Hijaluron, vitamin C, retinol: Dermatologinja odgovara na pitanja o sastojcima s kojima se stalno susrećemo u beauty rutini

Dr. Jelena Meštrović Štefekov, spec. dermatolog iz Poliklinike Šlaj-Anić odgovorila nam je na pitanja vezana za tri sastojka s kojima se često susrećemo - hijaluronska kiselina, vitamin C i retinol.
Vidi originalni članak

Da bi rutina njege kože bila kvalitetna i učinkovita, bitno je odakle uopće "krenuti", kao i koji sastojak čemu služi. Svakodnevno čitamo o novim serumima, kremama, kiselinama, ampulama, a u moru proizvoda zahtjevan je zadatak pronaći preparativnu kozmetiku koja odgovara našoj dobi i našem tipu kože.

Kako bismo njegu kože i slaganje beauty rutine barem malo pojednostavili, porazgovarali smo s dr. Jelenom Meštrović Štefekov, spec. dermatolog iz Poliklinike Šlaj-Anić. Liječnica nam je odgovorila na najčešća pitanja o sastojcima s kojima se najviše susrećemo - hijalurinskom kiselinom, vitaminom C i retinolom. 

Hijaluron, vitamin C i retinol pojmovi su koje stalno susrećemo u beauty rječniku, a mnogima su i neizostavan dio rutine njege kože. Možete li nam reći kako djeluju na kožu i po čemu su specifični?

Hijaluron je ovlaživač, tvar koja veže vodu unutar kože osiguravajući njenu snažnu hidrataciju. Koristimo ga kad želimo kožu rehidrirati, umanjiti njezin umoran izgled, izgubljenu puninu („plump“ efekt) i sitne bore.

Vitamin C je jedan od najsnažnijih antioksidansa. Sprečava oštećenja stanica i struktura i posljedično ubrzano starenje kože uzrokovano slobodnim radikalima, osobito onih uzrokovanih UV-om. Stimulira produkciju kolagena. Vraća blistavost i sjaj koži, umanjuje pigmentacijske mrlje, vraća joj tonus i elastičnost.

Retinol je jedan od najmoćnijih anti-age sastojka i puno više od toga. Koristimo ga naširoko u estetskoj i općoj dermatologiji. Retinol ima sposobnost snažne, cjelovite rejuvenacije kože. Kao rezultat tih procesa imamo produkciju novih, mladih stanica površinskog sloja kože, obnovu barijere kože, te povećanu produkciju i smanjenu razgradnju kolagena u njezinim dubljim, dermalnim slojevima. To rezultira smanjenjem izraženijih bora, boljim tonusom i čvrstoćom kože, poboljšanjem teksture i smanjenjem pigmentacijskih nepravilnosti. Osim toga, retinol utječe na smanjenje aktivnosti lojnih žlijezda zbog čega je važan saveznik u liječenju akne, njegove druge važne indikacije.

Kako odabrati sastojke ovisno o dobi i kad ih uključiti u rutinu njege kože?

Vitamin C možemo uključiti u rutinu njege kože već u ranim 20-im godinama. To je supstanca s kojom možemo započeti našu aktivnu anti-age njegu. No napomenula bih da je za kožu od najranijeg djetinjstva najvažnija anti-age rutina njege zapravo fotoprotekcija – zaštita od sunca.

Hijaluronsku kiselinu možemo uključiti nešto kasnije, sredinom 20-ih godina, u početku povremeno, kad nam koža zahtijeva intenzivniju hidrataciju (periodi ljeta, zime, intenzivnijih napora i sl.).

Retinol je supstanca najsnažnijeg djelovanja, ona koja korigira već postojeće znakove starenja kože. Generalno, retinol nema potrebe uvoditi u rutinu njege prije 30. godine života (izuzev u svrhu liječenja akne). S njegovom uporabom treba započeti postupno, isprva samo u blažim oblicima i koncentracijama, tek kasnije intenzivnijim, ako koža zbog sklonosti retinola iritacijama to uopće dozvoljava.

Lana Biželj: "Trebalo mi je deset godina da prihvatim svoje keloide. Danas sam bolje no ikad"

 

Na što treba pripaziti prilikom odabira vitamina C, hijaluronske kiseline i retinola u njezi kože ? Kome su namijenjeni, a tko bi ih trebao izbjegavati?

Hijaluronska kiselina ne bi trebala predstavljati problem, pa čak ni kod osjetljivih koža. To je neutralna supstanca kod koje se ne očekuju iritativne niti alergijske reakcije. No, nema potrebe koristiti ju prije 25. godine života.

Vitamin C u većim koncentracijama može biti iritativan. Kod započinjanja terapije vitaminom C, osobito u ranim 20-im godinama, uvijek izabrati niže koncentracije, najbolje u obliku nekog kremastog preparata. Tek kasnije preći na serume, osobito one viših koncentracija.

