristite sjaj ili toner

Prije odlaska iz salona, posavjetujte se s frizerom i dogovorite tretman njege i sjaja nekoliko tjedana nakon bojanja ili pramenova. To će privremeno pomoći da se ne pojave neželjene nijanse, a profesionalac u salonu znat će kako tonirati boju kako bi se neutralizirali mjedeni i narančasti tonovi još u salonu. Pramenovi zahtijevaju i održavanje pa budite spremni redovito ići u salon kako bi boja ostala živopisna i svježa. 

Koristite filtere za vodu

Voda također igra veliku ulogu u životnom vijeku naše boje kose. Može joj naštetiti klorirana ili slana voda, kao i visoka razina minerala u običnoj vodi. Stručnjaci zato predlažu korištenje filtera za pročišćavanje kako bi se spriječilo nakupljanje minerala.

Koristite šampone bez sulfata

Proizvodi koje koristite kod kuće još su jedna stvar koju treba uzeti u obzir. Oni koji sadrže puno kemikalija, posebno alkohola, mogu utjecati na boju kose, tvrde stručnjaci, a mogu se nalaziti u šamponima, regeneratorima, uljima, lakovima za kosu... Mnogi profesionalci preporučuju proizvode bez sulfata koji održavaju kosu hidratiziranom i neutraliziraju mjedene tonove. 

Odaberite laganije pramenove

Kad se prvi put odlučite za pramenove, budite strpljivi jer, ako napravite veliki kontrast i u jednom koraku prijeđete iz brinete u plavušu, može se dogoditi neželjeni efekt. Postupno posvijetljeni pramenovi, i to u nekoliko navrata, bolje su rješenje.

Izbjegavajte UV zrake

Slično kao i s utjecajem vode, i izlaganje suncu može imati neželjene učinke na boju kose. Prekomjerno izlaganje suncu može isušiti kosi i uzrokovati njezino blijeđenje. Kad je izložena UV zrakama, sve se više ističu topli tonovi kose i narančasti tonovi dolaze u prvi plan. 

 

Torba kakvu nosi modno osviještena studentica mnogi imaju na listi želja: 'Pratim trendove i ne bih nosila glomazne tenisice'

Špicom je prošetala u "pidžami" i zaslužila čistu modnu peticu: 'Pratim trendove i hrabra sam ih sve isprobati'

Pravi proljetni stajling: Efektno, elegantno i totalno drugačije od klasičnih poslovnih kombinacija

Još jedno besprijekorno izdanje Mirjane Rakić: Klasiku je zaokružila efektnim kaputom u žarkoj boji

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".