Jednostavni načini kako se riješiti ispucalih i suhih vrhova, prema stručnjacima

Oni su rezultat istrošenosti, suhoće, boje kose i toplinskog stiliziranja. Vrhovi vaše kose također su najstariji dio pramena, pa je razumljivo da s vremenom mogu oslabjeti i pucati.
Vidi originalni članak

Kada vam vrhovi kose počnu nalikovati suhom užetu, to je znak da nešto nije u redu u vašoj rutini. Ispucali vrhovi, službeno poznati kao trichoptilosis, ispucano je vlakno na vrhovima vaše kose, uzrokovano ljuštenjem kortikalnih stanica. Oni su rezultat istrošenosti, suhoće, boje kose i toplinskog stiliziranja. Vrhovi vaše kose također su najstariji dio pramena, pa je razumljivo da s vremenom mogu oslabjeti i pucati.

Vjerovali ili ne, zapravo postoji mnogo različitih vrsta ispucalih vrhova, ali ovo su najčešći:

  • Y oblik: vrh vaše kose je podijeljen na dva dijela. Ovo je rani znak oštećenja, obično uzrokovan dehidracijom i trenjem
  • duboki razdjeljak: možda ste započeli s Y oblikom, ali bez podrezivanja, ispucali vrh je sada putovao uz vlas kose.
  • pero: postoji nekoliko izlizanih rubova koji se pojavljuju na jednoj strani vašeg pramena. Ovo je znak naprednijeg oštećenja, obično uzrokovanog kemijskim tretmanima.
  • čvor: kovrčava kosa može se zapetljati i kosa ima tendenciju pucanja na mjestu čvora.

Tipično postoje dvije vrste oštećenja – fizička i kemijska koja uzrokuju ispucale vrhove.

Glavni uzrok ispucalih vrhova je toplina. Pretjerivanje s vrućim alatima i prekomjerno feniranje kose može je ozbiljno oštetiti. Osobito ako je vaša kosa bila osjetljiva bojanjem i/ili izbjeljivačem. Fizičko oštećenje također može nastati nakon češljanja, korištenja gumica za kosu i uskih frizura poput pletenica. Kemijska oštećenja rezultat su bojanja kose, tretmana za opuštanje ili trajnu kosu.

No, ne možete popraviti vrhove koji su već ispucali, možete ih samo podrezati kako biste spriječili da ispucalo putuje dalje uz vlas. S obzirom na to da ispucali vrhovi mogu putovati do 10 centimetara uz vlas kose, što je jako loša stvar.

Jedini način da opustošene, ispucale vrhove riješite su škare. Ako se bojite gubitka dužine, vrijedi zapamtiti da će šišanje spriječiti pogoršanje ispucalih vrhova, koji u konačnici mogu uzrokovati pucanje i učiniti vašu kosu kraćom.

Umjesto da čekate da se šteta učini, što uključuje više centimetara rezanja, posjećujte svog frizera redovito za manje podrezivanje svakih nekoliko tjedana. To posebno vrijedi za tanku kosu, koja je tanjeg promjera i sklonija je oštećenju.

Iako ništa nije bolje od redovitog šišanja za uklanjanje ispucalih vrhova, bolje je spriječiti nego liječiti, a postoje jednostavni načini za smanjenje štete koju naše navike stiliziranja nanose kosi:

Osušite kosu na zraku
Prvi koraci u rutini njege kose mogu utjecati na zdravlje naših vrhova. Grubo sušenje uključuje korištenje topline, koja može isušiti pramenove i dovesti do pucanja. Dakle, ako stvarno želite zaštititi kosu, preporučuje se sušenje na zraku dok pramenovi ne budu 50-80% suhi, a zatim korištenje sušila za kosu za oblikovanje i zaglađivanje kutikula.

Koristite četku za raščešljavanje ili češalj sa širokim zupcima
Uvijek je dobro započeti s češljem sa širokim zupcima, dodajući da je također važno početi od donjeg dijela kose i ići prema gore, inače samo povlačite čvorove na jedno mjesto. Kosa je najfleksibilnija i najranjivija kada je mokra, tako da je ne morate dodatno pritiskati i snažno četkati.

Smanjite temperaturu alata za oblikovanje
Svaki alat za kosu iznad 180 stupnjeva će de-keratinizirati kosu. Zdrava kosa sadrži keratin, koji se rasipa kada se zagrije na više od 200 stupnjeva. Jednom kad se taj proces dogodi, nemoguće je zamijeniti keratin. Kosa postiže optimalnu sposobnost kalupljenja na 180 stupnjeva, tako da sve više znači da samo pretjerano zagrijavate i oštećujete kosu.

Maska za ispucale vrhove
Proizvodi za njegu kose s riječju "zatvaranje" u opisu osmišljeni su za privremeno "lijepljenje" raširenih vrhova kako biste izgledali svježe ošišani, u svakom slučaju do sljedećeg pranja kose. Neki serumi omotaju vaše ispucale vrhove i drže ih podalje tako da nisu vidljivi. Ovo je samo kozmetički popravak jer ispucani vrh ostaje ispod proizvoda, ali oni mogu biti izvrsna opcija da vaša kosa izgleda zdravije.

Koristite ručnik od mikrovlakana
Iako je postao popularan u zajednici kovrčavih kovrča, zapravo je stvarno dobar način da izbjegnete agresivno sušenje kutikula kose bez obzira na tip kose. Što se tiče načina na koji djeluje, tapkajte kosu ručnikom od mikrovlakana, a zatim je zamotajte na glavu da se osuši. Ne samo da materijal brzo upija vlagu, već je i nježniji od vašeg standardnog frotirnog ručnika, što će dugoročno spriječiti ispucale vrhove.

Spavajte na svilenoj jastučnici
Za razliku od pamuka, svilena jastučnica neće ogrubiti kutikule kose. Ovaj nedostatak trenja zaslužan je za sprječavanje pucanja vrhova. Svilene jastučnice Slip Silk izrađene su od 100% čiste Mulberry svile i dolaze u raznim hladnim bojama i uzorcima.

Uvijek odlična Ana Radišić genijalnim stajlingom u kojem glavnu riječ vodi crvena boja uljepšala zagrebačku špicu
Obertauern - najsnježnije austrijsko skijalište i wellness raj
Sladak par u pomaknutoj klasici: Ona u teddy kaputu, a on u prsluku i chic dolčeviti

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".