Kako se pravilno brinuti o kutikulama? Stručnjaci odgovaraju treba li uklanjati kožicu noktiju

Stručnjaci smatraju kako kožicu oko noktiju ne bi trebalo uklanjati, osim ako nije prijeko potrebno, jer će rezanje kutikule noktiju uzrokovati rast deblje i tvrđe kožice.
Vidi originalni članak

Rasprava o kutikulama noktiju u svijetu ljepote ima dvije suprotnosti - neki kažu da je najbolje pristup jednostavno ih održavati hidratiziranima i samo ih lagano pogurati, dok ih drugi vole odrezati tijekom manikure. Drugi je pristup sve popularniji i zbog ruske manikure koja je posljednjih sezona jako trendi, a ima specifičnu pripremu nokta kod kojih se kožica u potpunosti uklanja. 

Bez obzira na to kakav pristup preferirate, njega kožice oko noktiju je najvažnije jer, ako se ne brinete dovoljno o njima, one lako mogu postati suhe. Na tržištu postoji širok raspon proizvoda namijenjen upravo njezi kutikula, a kozmetičari za InStyle otkrivaju kako se pravilno brinuti o njima. Kutikule su zapravo tanki slojevi mrtve kože koji se skupljaju na dnu ploče nokta. Budući da se sastoje od mrtvih stanica kože, ne boli kad ih odrežete. Međutim, ako ih nepravilno uklanjate, recimo gulite, potencijalno možete izazvati krvarenje, pa čak i infekciju. 

Nokti mogu otkriti puno o vašem zdravlju, evo kakve sve promjene se javljaju i što znače

 

Kutikule su bitne, pojašnjavaju stručnjaci, jer štite nokte od deformacije i važna su barijera koja drži nokte u cjelini. Profesionalci kažu kako nokti izgledaju mnogo zdravije kad su zanoktice njegovane i hidratizirane, uz pravilan izbor proizvoda za njegu. Briga o kožici noktiju je predmet rasprave. Neki smatraju kako je u redu potpuno je ukloniti, na siguran način, dok drugi, poput stručnjaka za InStyle, pozivaju ljude da to ne čine, osim ako nije prijeko potrebno. Kažu kako će uklanjanje kutikule uzrokovati da kožica ponovno izraste, ovog puta deblja i tvrđa jer naše tijelo prirodno zamjenjuje oštećeni dio kože kako bi koža lakše zacijelila. 

Umjesto rezanja, preporučuju da se kožica temeljito gurne i zatim se odreže samo vidljivo mrtva koža, ona koja polako počinje visiti, ne sama kutikula nokta. Ako dobro pogurate kožicu nokta, kažu profesionalci, uopće nećete morati koristiti škarice kako biste odrezali višak. Kod guranja noktiju, bitno je obratiti pozornost na nježan potiskivač, onaj koji će zagladiti neravne površine, lagano ukloniti mrtvu kožu i smanjiti pojavu zanoktica. Ako je potiskivač grub ili se nepravilno koristi, može doći do izgrebane i oštećene površine nokta. 

Radite li manikuru kod kuće, na kožicu i nokte prvo nanesite ulje kako biste zaštitili nokte od oštećenja. Ako ih počnete gurati bez pripreme ili ih uklanjate bez prethodnog iskustva, to ne samo da šteti noktima, nego može dovesti i do infekcije, kažu stručnjaci. Nakon što ste izgurali zanoktice, koristite losion za ruke kako biste područje održali vlažnim. 

Ne znamo što je bolje u stajlingu liječnice, haljina ili salonke: 'U bolnici pazim da se tetovaže ne vide, ali privatno ih volim pokazati'

"Bicke" sa sakoom i kožno od glave do pete super su inspiracija za ove dane: 'Obje nosimo tamno i neutralno, nemamo uopće boja'

Želite li nešto udobno i cool, odaberite prošivenu ili "puf" jaknu: Prvi modeli stigli su u dućane, izdvojili smo najbolje

Jadranka Sloković salonke je zamijenila tenisicama: Bijeli model super pristaje uz klasike poput trapezica i bluze s volanima

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".