Imate li problema s peruti ili sa suhim vlasištem? Stanja su fizički vrlo slična, a evo kako ih razlikovati

I dok je perut medicinsko stanje, suho vlasište nastaje zbog manjka hidratacije ili upotrebe proizvoda koji ne odgovaraju vlasištu te se može lakše riješiti
Vidi originalni članak

Perut ili suho vlasište - ponekad nije jednostavno otkriti o kojem je problemu riječ. Ipak, bez obzira na to što su oba stanja vrlo slična, ako ih detaljno pogledate, vidjeti ćete da svako stanje ima specifične karakteristike po kojima se razlikuju. Portal Byrdie objasnio je razlike između suhog vlasišta i peruti, koje su karakteristike pojedinog stanja i kako ih tretirati. 

Za početak, stručnjaci perut opisuju kao kronično stanje koje se često smatra blagim oblikom seboreičnog dermatitisa, s vremenom se pojavljuje, ali i nestaje. U svojem najočitijem obliku, perut izgleda poput bijele "pahuljice". Uzroci mogu biti razni: prekomjerno lučenje žlijezda lojnica, gljivice, stres, reakcija na proizvode za kosu, a često ga se povezuje s lošom higijenom. Ipak, ovi uzroci pokazuju da do peruti može doći čak i ako je osobna higijena besprijekorna. 

- Uzrok pojave peruti nije do kraja poznat, ali se često povezuje s prekomjernom proizvodnjom sebuma na vlasištu, a masno okruženje idealno je za razvoj gljivica. Kad se gljivice spoje s viškom ulja, mikroskopski sitne mrtve stanice kože, koje bi inače neprimjetno nestale, pretvaraju se u perut, objasnili su stručnjaci za Byrdie. Ako se pitate jesu li gljivice na vlasištu normalna pojava, stručnjaci objašnjavaju da su one obično pod kontrolom imunološkog sustava, koji spriječava pojavu peruti. Ipak, zbog niske razina vitamina D3, genetske anamneze, upale ili pogrešnih proizvoda za njegu kose, može doći do razvoja gljivica na vlasištu. Najčešći simptomi koji ukazuju na perut su svrbež vlasišta, čak i obrva, primjetna pojava peruti u obliku bijelih "pahuljica" i crvenilo. Mnogi perut primijete kad ona počne padati na odjeću ili prilikom četkanja kose, a tu je i svrbež koji ukazuje da se nešto događa s vlasištem. 

S druge strane, problem je možda isključivo suho vlasište pa prije bilo kakvog tretmana, treba dobro proučiti simptome i konzultirati se sa stručnjakom. Uzroci suhog vlasišta su nemogućnost stvaranja ili zadržavanja vlage, prečesto pranje, nadraženost kože uzrokovana proizvodima za njegu kose, opekline od sunca i promjena klime. Rezultat suhog vlasišta također mogu biti sitne bijele "pahuljice" na vlasištu, a glavna je razlika u tome što je perut medicinsko stanje, uzrokovano razvojem gljivica na vlasištu, dok je suho vlasište tek posljedica problema s hidratacijom. Nadalje, i dok problem suhog vlasišta može nestati bez nekih posebnih tretmana, perut zahtijeva savjetovanje s dermatologom koji će prepisati potrebnu terapiju. 

Problem peruti može se pokušati riješiti na nekoliko načina uz obvezno savjetovanje s dermatologom. Između ostalog, preporučuje se uporaba posebnih šampona za kosu koji su formulirani za borbu s peruti i seboreičnim dermatitisom. Također, savjetuje se povećan unos Omege 3, kao i suplemenata vitamina D. 

Što se tiče problema suhog vlasišta, njezi kose možete dodati tretmane u kućnoj radinosti s posebnim naglaskom na njegu vlasišta. U rutinu dodajte proizvode koji su namijenjeni upravo vlasištu, nešto poput pilinga, koji će ukloniti mrtve stanice kože, a istovremeno ga hidratizirati. Obratite pozornost i na ostatak proizvoda za njegu i birajte one koji kosu hidratiziraju njeguju, a eliminirajte proizvode koji sadrže alkohol kao glavni sastojak u formuli. Također, napravite veći razmak između dva pranja i ibzjegavajte pranje s jako vrućom vodom kako se vlasište ne bi dodatno isušilo.

Znate li što je hair plopping? Nova hit tehnika uvijanja kose osvojila je društvene mreže, a trebate samo staru majicu
Koliko bismo često trebali prati kosu? Evo što kažu stručnjaci, objasnili što još krivo radimo kod pranja
Iz četiri zagrebačka salona otkrili su nam najpopularnije frizure i boje kose za jesenske i zimske dane pred nama
Jeste li već isprobali najpopularniju tehniku bojanja kose? Celebrity cure je obožavaju, a jednostavna je za održavanje

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".