Kako se našminkati ovisno o godinama? Profesionalci donose nekoliko super osnovnih pravila za blistav izgled

Svaku životnu dob prate zakonitosti u ponašanju, stilu života, odijevanju pa tako i šminkanju.
Vidi originalni članak

Šminka, naravno, služi uljepšavanju, ali ako ne poštujemo jednostavna pravila, ovisno o svojoj životnoj dobi, vrlo lako možemo izgledati smiješno umjesto blistavo i svježe. Edukatori Učilišta Arimed predstavili su nam nekoliko osnovnih pravila šminkanja s obzirom na godine.

TEEN GODINE (14-19)

Ovo su godine u kojima se većina djevojaka prvi put susreće sa šminkom i vrlo često, oduševljene nevjerojatnom i brzom transformacijom koju ona pruža, imaju tendenciju pretjerati s makeupom. Savršeni makeup za mladu kožu koja prolazi određene hormonske promjene poput prištića, akni i crvenila trebao bi biti nježan, prozračan i jednostavan, a pažnju bi trebali usmjeriti na pravilnu njegu kože, korištenje laganih tekstura podloge poput bb ili cc krema uz poneki naglasak na licu rumenilom ili minimalnom dozom bronzera. Oči se mogu istaknuti maskarom i eventualno tankom linijom tuša dok na usnama umjesto jarkih mat ruževa treba birati nježne pastelne nijanse sjajila.

DVADESETE

Dvadesete su godine kada je dopušteno eksperimentiranje i isprobavanje različitih trendova, bilo da se radi o intenzivnoj smokey eyes tehnici u kombinaciji s crvenim ružem ili pak igranju jarkim bojama na očima ili usnama, šljokicama, umjetnim trepavicama ili intenzivnom tušu. U dvadesetima uglavnom sve prolazi. Stanje kože tada je na vrhuncu, stoga doista nema potrebe za korištenjem jakih, „betonirajućih“ podloga, predlažemo laganije teksture tekućih pudera kojima efikasno možete produžiti izdržljivost fiksirajući ih optimalnom količinom pudera u kamenu ili prahu. Bez obzira što je u dvadesetima više-manje sve dopušteno, savjetujemo da dnevni makeup i dalje nastavi biti što jednostavniji i prozračniji, dok za večernje izlaske možete se dati oduška.

SREDNJA DOB

Od tridesete pa nadalje, većina žena već poznaje svoje lice i njegove prednosti i mane te imaju razvijenu beauty rutinu koja bi svakako trebala uključivati sve češću brigu o koži s obzirom na pojavu prvih bora i sve veću potrebu kože za hidratacijom. U srednjoj dobi ne preporučamo pretjerivanje sa šminkom, podloga bi trebala biti lagana i neprimjetna, a oči i usne nikako ne bi trebale biti istovremeno naglašene. Odaberite ili smokey eyes zemljanih tonova uz umjetne trepavice i usne u nježnim tonovima ili lagano našminkane oči uz upečatljivi crveni ruž, oboje nikako. Posebnu pozornost posvetite svojim obrazima, odnosno rumenilu i to onom pastelnih roskastih ili breskvastih nijansi koje će vizualno licu vratiti svježinu i mladolikost te vaše jagodice naglasiti na najbolji način. Rumenilo upotpunite tekućim highlighterom koji se neće uvlačiti u sitne borice, a licu će pružiti neodoljivi sjaj.

ZRELA DOB

Kada je zrela dob u pitanju, bilo da se radi o kremi ili tekućoj podlozi, imperativ su proizvodi koji vlaže, odnosno hidratiziraju i hrane kožu. Treba birati što laganije teksture podloge poput bb krema ili mineralnih pudera u kombinaciji s laganim korektorom svjetlije nijanse koji se nanosi samo u unutarnje kutove oka kako bi izbjegli uvlačenje proizvoda u bore. Praškaste proizvode poput pudera u prahu ili suhog highlightera obavezno izbjegavati s obzirom da vizualno isušuju kožu i čine ju starijom nego što doista jest. Umjesto njih koriste se kremasta rumenila ružičastih nijansi koja će licu pružiti „lifting efekt“. Suprotno uvriježenom mišljenju, da žene u zreloj dobi trebaju nositi manje šminke na očima, slobodno istaknite svoje oči prirodnim nijansama, ali izbjegavajte oštre linije tuša umjesto kojeg vam predlažemo korištenje olovke za oči koju je najbolje nakon nanošenja posjenčati kistićem kako bi oko dobilo vizualnu punoću i volumen. Koristite parcijalne umjetne trepavice za prirodniji izgled i ruževe u boji mesa prije kojih obavezno nanesite olovku kojom ćete obrubiti vaše usne kako bi one djelovale punije, a vi mlađe.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".