Ima li odlazak frizeru terapeutski učinak? Psihologinja pojašnjava zašto djeluje pozitivno na raspoloženje

S psihologinjom Anđelom Jelić porazgovarali smo o povezanosti odlaska u frizerski salon i pozitivnog raspoloženja, a osvrnula se i na razloge zbog kojih se ishitreno i impulzivno odlučujemo za promjenu frizure
Vidi originalni članak

Jeste li se ikada zapitali zašto se osjećate bolje nakon tretmana u frizerskom salonu? I sami smo se našli u situaciji kada smo s nestrpljenjem čekali sjesti u stolac u salonu i izaći s novom frizurom pa smo sa psihologinjom Anđelom Jelić porazgovarali o tome može li odlazak frizeru imati terapeutski učinak.

Kaže da, iako nekima, odlazak frizeru, posebno na tretmane koji iziskuju duži boravak u salonu, na prvu to predstavlja gubljenje vremene ili iziskuje dobro planiranje i uklapanje u tjedni raspored uz druge obveze, čini se kako odlazak u salon ipak djeluje pozitivno na naše raspoloženje

- Istražujući tako po literaturi, došla sam do nekih zanimljivih odgovora. Naime, u jednom su istraživanju znanstvenici potvrdili kako odlazak kod frizera utječe dobro na raspoloženje. Žene koje su bile kod frizera na šišanju ili nekom drugom tretmanu bile su društvenije, pokazivale su veći osjećaj zadovoljstva, ugodnih emocija, kao i izostanak neugodnih poput anksioznosti, stresa i agresivnosti - pojašnjava Jelić i osvrće se na osjećaj opuštenosti i otvorenosti koji se često zna pojaviti kad sjedimo na frizerskom tretmanu:

- Prije svega, razmislimo kako u većini frizerskih salona interijer i ambijent pružaju osjećaj ugode i potiču nas na opuštanje. Činjenica da smo izdvojili vrijeme za sebe u kojem smo prepustili nekome da brine o našem izgledu također nas opušta i lako zaboravimo na svakodnevne probleme. Osim toga, kad sjedimo na frizerskom stolcu, nalazimo se ispred ogledala, a frizer nam je iza leđa pa ga vidimo u ogledalu. Upravo ta pozicija, posebice zrcalo koje stvara iluziju udaljenosti, olakšava nam razgovor i dijeljenje osobnijih i intimnijih detalja sa sugovornikom. 

 

Psihologinja se osvrnula i na situaciju u kojima se neki klijenti u salonu ishitreno i impulzivno odlučuju za promjenu frizure.

- Primjerice, kad prolazimo kroz određeno životno razdoblje, prijelazno, stresno ili bolno, skloni smo donošenju odluka koje nam pružaju olakšanje u tom trenutku. To može proizaći iz neugodnih i teških emocija kada smo skloniji impulzivnijim ponašanjima, poput impulzivne kupnje ili drastičnih promjena u kosi. U tim smo trenucima uvjereni kako promjena na našem fizičkom izgledu "skida" bol koju osjećamo. Istina, briga o kosi može nam pomoći da se osjećamo bolje da samima sobom, ali ona sama po sebi nema nikakvu čarobnu snagu. Drugim riječima, briga o kosi može nas samo trenutačno umiriti, ali ne može ukloniti našu unutarnju tjeskobu ili bilo koje druge emocije koje stvaraju nelagodu - pojašnjava i naglašava da izrazita briga o vlastitom izgledu može stvoriti lažni osjećaj kontrole nad životnim situacijama:

- Tu se radi o ponovnom "oživljavanju" tjelesnog "ja" koji nam omogućava osjećaj kontrole nad situacijom, no ne smijemo zaboraviti da nad određenim situacijama ne možemo imati kontrolu, ali možemo nad našim vlastitim emocijama i reakcijama.

Jelić kaže kako, upravo iz tog razloga, treba naučiti razlikovati vlastite potrebe i kod frizera ići kad nam treba malo "osvježenje" u izgledu, kada se želimo malo opustiti ili napraviti neku vidljivu promjenu.

- Psihologu ili psihoterapeutu trebamo se uputiti kada želimo ostvariti određeni cilj, promjenu, pronaći rješenje za određene poteškoće, probleme, popraviti i osnažiti svoj odnos prema sebi ili prema drugima. Jer, što vrijedi dobra frizura ako se istinski ne osjećamo dobro u vlastitoj koži. Dobra frizura može popraviti tmuran dan, ali dugoročno nam ništa ne znači ako naša ljepota ne dolazi iznutra - zaključila je Jelić. 

Odličnim kombinacijama zgodnih prijateljica nećete pronaći nijednu zamjerku!
Matija Vuica prava je modna majstorica: Sa samo dva komada dobila je savršen stajling
Savjetnica o stilu Jadranke Sloković: 'Često nosi brendirano, no stvari ne vrište o logomaniji, nego šalju poruku o eleganciji'
Svake se minute u svijetu proda jedan: Lagani mineralni puder sa super prekrivanjem koji ne klizi s lica

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".