I vitamin C i retinol su snažni sastojci, a mogu li se koristiti zajedno? Evo što kažu dermatolozi!

Vitamin C podupire proizvodnju kolagena, a retinol obnavlja stanice kože i stimulira kolagen
Vidi originalni članak

Vitamin C i retinol popularni su proizvodi za njegu kože, osobito kod onih koji žele smanjiti tamne mrlje i vidljivost bora. Kroz razgovore, članke i na društvenim mrežama, sigurno ste uvidjeli prednosti svakog od njih. No, osim pozitivnih učinaka, mnogi ljudi i dalje imaju važno pitanje: mogu li se retinol i vitamin C koristiti zajedno?

Prije nego krenemo na odgovore, doznajte više o vitaminu C, o kojem smo pisali ovdje, te o retinolu, o kojem možete više pronaći ovdje

Byrdie je odgovor potražio kod vodećih dermatologa koji kažu kako ne postoji problem oko korištenja i retinola i vitamina C u rutini njege kože. Neki je dermatolozi nazivaju i "moćnom kombinacijom", pogotovo kad je u pitanju anti-age. Međutim, ono na što biste trebali pripaziti je kada koristite vitamin C, a kada retinol. Kako biste izbjegli potencijalni rizik od iritacije, dermatolozi ne preporučuju da ih koristite u istoj rutini, umjesto toga, vitamin C se preporučuje ujutro, a retinol navečer. 

Neki dermatolozi kažu i kako bi proizvode u rutinu trebalo uvoditi jedan po jedan, odnosno dok se koža ne navikne i dok vidite da neće izazvati iritaciju. Korištenje retinola i vitamina C može rezultirati glatkom i svjetlijom kožom. Vitamin C podupire proizvodnju kolagena, a retinol obnavlja stanice kože i stimulira kolagen. Oba sastojka smanjuju pigmentaciju. 

Lana Biželj: "Trebalo mi je deset godina da prihvatim svoje keloide. Danas sam bolje no ikad"

 

Ako dva moćna sastojka odlučite koristiti u rutini njege kože, iritacija je najčešća nuspojava s kojom se možete susresti, osobito ako ne razdvojite u dvije rutine, što je preporuka dermatologa, nego ih nanosite u slojevima. Dermatolozi su istaknuli kako proizvodi s vitaminom C mogu jako varirati u kvaliteti pa je bitno dobro proučiti i istražiti proizvod, a ne kupiti prvi na kojeg naiđete prilikom "skrolanja" na društvenim mrežama. Kažu kako je riječ o proizvodu u kojeg vrijedi uložiti, a osjetljivoj koži savjetuju vitamin C s nižim postotkom, primjerice 5-10%. 

Zaključak? Retinol i vitamin C možete koristiti u rutini njege kože, no bolje ih je "razdvojiti", odnosno ne koristiti ih u isto vrijeme, želite li izbjeći iritaciju kože. Razmislite o nanošenju retinola navečer i vitamina C ujutro. Oba sastojka mogu pomoći u "pomlađivanju" kože tako da joj poboljšaju teksturu i tonus kože, smanjuju sitne bore, posvjetljuju tamne mrlje i koži pruže sjaj. 

Doris ima posebnu priču vezanu za outfit: 'Baš sam našla svoje crteže iz vrtića na kojima sam nacrtala sebe u ovom stilu'

Kakva vam frizura pristaje ovisno o horoskopskom znaku? Možda je to pixie, a možda klasičan bob, provjerite!

Klasika s pomakom joj tako dobro pristaje: Lijepa Eva oduševila nas je simpatičnošću i smislom za modu

Zavirite u najljepši frizerski salon u Hrvatskoj koji svojim uređenjem stoji uz bok salonima svjetskih metropola - Salon Franić

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".