Glatki, bez izbočina, u zdravoj, ružičastoj boji... Kako izgledaju zdravi nokti?

Važno je obratiti pažnju na zdravlje naših noktiju. Ne samo da štite naše ruke, već mogu biti i pokazatelji raznih zdravstvenih problema.
Vidi originalni članak

Nokti možda nisu nešto o čemu previše razmišljate - ne govorimo o manikuri ili o lakiranju noktiju, već o zdravlju noktiju o kojem se ne govori prečesto, a povezano je s cijelim tijelom. A odgovor na pitanje kako izgledaju zdravi nokti daju dermatolozi za Byrdie koji otkrivaju i zašto je zdravlje noktiju uopće važno i kako otkriti jesu li zdravi. 

Nokti, pojašnjavaju dermatolozi, postoje kako bi zaštitili prste i ruke, oni su zapravo snažan štit za tkivo. Tu su i kutikule, odnosno kožica kao barijera koja sprječava nečistoće iz okoliša da uđu u subkutikularni prostor. Pravilna njega noktiju može spriječiti infekcije i druge zdravstvene probleme, a kvalitetna manikura, čak i ona najobičnija, može pomoći u poboljšanju izgleda i utjecati na samopouzdanje, tvrde stručnjaci. 

Osim toga, dodaju, nokti mogu pomoći liječnicima da bolje razumiju zdravlje cijelog tijela. Naime, dermatolozi kažu kako nokti mogu biti znak nekih unutarnjih zdravstvenih problema. Nedostatak željeza, vitamina ili neka druga stanja mogu dovesti do promjena u izgledu nokta, pa čak i u teksturi ploče nokta. 

Kako izgledaju zdravi nokti?

Kada govorimo o zdravim noktima, prvo obratite pozornost na 'polumjesec'. On nije proziran, ali nije ni crven. Problem je ako postoji crvenilo, što može biti razlog za zabrinutost zbog koje je dobro obratiti se liječniku.

Zatim, nokti trebaju biti glatki i bez izbočina. Kad prstom prijeđete po njima, trebaju djelovati poput ravne površine, bez izdignutih dijelova. Okomite brazde su linije koje se protežu od kutikule do vrha nokta i postaju sve izraženije s godinama. No, mogu se pojaviti i u mlađoj dobi zbog dehidracije ploče nokta i zbog čestih manikura ili, pak, česte izloženosti vodi. S druge strane, horizontalne se brazde pojavljuju onda kada postoji poremećaj u rastu noktiju pa je to znak da nešto negativno utječe na njihovo zdravlje. 

Nokti vam pucaju, listaju se ili ne mogu izrasti? Možda nesvjesno radite neku od ovih pogrešaka

 

Iduće na što treba obratiti pozornost je boja - trebaju biti zdrave, prirodne, ružičaste boje. Dermatolozi kažu kako zdravi nokti ne bi trebali imati bijele mrlje. One su najčešće bezopasne i posljedica su mehaničke ozljede noktiju, no mogu biti posljedica i nekih drugih stanja uzrokovanih nedostatkom željeza ili minerala. I žuti nokti mogu biti razlog za zabrinutost, što se događa zbogg česte upotrebe laka za nokte. Boja laka dolazi u dodir s keratinom u ploči nokta, što može uzrokovati promjenu boje i lomljivost. Odstranjivač laka može dodatno potaknuti žutilo.

Idući je razlog možda jako očigledan, no ipak ga treba spomenuti - zdravi nokti nemaju gljivice. One su prilično česta infekcija i nije ju uvijek lako izliječiti. Kako bi spriječili mogućnost zaraze, svjetuju dermatolozi, nokti i kožica oko njih trebali bi biti bez ranica koje mogu olakšati stvaranje gljivica. Uz to, zdravi nokti nemaju tamne mrlje. Ako ste ih primijetili, dobra je ideja razgovarati sa stručnjakom jer mogu ukazivati na niz problema; od bezopasnih do ozbiljnijih stanja. Ponekad takve mrlje ne zahtijevaju nikakvo liječenje i nestat će samim od sebe, a ponekad je nužno pozabaviti se temeljnim problemom, primjerice, nedostatkom vitamina. 

Kako održati nokte zdravima?

Čak i ako vam nokti trenutno nisu u savršenom stanju, ne morate se brinuti. Postoje brojni načini za poboljšanje zdravlja noktiju. Održavajte ih čistima i suhima te izbjegavajte česte manikure, savjetuju stručnjaci. Preporučuju i unos odgovarajućih vitamina, kao što su vitamin D, kalcij, željezo, vitamin C, cink, minerali... 

Prilikom manikure, stručnjaci savjetuju da ne uklanjate kožicu, a važno je i obratiti pozornost na vrste proizvoda koji se na noktima koriste. Prozirna baza laka, kao i izbjegavanje stalne upotrebe tamnih boja na noktima mogu spriječiti žutilo na noktima. Osobama s lomljivim noktima, stručnjaci savjetuju odmor od prečestog lakiranja, akrilnih noktiju ili gel-laka jer će tako spriječiti daljnje oštećenje nokta.

Lomljivost se, pojašnjavaju stručnjaci, može ublažiti i kvalitetnim hidratantnim kremama, poput onih s kokosovim uljem ili vazelinom koji će pomoći u jačanju ploče nokta. 

Izvrstan kaput kakvog nosi Nikolina Pišek ne vidimo svaki dan: Spojila ga je sa zimskim klasicima

Već od 3,05 eura: Na Mango Outletu traje zimska rasprodaja, provjerite super ponudu za svaki stil

'Pratim trendove, ali ih se ne držim striktno. Volim kvalitetne ženstvene komade s dozom pomaka'

Splićanki s pariškom adresom odlično pristaje hit model gumenih dizajnerskih čizama

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".