Ističe li zapravo rok trajanja kreme za sunčanje? Evo što kažu stručnjaci...

Kada se radi o kremama za sunčanje, mnogi vjeruju da je njihov proizvod učinkovit dok god izgleda i miriše normalno
Vidi originalni članak

U svijetu njege kože, krema za sunčanje je nesumnjivo jedan od najvažnijih proizvoda. Osim što pruža zaštitu od štetnih UV zraka, ona je ključna za sprječavanje preranog starenja kože i smanjenje rizika od raka kože. Međutim, jedan važan aspekt koji se često zanemaruje je rok trajanja ovih proizvoda.

Kada se radi o kremama za sunčanje, mnogi vjeruju da je njihov proizvod učinkovit dok god izgleda i miriše normalno. No, to može biti pogrešno uvjerenje s potencijalno ozbiljnim posljedicama. Prema Krupi Koestlineu, osnivaču i glavnom kozmetičkom kemičaru u KKT Labsu, kreme za sunčanje smatraju se lijekovima koji se izdaju bez recepta, što znači da podliježu strogim smjernicama za testiranje i moraju imati jasno označen rok trajanja.

Ako krema za sunčanje nema naznačen datum isteka, smjernice američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) preporučuju da se smatra stabilnom tri godine nakon datuma kupnje. Fizičke kreme za sunčanje, koje sadrže sastojke poput cinkovog oksida i titanijevog dioksida, općenito imaju dulji vijek trajanja jer njihovi sastojci ostaju stabilni duže vrijeme. S druge strane, kemijske kreme za sunčanje, koje se oslanjaju na kompleksnije molekule, sklonije su oksidaciji i bržem gubitku učinkovitosti.

Glavna opasnost korištenja kreme za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja leži u smanjenju njene zaštitne funkcije. Kada krema za sunčanje više nije učinkovita, ne može pružiti odgovarajuću zaštitu od štetnih UV zraka, što može rezultirati opeklinama, preranom pojavom bora, a u najgorem slučaju i povećanim rizikom od raka kože. "Datumi isteka označavaju dan nakon kojeg krema za sunčanje više nije učinkovita," ističe Koestline. "Riskirate opekline ako koristite kremu za sunčanje kojoj je istekao rok jer zaštita više nije zajamčena."

Osim smanjenja zaštite, krema za sunčanje kojoj je istekao rok može uzrokovati iritaciju kože. Hadley King, njujorški dermatolog, objašnjava da se sastojci u proizvodu mogu razgraditi u iritantne kemikalije, dok su bakterije i kvasci koje mogu nastati u proizvodu potencijalni uzročnici infekcija i alergijskih reakcija.

Kako biste izbjegli ove rizike, stručnjaci savjetuju da se kreme za sunčanje uvijek koriste prije isteka roka trajanja. Ako ne vidite datum isteka, dobar je savjet da zamijenite proizvod nakon tri godine. Također, preporučuje se pravilno skladištenje kreme za sunčanje – izbjegavajte izlaganje proizvoda izravnoj sunčevoj svjetlosti i čuvajte ga na hladnom, tamnom mjestu kako biste produljili njegovu učinkovitost.

U slučaju da ste u hitnoj situaciji i morate koristiti kremu za sunčanje kojoj je nedavno istekao rok, prvo provjerite je li formula promijenila boju, konzistenciju ili miris. Ako je sve u redu, krema možda još uvijek može pružiti određenu razinu zaštite, no najbolje bi bilo što prije nabaviti novu.

Kreme za sunčanje nisu vječne, a ignoriranje njihovog roka trajanja može značiti razliku između sigurne zaštite i ozbiljnih problema s kožom. Uložite u novu kremu za sunčanje na vrijeme – vaša koža će vam biti zahvalna.

Kraljevske vjenčanice koje su najpopularnije i najviše se pretražuju
Kakav stajliš trio! Zgodne prijateljice znaju kako sjajno kombinirati vječnu crvenu
'Uvijek nosim neutralne boje, a ponekad nosim prugasti i leopard uzorak'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".