Kako se riješiti ispucalih vrhova i spriječiti novo pucanje, prema stručnjacima

Održavanje zdrave kose zahtijeva pažnju i brigu, posebno kada je riječ o ispucalim vrhovima.
Vidi originalni članak

Ispucali vrhovi kose, poznati kao trichoptilosis, često su znak da nešto nije u redu u vašoj rutini njege kose. Evo nekoliko savjeta i preporuka o tome kako prepoznati, spriječiti i tretirati ispucale vrhove, te održavati kosu zdravom i lijepom.

Vrste ispucalih vrhova

  1. 'Oblik Y': Ovo je najčešći oblik ispucanog vrha, gdje se vlas dijeli na dva dijela. Obično ukazuje na ranu fazu oštećenja, uzrokovanu dehidracijom i trenjem.

  2. 'Duboki razdjeljak': Kada se ispucani vrhovi ne tretiraju, 'Y oblik' se može produljiti, stvarajući dublji razdjeljak duž vlasi.

  3. 'Pero': Ovaj oblik karakterizira nekoliko izlizanih rubova na jednoj strani vlasi, što je znak naprednijeg oštećenja, često uzrokovanog kemijskim tretmanima.

  4. 'Čvor': Ovaj oblik je čest kod kovrčave kose, gdje se kosa zapetlja i stvara čvorove koji uzrokuju pucanje.

Glavni uzroci ispucalih vrhova

Fizička oštećenja: Pretjerano korištenje vrućih alata za stiliziranje, prekomjerno feniranje, češljanje kose dok je mokra, korištenje uskih gumica za kosu i nošenje uskih frizura može oštetiti vrhove.

Kemijska oštećenja: Bojanje kose, opuštajući tretmani i trajni postupci često oštećuju strukturu kose, čineći je sklonijom pucanju.

Možete li popraviti ispucale vrhove bez rezanja?

Nažalost, jednom kad su vrhovi ispucali, ne mogu se popraviti; jedini način da ih se riješite je šišanje. Redovitim podrezivanjem svaka četiri do šest tjedana možete spriječiti daljnje oštećenje i očuvati zdravlje kose.

Kako spriječiti ispucale vrhove?

Budite nježni s mokrom kosom
Kosa je najosjetljivija kada je mokra. Koristite proizvode za raščešljavanje i izbjegavajte grubo četkanje. Uvijek koristite četku za raščešljavanje ili češalj sa širokim zupcima.

Smanjite korištenje topline
Ograničite upotrebu vrućih alata za stiliziranje i koristite ih na nižim temperaturama. Idealna temperatura za stiliziranje kose je 180 stupnjeva. Korištenje nižih temperatura spriječit će de-keratinizaciju kose i očuvati njezinu strukturu.

Osušite kosu na zraku
Kada je to moguće, pustite kosu da se osuši na zraku prije nego što posegnete za sušilom. Ako koristite sušilo za kosu, držite mlaznicu iznad kose i ne izravno na njoj kako biste smanjili štetu.

Ne čačkajte ispucale vrhove
Izbjegavajte čupanje i povlačenje ispucalih vrhova jer to može pogoršati oštećenje.

Koristite proizvode za zatvaranje ispucalih vrhova
Kreme i serumi za zatvaranje vrhova mogu privremeno "zalijepiti" raširene vrhove, dajući im zdraviji izgled. Proizvodi poput Bond Builder Split End Remedy i Virtue Split End Serum mogu biti korisni.

Koristite ručnik od mikrovlakana
Ovi ručnici su nježniji prema kosi i pomažu u smanjenju trenja koje može uzrokovati pucanje vrhova. Tapkanje umjesto trljanja je ključ za očuvanje integriteta vlasi.

Investirajte u keratinski tretman
Keratinski tretmani mogu pomoći u zaglađivanju i jačanju kutikula kose, čineći je manje sklonom pucanju. Ipak, imajte na umu da su ovi tretmani privremeni i da je redovito šišanje i dalje ključno.

Spavajte na svilenoj jastučnici
Svilena jastučnica smanjuje trenje tijekom noći, što pomaže u očuvanju kutikula i sprječavanju pucanja vrhova.

Koristite regenerator koji se ne ispire
Ovi proizvodi pružaju dodatnu zaštitu, hidrataciju i štite od oštećenja toplinom. Dobar izbor može biti i regenerator s dodatkom proteina za jačanje kose.

Održavanje zdrave kose zahtijeva pažnju i brigu, posebno kada je riječ o ispucalim vrhovima. Redovitim šišanjem, nježnim rukovanjem i korištenjem odgovarajućih proizvoda, možete spriječiti ispucale vrhove i održati svoju kosu zdravom i lijepom. Prevencija je ključ, stoga uložite u kvalitetne proizvode za njegu kose i prilagodite svoju rutinu kako biste osigurali najbolje rezultate.

Retromanija u svijetu audio luksuza: Chanel novom kreacijom na scenu vraća slušalice sa žicom
Poznati su počeli stizati na Venice Film Festival: Evo koje kombinacije su nam 'zapele za oko'
Mini suknja i cipele o kojima se vodi rasprava: Zgodna dama zna kako se istaknuti super stajlingom

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".