Je li arganovo ulje ključno za zdraviju kosu i kožu? Evo što kažu stručnjaci

Dostupno u mnogim najboljim uljima za kosu, arganovo ulje njeguje kosu i daje sjaj mekšim, sjajnijim pramenovima.
Vidi originalni članak

Uz toliko hvaljenih sastojaka u industriji ljepote, može biti teško shvatiti što stvarno djeluje. Stručnjaci ga reklamiraju kao sastojak koji je sposoban za više zadataka, arganovo ulje bogato je vitaminima koji se može pohvaliti nizom prednosti za njegu kose i kože.

Dostupno u mnogim najboljim uljima za kosu, arganovo ulje njeguje kosu i daje sjaj mekšim, sjajnijim pramenovima. Osim njege kose, ovo hranjivo ulje također može učiniti čuda za našu kožu. 

“Arganovo ulje je biljno ulje dobiveno iz koštica stabla argana koje je porijeklom iz Maroka,” kaže Rachael Sey, trihologinja i osnivačica Cherub London Clinic. Vađenje ulja je prilično zahtjevan proces. “Ljudi beru orašaste plodove, uklanjaju njihovu debelu vanjsku koru prije nego što ih razbiju kako bi dobili jezgru”, objašnjava. “Zrna se zatim prešaju kako bi se dobilo ulje.”

Rezultat je čisto ulje, koje je bogato masnim kiselinama i antioksidansim. Dakle, iako je ekstrakcija naporna, ova metoda hladnog prešanja osigurava da sve dobre stvari ostanu netaknute, savršene za upotrebu u svrhu njege kose i kože.

Koje su prednosti arganovog ulja u njezi kose?
Kao što znamo, mnogi od naših omiljenih alata za kosu koriste toplinu za oblikovanje pramenova – što može dovesti do oštećenja. Srećom, postoji nekoliko sastojaka, kao što je arganovo ulje, koji mogu spriječiti oštećenje od topline. Zbog visokog sadržaja vitamina E, arganovo ulje može djelovati kao zaštita od topline. Nanesite nekoliko kapi na vlažnu kosu prije oblikovanja.

Arganovo ulje također će vašoj kosi dati sjaj. Za razliku od kokosovog ulja, arganovo ulje je nevjerojatno lagano i zahvaljujući svojim hidratantnim svojstvima, pojačat će sjaj bez otežavanja kose. Zbog toga je izvrstan tretman za sve tipove kose - od kovrčave i grube do ravne i fine.

Kao hidratantni sastojak, arganovo ulje igra vitalnu ulogu u mnogim našim omiljenim regeneratorima. Bogat esencijalnim masnim kiselinama, pomaže omekšati pramenove i lako ih otpetljati, a zbog svoje male molekularne veličine, također može duboko prodrijeti u kutikule kose.

Arganovo ulje se često koristi za podmazivanje kose, gdje se toplo ulje nanosi na vlasište prije nego što se umasira kako bi se potaknula cirkulacija krvi. Ovaj ritual, koji vuče korijene iz Indije, navodno umiruje vlasište i potiče zdrav rast kose. Poticanjem cirkulacije krvi, folikuli dlake dobivaju hranjive tvari koje su im potrebne za rast kose.

Koje su prednosti arganovog ulje u njezi kože?
Arganovo ulje bogato je vitaminom E – snažnim antioksidansom koji ima nekoliko prednosti za kožu. To je poput velike količine vode za vašu kožu, kažu stručnjaci koji preporučuju korištenje arganovog ulja kao hidratantne kreme ili miješanje nekoliko kapi s hidratantnom kremom po vašem izboru. Naravno, ako imate kožu sklonu aknama i osjetljivu na ulja, budite oprezni – nisu svi sastojci prikladni za svaki tip kože.

Arganovo ulje također može poboljšati elastičnost kože. Njegova redovita uporaba može izgladiti fine bore i dati vašoj koži svježiji izgled.

Kako koristiti arganovo ulje?
Možete kupiti 100% čisto arganovo ulje s police i koristiti ga samostalno ili u kombinaciji sa svojim uobičajenim proizvodima za njegu kože i kose. Za kosu preporučuje se nanošenje nekoliko kapi na vlasište i pramenove. Ostavite da djeluje nekoliko minuta prije ispiranja. Ili ga možete koristiti kao tretman prije stiliziranja za zaštitu kose od topline.

Zbog svojih hranjivih svojstava arganovo ulje se također može naći u nekoliko gotovih šampona, regeneratora i maski za kosu, kao i u hidratantnim kremama za lice. Na popisu sastojaka bit će navedeno kao "arganovo ulje" ili "ulje jezgre Arganije spinosa".

Predivan sako od tvida i elegantan nakit: Kate Middleton odličnom kombinacijom otvorila je sezonu party stylinga
Oduševila nas je u all-black kombinaciji: 'Nosim dosta vintage odjeće i volim pariški stil odijevanja'
Najbolji parfemi s jasminom koji ostavljaju divan miris koji će vas pratiti cijeli dan

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".