Jednostavne navike koje sprječavaju gubitak kolagena i održavaju kožu zdravom

Dob nije jedini odlučujući čimbenik u stopi proizvodnje i/ili gubitka kolagena, dobre navike mogu pomoći.
Vidi originalni članak

Proizvodnja kolagena koji kožu održava mekom i čvrstom počinje se smanjivati ​​u našim kasnim dvadesetima i ranim tridesetima, ali promišljena dnevna rutina može pomoći u njenom zadržavanju i jačanju.

Kada dolazi do gubitka kolagena?
Dermatolog Paolo Facchinei Fleming, iz The Beauty Concepta, objašnjava da između 25. i 30. godine počinjemo gubiti jedan posto kolagena godišnje. Taj se proces ubrzava nakon 40. godine. No, pravilna rutina može pomoći u očuvanju postojećeg kolagena i potaknuti proizvodnju novog kolagena. Estetska intervencija, kao što su injekcije ili radiofrekvencijski tretmani, čini razliku, ali čak i ako se odlučite za njih, svejedno je potrebno uspostaviti i pridržavati se dobrih navika njege kože. “Dobre navike stvarno čine razliku, stoga prije bilo kakvog medicinskog tretmana uvijek pokušavamo ponovno educirati pacijente kako bismo postigli optimalne rezultate”, objašnjava Paolo za Vogue.

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu, a proizvode ga stanice zvane fibroblasti. Njegova glavna funkcija je stvaranje i održavanje strukture tkiva koje tvore tijelo, stvarajući otporna, jaka i fleksibilna vlakna poznata kao kolagenska vlakna. Ova vlakna vežu vezivna tkiva kao što su tetive, mišići ili koža i na njih utječe kako starimo, budući da metabolizam dermalnih stanica postaje sve sporiji, što utječe na brzinu sinteze kolagena. Smanjenje kolagena, zajedno s gubitkom elastina, esencijalni protein u koži odgovoran za pružanje elastičnosti, i dehidracija kože, tri su ključna čimbenika koji utječu na starenje kože.

No, dob nije jedini odlučujući čimbenik u stopi proizvodnje i/ili gubitka kolagena, dobre navike mogu pomoći. U nastavku donosim najbolje navike koje možete usvojiti kako bi smanjili gubitak kolagena.

Smanjite izlaganje suncu i svakodnevno koristite SPF
Ultraljubičasto zračenje utječe na proizvodnju kolagena u koži, zbog oksidacije koju proizvode UV zrake, ubrzavajući brzo uništavanje kolagena i smanjenje njegove proizvodnje. Važno je koristiti odgovarajuću zaštitu od sunca.

Potražite infuzije zelenog čaja i đumbira
Stručnjaci preporučuju antioksidativne i protuupalne infuzije poput zelenog čaja i đumbira. Fitokemikalije su snažni biljni spojevi koji mogu pomoći u sprječavanju oksidativnog oštećenja stanica.

Dodajte svojoj prehrani namirnice bogate kolagenom
Protein kolagen se može naći u juhi od kostiju, ribe poput tune ili lososa, mliječnim proizvodima i orašastim plodovima. Namirnice bogate vitaminom C (rajčice, jagode, naranče, paprike) također pomažu u proizvodnji kolagena

Smanjite konzumaciju masti i šećera
Prerađena hrana, pogotovo ona koja je puna masti i šećera, smanjuje proizvodnju kolagena Naime, ona utječe na proizvodnju kolagena i elastina zbog svojih proteina niske kvalitete.

Hidratizacija je važna
Naše stanice trebaju vodu za regeneraciju i uklanjanje toksina, a kako biste tijelo držali hidratiziranim, potrebno je unijeti preporučenu dnevnu količinu vode.

Izbjegavajte duhan i alkohol
Očigledno, ali vrijedi zapamtiti koliko negativno utječu na kožu, uzrokujući propadanje kolagenih vlakana i utječući na zadržavanje tekućine te oksigenaciju i prehranu stanica.

Princ William preuzet će obaveze kralja Charlesa, unatoč planiranom pomaganju oporavku princeze Kate
Zgodna ekonomistica sjajno nosi klasiku s pomakom, a zvijezda stajlinga je - crni steznik!
Frizerka iz zagrebačkog salona otkrila najveće trendove za 2024.: Naglasak je na 70-ima i opuštenim frizurama

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".