Kako produljiti vijek trajanja kreme za samotamnjenje na koži i na koja je područja ne treba nanositi?

Kako će nijansa izgledati, ovisi o kemiji kože, odnosno nije neobično da jedna krema na vama i drugima izgleda – drugačije. No, zato možete odabrati tip teksture, tu su gel, krema, sprej, pjena i losion, ovisno o tome koje načine aplikacije preferirate.
Vidi originalni članak

Umjetna boja kože sve nas više mami, pod egidom zdrave boje i manje sunčanja, a osim toga, vrlo je praktično tijekom samo jednog popodneva dobiti divan, preplanuli ten. Za to su zadužene kreme za samotamnjenje nove generacije, inovativne su i fluidne, lako ih je nanijeti te imaju divan miris. Ono što ih karakterizira su sastojci na prirodnoj bazi, uglavnom se radi o DHA kiselini, odnosno saharidu dihidroksiacetonu. To je zapravo šećer, koji u koži reagira s aminokiselinama i bjelančevinama te mijenja nijansu kože.

Kako će nijansa izgledati, ovisi o kemiji kože, odnosno nije neobično da jedna krema na vama i drugima izgleda – drugačije. No, zato možete odabrati tip teksture, tu su gel, krema, sprej, pjena i losion, ovisno o tome koje načine aplikacije preferirate. Sa sprejem treba pripaziti, da ne zahvatite površine oko vas. Mnogima se prvi puta (ili čak nakon više proba) dogodilo da dobiju narančasti ili ten pun mrlja, a kako biste to izbjegli, ključno je dobro pripremiti kožu.

Prvi i najvažniji korak je piling jer ako ne skinemo sloj mrtvih stanica, koža će imati puno fleka, odnosno nove i ‘stare’ stanice kože drugačije će reagirati. Najjače trljajte laktove, koljena, mjesta gdje je nagruvana i isušena koža. Inače će ta mjesta biti previše tamna i neugledne nijanse. Eksfolijanti koji otkrivaju novu, ujednačenu kožu, osnova su rituala samotamnjenja, a nakon toga ide kompletno brisanje kože.

I dok ulja i klasične kreme možemo stavljati na kožu dok je mokra, u ovoj priči bitno je odraditi korak sušenja.

Vlaga na površini kože može utjecati na primanje boje, odnosno rad naše ‘kemije’, pa je preporuka obrisati se. Slično je i sa znojem, naročito ako se radi o danima visokih temperatura. Tijekom ovog kućnog tretmana obavezne su rukavice radi mogućnosti pojave žutih dlanova. Naime, dok vi nanašate kremu dlanovima, ona ‘radi’, stoga kad operete ruke nakon mazanja, ostaje – žutilo koje čak djeluje bolesno. Da, možete skidati pilingom, ali to nije tako jednostavno.

Zato – rukavice su zakon, pa makar one kirurške. Nakon toga možete namazati malo nadlanice, kako biste ujednačili ten. Prilikom nanašanja dobro je provjeriti nijansu same kreme, nisu sve jednake. Naime, neke obećavaju super tamni ten, koji ipak nije preporučljiv ako je koža super bijela i ide prvi puta na sunce.

Ako je slučajno boja u bočici previše tamna, pomiješajte kremu za samotamnjenje s malo obične kreme, to će je ‘razvodniti’. A ako je pak svijetla i ne vidi se dovoljno, kako biste željeli, možete staviti još jedan sloj te pritom paziti kako bi i on bio ujednačen. Ima još jedna stvar za pripaziti – depilaciju napravite par dana ranije. Koža treba ‘doći k sebi’, jer će inače sve skupa biti puno mrlja.

Ako pak depilirate noge isti dan, nakon samotamnjenja, pojavit će se mrlje oko dlačica, a taj efekte definitivno je nepoželjan i neugledan. Jedan od koraka pripreme je i dobra hidratacija kože, no ne tik prije, već nekoliko dana ili tjedana unaprijed. Primjerice, pojačajte njegu klasičnim kremama ili uljima danima prije samotamnjenja, koža će biti u boljem stanju, a boja ujednačena i sjajna. Kod same aplikacije idealno je koristiti masažne, kružne pokrete, s naglaskom na vanjske dijelove tijela, odnosno one koji inače više potamne. Često su nam listovi bijeli, a najviše tamne naše lice i ramena, kad nosimo otvorenu odjeću.

Zato obratite pažnju na noge, kako biste ujednačili ton kože na čitavom tijelu. Idealno je pričekati da se krema u potpunosti upije, odnosno ne sjediti ili ležati nigdje (i nikako ne stavljati parfem ili dezodorans u to vrijeme).

