Kako se boriti protiv kožnih problema koji se mogu izbjeći?

Protiv ovakvih nepravilnosti ima smisla poduzeti razne mjere opreza kako bismo ih izbjegli.
Vidi originalni članak

Svatko od nas se u životu susreo s raznim nepravilnostima na koži, bilo da je riječ o kratkotrajnim prištićima, bolnim aknama, hiperpigmentaciji ili podočnjacima. Neke od njih nemoguće je spriječiti i imaju genetsku komponentu, tj. urođena nam je sklonost njima. Dobar primjer su akne koje često nemaju jasan okolišni uzrok. S druge strane, neke nepravilnosti potječu od vanjskih i unutarnjih uvjeta koje je moguće promijeniti. Protiv ovakvih nepravilnosti ima smisla poduzeti razne mjere opreza kako bismo ih izbjegli.

U nastavku možete saznati koji su to kožni problemi koje možemo izbjeći te čime se boriti protiv njih. Ponekad je najbolji lijek prevencija umjesto korektivnih tretmana, kako biste izbjegli dugotrajne ožiljke i posljedice.

Čim manje, tim bolje

Kako biste spriječiti nastanak nepotrebnih problema, nemojte kupovati kozmetičke proizvode samo zato što su u trendu. To što je nešto popularno ne garantira kvalitetu proizvoda. Također, informirajte se o svom tipu kože te pronađite proizvode prikladne za njega. Izrazito suha koža i mješovita koža zahtijevaju potpuno različite tretmane i drukčije će reagirati na pojedine sastojke. Neovisno o tipu kože, najčešće je dobro kupovati proizvode s manjim brojem aktivnih sastojaka i općenito kratkom listom sastojaka. Razni štetni sastojci mogu se naći na dugačkim listama nespecifičnih proizvoda te dugoročno naštetiti vašoj koži. Jedan ključan aktivan sastojak po proizvodu najbolja je metoda za ciljano tretiranje kože.

Specijalizirani proizvodi za pojedine probleme

Ako ipak dođe do nastanka kožnih problema, koristite specijalizirane proizvode poput onih marke The Ordinary. Među njima ćete pronaći razne serume, kreme i čistače namijenjene točno određenom kožnom problemu. Birajte aktivne sastojke ovisno o tome protiv čega se borite. Kofein i Vitamin C odlični su za umorno okoloočno područje i tamne krugove. Oni će djelovati na cirkulaciju i „probuditi“ kožu. Zatim, za masnu kožu i regulaciju lučenja sebuma koristite niacinamid i salicilnu kiselinu. Ovo su dva najbolja borca protiv masne kože i nepotrebnih prištića. Nisu intenzivni, a učinkovito djeluju.

Također, moguće se boriti protiv znakova preranog starenja. Pritom se ne misli na zrelu kožu koja prirodno stari, već na mladu kožu koja od dehidracije i stresa gubi svoja svojstva. Idealan partner za prevenciju ranog starenja je serum s retinolom. Njega mogu koristiti mladi kao preventivnu njegu, ali i stariji u korektivne svrhe. Uz retinol je važno koristiti kremu sa SPF faktorom, a uspješno tretira hiperpigmentaciju, bore i općenito nepravilnosti na koži.

Vanjski okoliš utječe na zdravlje kože

Naravno, za održavanje zdravlja kože nije dovoljna samo kozmetika, već je važno i promijeniti neke loše navike. Na primjer, pušenje doprinosi ranom starenju kože, kao i pretjerano izlaganje Suncu. Osim estetskih razloga, izlaganje Suncu bez zaštite treba izbjegavati i radi zdravlja kože. Također, najvažnije je da organizam bude dovoljno hidratiziran kako bi koža zadržala elastičnost. Jedan faktor koji je ponekad teško promijeniti je kvaliteta zraka kojom ste okruženi – zagađeni gradski zrak može itekako doprinijeti nepravilnostima na koži, ako se ona ne čisti pravilno. I sami znate kako vam koža blista u prirodi i na moru.

Bili smo iza kulisa Mozartove opere 'Così fan tutte': Kostimi su prvi kontakt s publikom na sceni
Sanja Musić Milanović u neočekivanoj rokerskoj kombinaciji koja joj stoji kao salivena
Splićanka s pariškom adresom izgleda sjajno u gumenim dizajnerskim čizmama koje trendseterice obožavaju

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".