Retinol ima svoje zakonitosti. Od svih preparata za njegu kože, on je najzahtjevniji. Treba prilagoditi oblik, koncentraciju i način aplikacije potrebama kože. Treba ga izbjegavati ako je koža osjetljiva, sklona ekcemima, rozaceji, iritaciji i alergijama.

Govoreći o retinolu, prva je asocijacija da je iznimno snažan. Čime se moramo voditi prilikom odabira idealnog za svoju kožu?

Što je retinol snažniji, to je iritativniji. Kao što sam navela, treba voditi račina o obliku, koncentraciji i načinu aplikacije retinola. Uvijek se započinje sa esterima retinola koji su najblaži, potom nižim koncentracijama retinola. Treba prilagoditi i način aplikacije. Retinol se uvodi u terapiju postupno, 1-2 puta tjedno, a zatim češće. Aplicira se samo navečer, uz obaveznu fotoprotekciju tijekom dana. Zahtijeva aplikaciju krema za obnovu kože, bogatih tekstura. Ne smije se kombinirati s drugim aktivnim supstancama poput vitamina C ili hidroksi kiselina, pilinzima i sl.

Vitamin C dolazi u različitim formulama i oblicima - serumi, ampule, kreme... Kakva je razlika u djelovanju i što odabrati ovisno o tipu kože?

Serumi, a osobito ampule (boosteri), visoko su koncentrirani oblici vitamina C. Njihovo je djelovanje intenzivnije, penetracija dublja, što uvijek sa sobom nosi i određeni rizik iritacije. No, u pravilu, vitamin C koža vrlo dobro podnosi, čak i u visokim koncentracijama. Kreme sadrže manje koncentracije vitamina C, dostatne za mlade i osjetljive kože.

Izbor oblika i koncentracije preparata s vitaminom C treba prilagoditi potrebama i karakteristikama kože, uzimajući u obzir kompatibilnost s drugim preparatima koje koristimo u rutini njege.

Ampule su najkoncentriraniji oblik aktivnih supstanci, obično se koriste samo određeni period (koji je naveden na pakiranju proizvoda), pa s dužinom aplikacije i količinom sredstva ne treba pretjerati. Ampule su izvrsna booster njega za zrelije, umorne i fotooštećene kože i odličan izbor kad trebamo intenzivnu njegu, brze rezultate.

Serume savjetujemo koristiti u kontinuitetu, duže vrijeme, kako bi postigli željeni učinak i prevenirali nova oštećenja i znakove starenja kože.

I hijaluron dolazi u raznim oblicima, kiselinama, serumima, kremama, maskama... Među silnim proizvodima, kako znati u kojem smjeru krenuti?

Hijaluronske preparate koristimo kad želimo kožu hidratizirati. Izbor forme ovisi o onome što želimo postići, prevenciju ili korekciju, stupnju dehidracije kože, godinama, osjetljivosti kože, preparatima koje koristimo u rutini njege i dr.

Suhim i mladim kožama odgovarati će hijaluronska krema. Krema će biti dobar izbor i zrelim kožama koje koriste neke druge aktivne preparate, osobito ukoliko su oni u obliku seruma.

Hijaluronski serum odgovarat će mladim masnim kožama, kao i zrelim kožama, kojima osobito dobro „leže“ serumi s kombinacijom hijalurona male i veće molekulske mase, viskoznije teksture. Maske koristimo kad želimo brzi, instant „plump“ efekt (koji ne traje dugo).

Kao dermatologinja, kako biste opisali idealnu njega kože za osobu koja nije jako sklona iritaciji, crvenilu ili prištićima - što biste vi preporučili, koje biste proizvode ubacili u rutinu, a koje ipak preskočili jer nisu nužno potrebni ili je više riječ o, možda, marketinškom "triku"?

Njega kože je promjenjiva i ovisi o trenutnom stanju kože, godišnjem dobu (dominantno izloženosti UV-u), karakteristikama kože (mlada, zrela, suha, masna, osjetljiva...). No određeni postupci i preparati ipak ostaju konstanta, a to su čišćenje kože lica navečer i zaštita od sunca ujutro. Također, nikad nećemo pogriješiti s upotrebom antioksidansa, osobito vitamina C u našoj dnevnoj rutini, kao i dobro „pogođenog“ moisturisera koji čuva hidrolipidnu barijeru kože.

 

Ponovno nam je pozirao omiljeni par, vole se srediti za špicu: On je ljubitelj leptir-mašni, a ona kolekcionarka sova

Ako razmišljate o šišanju, a niste spremni za ultra kratku kosu, isprobajte dužinu koju frizeri nazivaju "sigurnom"

Što kažete na Ellin izbor tenisica? Neobičan model kombinirala je s genijalnim kaputom, a boje joj baš dobro pristaju

Lana Radeljak s dečkom: "Zajedno idemo u shopping i ormari nam se podudaraju!"

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".