Frizerke iz hit zagrebačkih salona o trendovima u 2023.: Na prvom mjestu je zdrava i njegovana kosa

Razgovarali smo s Evelin Benković, Sanjom Penavom i Arijanom Barić, omiljenim frizerkama koje znaju što se ove godine nosi u kosi.
Vidi originalni članak

Prvi tjedni nove godine možda jesu pomalo usporeni, no u mnogima izazivaju želju za promjenom i nečim novim. To se često odnosi i na frizure, a ako i sami razmišljate o promjeni imidža ili o beauty osvježenju, u tome vam mogu pomoći naše sugovornice. Evelin Benković, Sanja Penava i Arijana Barić vlasnice su popularnih zagrebačkih salona, a jako dobro znaju što se nosi u kosi u 2023. godini.

Ispred nove boje kose i novog reza, sve tri frizerke uvijek naglasak stavljaju na njegu pa je zdrava kosa look koji nikad ne izlazi iz mode. 

Evelin Benković iz salona Evelin kaže kako je naglasak na šišanju, kod kojeg ističe butterfly cut i wolf rez. 

– Butterfly cut je tip šišanja gdje se maksimalno zadržava duga kosa, a prisutni slojevi i duge šiške. Takva se kosa lako stilizira i dobije se super volumen. Po meni je super izbor butterfly cut, to je tip šišanja gdje se maksimalno zadržava duga kosa, a opet je prisutna kosa u slojevima, duge šiške. To je kosa koja se lako stilizira i dobije se super volumen. Može se stilizirati prirodno ili fenirati na velike okrugle četke. To je novi naziv šišanja za dugo slojevito šišanje poznato još iz osamdesetih godina, a sad je postalo iznimno trendi. Kod ovakve se frizure mora dobro poznavati tehnika da se ne dobije istanjena dužina, nego maksimalni volumen i punoća. Smatram kako je to najbolji način šišanja za klijentice koje ne žele kratiti kosu, ali žele pokret u kosi – pojasnila je Benković. 

Wolf šišanje rezervirano je za one koji žele varijantu boba, a pritom maknuti težinu i poigrati se s "repićima". Funkcionira na kratkoj, poludugoj i dugoj kosi, a super je izbor za one klijentice koje ne žele previše vremena provoditi u salonima i fenirati se. Takva se frizura lako stilizira sprejevima za volumen i teksturu. 

Sve spomenute frizure, kao i pixie rez jako su prirodne. Benković ističe kako joj se osobno sviđaju jer nisu uštogljene, mogu se stilizirati prstima, no pritom je važno koristiti proizvode za stajling, kao što su pjene i sprejevi za volumen, suhi šampon i lak za finiš. 

– Što se tiče koloracija, one su pune, sjajne i njegovane. Uvijek su prisutni pramenovi i blonde kosa, ali nose se čokoladne nijanse, smeđe i bakrene. Važno je da su pune pigmenata i zdrave. Uvijek naglašavam da je najtrendi zdrava i njegovana kosa. U njegu se treba puno uložiti. Kosa je tu kao jedna prekrasna "kruna" nas, a često je dosta zapostavljena i ne želimo joj posvetiti određeno vrijeme za nju. Mislim da je najvažnije napraviti nekakve rituale tretiranja kose kod kuće. Naravno, uz rituale, da bi dobro izgledala, kosa mora biti i dobro ošišana – poručila je vlasnica salona Evelin na Novoj Vesi. 

Sanja Penava, vlasnica salona Sophie zagrebačkoj Teslinoj ulici, ističe kako je i ove godine najveći trend njegovana i zdrava kosa puna volumena pa su ekstenzije i dalje aktualne, baš kao što su bile i u 2022. Zadnjih nekoliko godina ekstenzije se, pojašnjava, stavljaju za punoću s naglaskom na maksimalnu prirodnost. 

– Od frizura je in slojevito odrezana kosa sa šiškama kakve je odrezala Lily Collins za ulogu u Netflixovoj seriji "Emily u Parizu". To su šiške do obrva u srednjem dijelu, s vanjskim slojevima koji padaju do jagodica – pojasnila je Penava.

Tu je i bob, za kojeg također kaže kako će biti popularan, a odličan je prijedlog za cure koje imaju tanju kosu jer je bob način na koji će ona djelovati gušće.

– U modu se vraćaju vintage frizure s puno volumena kakve su u sedamdesetim godinama nosile glamurozne filmske dive. Sada izgledaju bolje nego ikada! – komentirala je vlasnica salona Sophie.

Istaknula je i par prijedloga za svečane i dnevne varijante:

– U formalnijim prigodama ove će se godine nositi visoka, neuredna punđa kakvu je nedavno nosila Kim Kardashian, dok lice uokviruju dva pramena. Za dnevnu varijantu tu je isfenirana kosa na četke ili na viklere s puno volumena.

Kad su u pitanju nijanse u kosi, kao jedan od trendova koji je i dalje na vrhu najtraženijih, a ni u 2023. njegova se popularnost neće smanjiti, Penava naglašava svjetlije pramenove koji savršeno uokviruju lice.

– Tu je i još jedna nijansa crvene, ovog puta u tamnobakrenoj varijanti koja je mješavina predivnih smeđih i bakrenih nijansi. Topla smeđa je varijanta koja inspiraciju za ovu specifičnu nijansu traži u prirodi, točnije u boji lješnjaka sa zlatno-smeđim toplim te pepeljasto-smeđim hladnim pramenovima spojenima u nijansu koju će biti i lako održavati – zaključila je. 

Arijana Barić, vlasnica popularnog zagrebačkog salona Vikler i ruž osvrnula se na trendove u bojanju kose:

– U ovoj godini prevladavat će kombinacije sa svijetlim pramenovima. Dakle, ne monotono i statično, već razigrano i s voluminoznim efektom.

Na prvom je mjestu prirodni izgled, on je prioritet pa se naglasak stavlja na što ležernije i opuštenije frizure u varijantama dignute, poludignute i raspuštene kose.

– Ljubiteljice valovite kose bit će in ako odaberu samo laganu prelomljenu kosu, bez "dramatike". Naglasak bismo ponovno stavili na šiške, i to na curtain bangs, odnosno na zavjesa šiške koje su neizostavan dio prirodnog looka – savjetovala je Arijana Barić.

Ekstenzije su, dodala je, i dalje prisutne:

– Ovog puta ne samo zbog volumena i dužine, već i zbog lakog mijenjanja boje kose. Ekstenzijama u željenim bojama radimo pramenove bez izbjeljivanja kose i dodatnog tretiranja. 

 

 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".