Kako njegovati usne ljeti? Skroz su nezaštićene od vanjskih utjecaja pa kozmetičarke imaju odlične savjete

Ljetno doba pred usne stavlja posebne izazove, no njega je vrlo praktična i jednostavna, a tu su i specijalni mirisi
Vidi originalni članak

Na usnama je koža našeg tijela najtanja, a na tom području nema žlijezda znojnica i lojnica te su one zbog tog nedostataka nezaštićene od vanjskih utjecaja.

– Upravo su zato sklone i dehidraciji, bez obzira na visoke ili niske temperature. Ljeti ih treba dodatno zaštititi balzamom sa zaštitnim faktorom koji će ujedno njegovati tu nježnu kožu – komentirala nam je kozmetičarka Lucija Čolo iz zagrebačkog Centra za ljepotu, Alpha & Omega.

– Predlažem nekoliko ključnih rituala za kraj dana, posebno ako ste ga proveli na suncu. To je mazanje usana hidratantnom kremom ili balzamom prije spavanja, u nešto debljem sloju, a ujutro nježno odstranite višak ako ga uopće ima.

Podsjeća i na oblizivanje i grickanje usana, česte navike kojih nismo svjesni. Na taj način dodatno oštećujemo kožu usana te joj trebaju dani da se oporavi. Slina isušuje usne, radije neka budu prekrivene balzamom kako bi tijekom čitavog dana bile mekane i ugodne. Eventualno isušivanje može dovesti do ranica, a kad se na usnama, mjestu koje stalno razvlačimo, stvori oštećenje, treba puno vremena da sve skupa dobro zacijeli. Upravo zato treba ih pravilno njegovati te piti dovoljno vode koja hidratizira organizam iznutra.

Kozmetičarka Maja Vidošević iz salona Epilderm ističe kako usne zapravo nikada ne bi smjele biti suhe.

– Nedostatak vode u tijelu najprije se vidi na usnama. Zbog toga je prije svega potrebno tijelo hidratizirati, a tijekom vrućih dana usne često njegovati – ističe Maja. Predlaže formule za njegu usana s prirodnim voskom i antioksidansima.

– Ovaj tip formule spriječit će isušivanje i štititi od pigmentacija te prijevremenog starenja i smanjivanja samih usana.

Podsjeća na to da usne na suncu mogu promijeniti boju, upravo pod utjecajem UVA i UVB zraka.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

– U večernju rutinu uvedite piling za usne. Najčešće su pilinzi za usne na bazi smeđeg šećera i različitih hranjivih ulja poput makadamijinog i jojobinog. Nakon pilinga, usne hidratizirajte i upotrebljavajte proizvode za njegu oko usana, preporučujemo one na bazi maline. Ove formule hidratiziraju te sadrže tokoferol, poznat kao vitamin E koji dodatno čuva pigment usana i štiti od starenja – tumači kozmetičarka.

Danas nam drogerijski i kozmetički brendovi predlažu niz varijanti formula, a neke od njih su obojene. Lagani koloristički akcent ovih divnih balzama usnama daje ton koji zapravo malo pojačava prirodnu boju.

Ako ste za eksperimentiranje, tu su i balzami s nešto jačom pigmentacijom, no i dalje je zapravo riječ o njezi, odnosno formulama koje smo nekada zvali skincare. Naime, ovo je jedno od kozmetičkih područja u kojemu su se svjetski laboratoriji potrudili otkriti načine kako spojiti make-up i njegu. Ipak su usne vrlo osjetljive pa se njima moramo baviti konstantno.

Među tubicama i teglicama tu su one koje rade piling, i to tijekom dana, radi se o hibridu dnevne i večernje njege koju koristimo i ‘u hodu’. Neke od formula sadrže i ulja poput kokosovog, koje izuzetno njeguje kožu i daje joj ključne nutrijente za opstanak na vrućem asfaltu. Scena nudi i kombinacije ruža i balzama, doslovno se vide dvije teksture, koje možete kombinirati kako želite. Čak i ako su pod maskom, usne treba njegovati, a naročito obratiti pozornost na večernje čišćenje, kao dio rituala čitavog lica. Naime, ako su prekrivene, na njima se skupljaju masnoće te je bolje kad su slobodne, kad koža diše.

U svakom slučaju, na plažu je dobro nositi balzam s UV zaštitom te tijekom dana, i u hladu, više puta njegovati usne kako bi održale potreban nivo hidratacije.

Najbolji pilinzi i balzami s kojima će usne uvijek biti njegovane pronađite u galeriji

NYX Professional Makeup #thisiseverything peeling Naj Oleari Sugar lip scrub Max Factor Miracle Prep Lip Scrub Mac lip scrub Labello lip scrub smokva i kokos Estée Lauder Pure Color Envy Smoothing Sugar Scrub Essence Coconut Kiss Catrice Sugar Scrub Vaseline Lip Therapy Uriage Bariederm Levres Nuxe Rêve de Miel Honey Melem sun SPF 30 La Roche-Posay Anthelios XL SPF 50 lips Eight Hour Cream Lip Balm SPF 20 Clinique Chubby stick balzam Bobbi Brown balzam za usne SPF15 Avene stick SPF 30

 

Treba li dvaput šamponirati kosu prilikom pranja? Evo što kažu stručnjaci

Lijepa Županjka ima odličan outfit za svaki dan: Nosi tenisice koje podjednako obožavaju i cure i dečki

Od ove dame svi možemo učiti o stilu: Znanstvenica je od svega par klasičnih komada napravila savršen ljetni stajling

Jelena Veljača i kći Lena imaju odlične ideje koje možete prepisati ako ste ovog ljeta gošća na kakvoj svečanosti

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".