Kako prepoznati imate li problem s peruti ili suhim vlasištem? Stanja su vrlo slična, a stručnjaci imaju odgovore!

Simptomi suhog vlasišta i peruti jako su slični pa je ponekad teško reći o čemu se točno radi.
Vidi originalni članak

Problem se krije u našoj koži koja može pokazivati jedno, no zapravo se događa nešto sasvim drugo. Tako se suho vlasište može "manifestirati" kao perut i obrnuto. Ipak, tretiranje tih stanja sasvim je različito pa je vrlo važno na vrijeme vidjeti o kojem je problemu riječ. 

Stručnjaci su za Glamour pojasnili u čemu je razlika - kažu kako se suho vlasište javlja kada gornjem sloju kože nedostaje vode, odnosno kad nije dovoljni hidratizirano. To je česta pojava zbog različitih faktora iz okruženja, primjerice zbog vremena. Međutim, još je vjerojatnije da će do njega doći kada vlasište ne proizvodi dovoljno sebuma, što se događa kako osoba stari. 

- Suho vlasište česta je pojava, no ne toliko česta kao suha koža na drugim područjima, poput ruku, ramena, nogu ili lica. Razlog je taj što vlasište inače proizvodi više sebuma nego ostali dijelovi tijela, a ono može biti posebno suho u ljetnim mjesecima, kada vlasište može i izgorjeti na suncu - pojašnjavaju stručnjaci za Glamour. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Mnogi ne razlikuju perut i suho stanje vlasišta. Međutim, bez obzira na to što su simptomi jednaki (žute ljuskice i svrbež), perut se zapravo javlja kao posljedica viška sebuma. Ljuštenje ostavlja dojam kako je perut posljedica suhoće, no to je pogrešno, tvrde stručnjaci. Dodaju kako je perut uzrokovana velikom količinom gljivica koje prirodno žive na vlasištu i inače ne stvaraju nikakve probleme. No, zbog velike količine može doći do neravnoteže mikrobioma, što zatim uzrokuje probleme. 

- Teško je razlikovati perut i suho vlasište, a najbolji je način razmisliti o tome što je moglo uzrokovati suhoću vlasišta. Možda je riječ o alergijskoj reakciji na neki od proizvoda ili o proizvodima koji isušuju kosu i vlasište. Postavite si to pitanje i ako je odgovor potvrdan, vjerojatno se radi o suhom vlasištu - pojašnjava stručnjakinja za Glamour i dodaje:

- Ako imate masnu kosu, a pritom i ljuskice, vjerojatno se radi o peruti. Ako i dalje niste sigurni, isprobate šampon protiv peruti i kako on funkcionira na kosu. Jedan od sastojaka, ketokonazol, bi trebao djelovati i ukloniti perut. 

Dermatologinja je objasnila i kako njegovati suho vlasište. Kaže kako, prije svega, treba otkriti uzrok. Kao što smo naveli, to može biti alergijska reakcija na neki od proizvoda, kao i prečesto pranje kose šamponima koji imaju loš sastav. Kao i na ostatku tijela, ovdje pomažu lagani piling i hidratacija. 

- Ako mislite da je suhoća uzrokovana nekim ozbiljnijem stanjem vlasišta kao što je psorijaza, najbolje je razgovarati s dermatologom ili trihologom kako biste vidjeli o čemu je riječ. Kao što akne zahtijevaju svakodnevnu brigu, tako i osjetljivo vlasište zahtijeva konstantno tretiranje kako bi problem staviti pod kontrolu - kažu stručnjaci. Ako problem s peruti ne uspijete riješiti sa šamponom protiv peruti, također se savjetuje posjet dermatologu ili trihologu

 

Znate li što znače oznake EDT i EDP na parfemskim bočicama? Stručnjaci savjetuju kako izabrati idealan
'Odjeću kupujem rijetko, šijem si ju sama. Trendovi me ne zanimaju, zanima me samo kultura odijevanja'
'Bez čizama ne mogu. Jedva sam dočekala da zahladi, iako i za vrijeme visokih temperatura nosim ljetne čizmice'
Borna Kotromanić isfurala je minijaturan crni komplet koji odlično ističe njezin preplanuli ten

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".