Kako i koje proizvode za kosu izabrati da bi frizura bila postojana i nakon izlaska iz salona?

U moru šarenih i primamljivih pomada, lakova i voskova, lako je izgubiti kompas. Donosimo vodič kako i što izabrati, a da kosa ostane lijepa i frizura postojana-
Vidi originalni članak

Frizeri svakodnevno barataju teksturama koje frizuru znače, no mi se kod kuće moramo snalaziti birajući kako ćemo i što stavljati na kosu. Toliko je šarenih bočica na policama omiljenih drogerija da je često komplicirano snaći se. Naime, kriva tekstura može nam u potpunosti uništiti frizuru i pretjerano isušiti ili zamastiti kosu. Možda nije problem u formuli, već u krivom načinu korištenja. Jedna od zagrebačkih frizerskih stručnjakinja, vlasnica salona Etra Petra Granić Glowatzky, pomaže nam u snalaženju:

– Klijentice me često pitaju što stavljati na kosu kad odu iz salona, jer poanta je imati i idealnu formulu i kod kuće, za svakodnevno sređivanje. Police su prepune, proizvođača je bezbroj, a svaki od njih nudi niz proizvoda i linija koje obećavaju stabilnu frizuru tijekom dana. Pojednostavljeno, uglavnom nude kolekcije na bazi trostruke formule – tu su uglavnom tri dužine kose, tri stupnja učvršćivanja, tri različita stylinga. Zato imamo slabije, srednje i jako učvršćivanje kose. Što se tiče teksture, najpoznatiji je definitivno gel – govori Petra.

Dodaje da je on namijenjen uglavnom kraćoj kosi i nanosi se isključivo na mokre vlasi.

– Ako stavite gel na suhu kosu, on će je samo slijepiti i nećete biti zadovoljni učinkom – tumači poznata stilistica kose i frizerka. Za kraće frizure tu su pomade, briljantini i paste koji zaglađuju kosu i daju joj poseban izgled. Oni su masnije strukture i idealni su za retro izgled, ali i takozvani mokri izgled kose.

– Ako imate srednju dužinu kose, možete koristiti slabiji do srednje jaki gel, za eventualno učvršćivanje prije sušenja, ali pazite na količinu. Geliranu kosu nije poželjno raščešljavati jer će se na vlasima stvoriti ljuskice. Praktičnija preporuka za srednju dužinu su pjene – predlaže Petra. Za prirodan izgled kose predlaže pjenu koja dodaje volumen te lijepo popunjava vlas, bez osjećaja grubosti i suhoće.

U novije vrijeme sve je više mokrih pjena u spreju koje se uštrcaju direktno na tjeme te daju punoću od samog korijena kose. Pjena također ima tri razine učvršćivanja te se po tome treba ravnati, ovisno što želite. Lagana tekstura dat će kosi lepršavost i mekoću te je učiniti postojanom satima.

– Predlažem da kod kuće uvijek imate lak za kosu koji daje završni moment na frizuru. Nanosi se samo na suhu kosu i to oko 15 centimetara od glave.

– Lak poprskam i na dlanove kako bih smirila one nestašne pramenove – ističe Petra.

Ako lak ima visok nivo učvršćivanja, ne češljajte kosu nakon apliciranja, jer će se frizura slijepiti.

Za kućnu upotrebu preporučuje se slabija varijanta laka jer se može nanositi svakodnevno te neće uništiti frizuru, s njim ćete teško pretjerati. Petra predlaže da se vodite za pravilom ‘manje je više’ te da ne pretjerujete s proizvodima kako bi kosa bila što zdravija. Kosu koja je često lakirana ili gelirana treba češće i prati, stoga treba poraditi i na njezi, što znači dobro šamponiranje, nakon toga regenerator te jednom tjedno maska za kosu. Ključno je dobro isprati sloj laka ili gela s kose kako se ne bi skupljao na tjemenu.

U galeriji pogledajte koje proizvode koristiti u kućnoj njezi kose

FOTO: Arhiva Dive Pasta zs kosu Alfaparf Style Stories Funk Clay, Douglas, 100 ml, 135 kn FOTO: Arhiva Dive Fluid za oblikovanje kose, Oway Flux potion fluid, topstil.com.hr., 240 ml 146,20 kn FOTO: Arhiva Dive Tekući gel Sebastian Professional Liquid Steel, Lijepa.hr, 150 ml 99,80 kn FOTO: Arhiva Dive Lak L'Oreal Professionel Infinium, drogerije, 500 ml 51,30 kn FOTO: Arhiva Dive Krema za kosu label.m Thickening Cream, topstil.com.hr, 100 ml 135 kn FOTO: Arhiva Dive Pomada za kosu s jakim učvršćivanjem Stapiz Flow 3D, Lijepa.hr, 80 ml 25,80 kn FOTO: Arhiva Dive Pjena za kosu Redken Stay High 18, drogerije, 150 ml 125 kn FOTO: Arhiva Dive Lak Macadamia Natural Oil Control Hairspray, Douglas, 300 ml 119 kn FOTO: Arhiva Dive Vosak za kosu Keune blend fiber, keune.hr, 75 ml 135 kn FOTO: Arhiva Dive Pasta za kosu Groom&Style Matte Modelling, Douglas, 75 ml 47,90 kn FOTO: Arhiva Dive Balzam za oblikovanje kose Leonor Greyl Baume Bois De Rose, Douglas FOTO: Arhiva Dive Lak za kosu Batiste Stylist Smooth It, Lijepa.hr, 200 ml 27 kn FOTO: Arhiva Dive Gel za kosu Alterna Caviar Anti-Aging Luxe Shape, Lijepa-hr, 150 ml 213 kn

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".