Boja bi se mogla preslikati na kućni ogrtač, u tom slučaju dobro je imati neki ručnik kojega vam nije žao. Višak kreme za samotamnjenje nije preporučljivo brisati po licu, kao što to znamo raditi s klasičnim formulama za njegu.

Naime, lice drugačije reagira, vjerojatno je više isušeno ili masnije ili nešto treće.

A i osjetljiva koža baš i ne voli ovakve formule. Na lice idu posebne formule, namijenjene samo licu, osim ako na kremi nije navedeno da ide na – sve. Jedna od zamki je aplikacija kreme na obrve ili uz sam rub kose. Na to mjesto nipošto ne bismo trebali nanositi kremu za samotamnjenje, izgledat će drugačije, tamnije, mrljavo i neuredno.

Ovakav preplanuli ten, naravno, ne traje dugo, što uostalom ovisi o brzini obnavljanja kože., od osobe do osobe.

Kao što se nakon dolaska s mora želimo manje pilingirati, jer time brišemo divnu put, tako se i nakon samotamnjenja neko vrijeme možemo ‘skinuti’ s eksfoliranja. Ako se pak koža vrlo brzo obnavlja, ten će se ubrzo vratiti na staro, odnosno prirodnu nijansu. Ipak, u tome će koži pomoći te produljiti vrijeme preplanulosti gore spomenuta hidratacija.

Što je koža ‘kvalitetnija’, to će bolje reagirati na formulu za samotamnjenje.

I ne treba zaboraviti na jedno od top pravila zdravlja i ljepote – ovim procesom preplanula koža nema zaštitu, kreme za umjetni ten ne štite od UV zraka.

Ako ste ipak za umjetni sjaj samo na jedan dan, tu su fantastična, super popularna ulja sa sjajnim česticama. Njihova slava opravdano jača svako proljeće, u potrazi smo za hranjivim sastojcima i blistavim šljokicama koje će našoj koži dati efekt sunca. Ipak, tu treba pripaziti da opet ne ostanu neke mrlje, ali samo na odjeći, pa ih je dobro mazati barem pola sata prije odijevanja. Ova su ulja često hibrid njege i šminke, sadrže sastojke i razne vitamine koji će koži dati hidrataciju i hranjivost. Čak ih je lako nadograditi tijekom dana, praktična su kao slojevita ‘šminka’ koja omekšava kožu i čini je ugodnom.

Proizvodi za samotamnjenje i shimmer ulja koja možete isprobati za preplanulu put

Sisley Self Tanning Hydrating Body Skin Care, douglas.hr, 150 ml 839 kn Self tanning L’Erbolario ljekarne, 100 ml 154 kn Lancaster Sun 365 Self Tanning Oil, notino.hr, 150 ml 309 kn James Read Gradual Tan Coconut Melting, notino.hr, 150 ml 295 kn Douglas Sun Gradual Self-Tanning Concentrate (30 ml), koncentrat za samotamnjenje, 115 kn Dr Dennis Gross Alpha Beta Glow Pad Gradual Glow (20 kom), maramice za samotamnjenje, 325 kn Diego Dalla Palma O’Solemio PRE SUN Self Tanning Mousse, douglas.hr, 200 ml 225 kn Comodynes Self-Tanning, maramice za samotamnjenje, notino.hr, 8 kom 81 kn Académie Scientifique de Beauté Bronz’ Express, notino.hr, 100 ml 220 kn Avène Sun Self Tanning, notino.hr, 100 ml 183 kn Thalgo Suncare, notino.hr, 150 ml 265 kn Tom Ford Soleil Blanc Gold Shimmering Body Oil (45 ml), ulje za tijelo, 515 kn Sol De Janeiro Copacabana Bronze Glow Oil (30 ml), ulje za tijelo, 119 kn Olival Rose golden oil, drogerije, 50 ml 120 kn Nuxe Huile Prodigieuse Or, ljekarne, 100 ml 304 kn Revolution Glow Radiance Shimmer Oil – Bronze, notino.hr, 100 ml 87 kn Makeup Obsession Shimmer Glow Body Oil - Shy Blush, notino.hr, 100 ml 84 kn Estee Lauder Bronze Goddess, notino.hr, 50 ml 319 kn Avon Planet Spa Radiant Gold, notino.hr, 150 ml 29 kn Anastasia Beverly Hills Shimmer Body Oil, douglas.hr, 45 ml 389 kn Dermacol Shimmer My Body, lijepa.hr, ml 87 kn

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".