Kako najbolje i najučinkovitije očistiti pore na licu, prema savjetima dermatologa

Prljavština, ulje i mrtve stanice kože mogu začepiti pore i uzrokovati njihovo širenje. Redovito čišćenje lica, dva puta dnevno, može pomoći u uklanjanju ovih nečistoća i spriječiti njihovu akumulaciju.
Vidi originalni članak

Čišćenje pora na licu važan je dio svakodnevne rutine njege kože, jer nečistoće, bakterije i ostaci šminke mogu začepiti pore i dovesti do stvaranja prištića, mitesera i drugih problema kože. 

Glavni uzrok stvaranja pora je sebum, odnosno prirodno ulje koje proizvodi naša koža. “Ovo prirodno ulje napušta kožu kroz pore kako bi pomoglo prekriti i zaštititi vanjski sloj kože", objašnjava za Harper’s Bazaar dermatolog Joshua Zeichner. “No, to se ulje može nakupiti, što dovodi do začepljenja.”

Svatko proizvodi različite količine sebuma, a ako ste skloni primijetiti više začepljenja u određenim razdobljima u mjesecu, postoji razlog zašto: "Količina masnoće koju vaša koža proizvodi određena je vašom genetikom", objašnjava Zeichner. “Međutim, hormonske fluktuacije, stres, pa čak i vaša prehrana mogu ubrzati proizvodnju. To objašnjava zašto koža može biti masnija s izraženijim porama ili čak izbijanjem akni u vrijeme menstruacije.”

“Vaš glavni sastojak za masnu kožu i začepljene pore je salicilna kiselina. Ova beta hidroksi kiselina pomaže ukloniti višak masnoće i mrtve stanice s površine kože,” kaže Zeichner. "Za ljude koji imaju vrlo osjetljivu kožu, držite se sredstava za čišćenje salicilnom kiselinom, Ako to možete tolerirati, što većina ljudi može, proizvodi koji se ne ispiru koji sadrže salicilnu kiselinu učinkovitiji su jer daju dulje vrijeme kontakta između aktivnog sastojka i kože.”

Također možete koristiti retinoide za čišćenje pora. Retinoidi djeluju poput sredstava za čišćenje cijevi kako bi spriječili stvaranje začepljenja unutar folikula. Sprječavaju lijepljenje stanica kože i stvaranje uskog grla unutar same pore, što zarobljava ulje.

I svi smo upoznati sa slatkim zadovoljstvom uklanjanja trake s porama i pedantnog pregledavanja rezultata. “Trake za pore djeluju tako da fizički uklanjaju blokade iz pora. Učinkoviti su i prilično su zadovoljni,” kaže dermatolog. "Međutim, oni su brzo rješenje i ne dopiru do korijena problema. U konačnici, pore će se ponovno začepiti."

Redovito korištenje sredstva za čišćenje ili tonika salicilnom kiselinom može pomoći u održavanju pora pod kontrolom prije nego što se začepe. Ako vam je koža suša, pokušajte jednom ili dvaput tjedno zamijeniti proizvod sa salicilnom kiselinom. "Liječenje začepljenih pora više je poput treninga za maraton nego trčanja sprinta", podsjeća Zeichner. "Ne možete promijeniti svoju genetiku, ali možete održavati dobru rutinu njege kože."

Uvijek nas iznova oduševi modnim izborom: Vječnim je klasicima dala vlastiti stilski potpis i - zablistala!
Frizura koja je hit na društvenim mrežama: Na TikToku ima više od 35 milijuna pregleda, a savršena je za jesen
Idealni za jesenske dane: Sakoi i blejzeri koji pašu na sve kombinacije - casual ili business!
 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".