Jeste li znali da možete "istrenirati" kosu da se manje masti? Stručnjaci objašnjavaju kako

Trebat će neko vrijeme da se smanji proizvodnja sebuma, no isplatit će se jer će rezultat biti odličan!
Vidi originalni članak

Masna kosa veliki je problem jer nam se ponekad čini kao da se vrtimo u krug. S jedne strane, često je peremo kako bi bila svježa i čista, no to ima i suprotan učinak jer često pranje znači i veću proizvodnju ulja. Problem se nalazi u tome što, jednom kad kosa ostane bez prirodnih ulja, što se događa pranjem, vlasište započinje s povećanom proizvodnjom ulja kako bi se sve nadomjestilo.

Međutim, dobra je vijest da možemo "istrenirati" kosu da se manje masti. Byrdie prenosi savjete stručnjaka koji kažu da je ključna stvar napraviti veće razmake između pranja. Naravno, različiti tipovi kose zahtijevaju različite tretmane, ali postoje neki općeniti savjeti kojih se svi mogu pridržavati. Prvih nekoliko tjedana novog "režima" može biti teško, pogotovo jer će masna kosa i dalje biti prisutna, ali sve će se isplatiti kad, nakon nekog vremena, vidite rezultate. 

Za početak, za pranje kose birajte šampone bez sulfata jer oni "isušuju" vlasište pa su nježni šamponi bez sulfata u formulama bolja opcija, kako vlasište ne bi počelo proizvoditi dodatno ulje, potrebno za črvstu, zdravu i snažnu kosu.  

Ako ste u onoj skupini koja kosu pere svaki dan, dodajte u hair rutinu šampon za suho pranje. Nanesite ga na korijen kose, a frizerski stručnjaci tvrde da je šampon za suho pranje kose najbolje nanijeti odmah nakon pranja jer, čim vlasište počne proizvoditi ulje, počet će djelovati i šampon za suho pranje pa će kosa biti manje masna. 

Ovisno o tipu kose, ona će se početi izgledati masno treći dan, a umjesto da je operete, svežite je u rep ili napravite punđu i tako ćete produžiti vrijeme do pranja za barem još jedan dan. Također, kad je kosa u repu, dobra je stvar što nećete previše prstima prolaziti kroz nju, a samim time će se ona manje mastiti. 

Ako još želite produžiti vrijeme između dva pranja kose, stručnjaci su za Byrdie preporučili korištenje jabučnog octa koje se miješa s toplom vodom. Pritom, budite oprezni da voda nije vruća jer to može potaknuti proizvodnju ulja. Najbolje je koristiti sirovi, organski jabučni ocat koji je dovoljno kiseo da upsostavi pH ravnotežu u kosi, ali istovremeno dovoljno blag da ne uklanja esencijalne hranjive tvari. Dok ste pod tušem, namočite kosu mješavinom vode i jabučnog octa te isperite. Tako ćete ukloniti višak sebuma s kose, a ona će biti mekana i sjajna. 

Nadalje, osim čestog dodirivanja, kosa postaje masnija i zbog pretjerane upotrebe proizvoda za stiliziranje kose. Lak za kosu, kao i različite kreme najbolje je ostaviti po strani, osobito u trenutačnoj situaciji kad se nalazimo u karanteni. Ako je potrebno, koristite isključivo jedan proizvod koji će kosi podariti volumen.

Hit jeseni su chunky highlights, a inspiraciju potražite u galeriji:

FOTO: Instagram @polliani FOTO: Instagram @anoukyve FOTO: Instagram @annawinck FOTO: Instagram @chrisappleton1 FOTO: Instagram @annelaureamis FOTO: Instagram @sabinasocol

Bob je opet hit jesenska frizura, a ova verzija posebno je trendi: Jednostavna je za održavanje, a izgleda jako cool
Iz četiri zagrebačka salona otkrili su nam najpopularnije frizure i boje kose za jesenske i zimske dane pred nama
Koliko bismo često trebali prati kosu? Evo što kažu stručnjaci, objasnili što još krivo radimo kod pranja
Koristite kokosovo ulje za njegu kose? Stručnjaci misle da to nije najbolja ideja; evo što ono radi kosi

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".