Evo koliko bismo često trebali prati kosu i koja je tajna frizerskih stručnjaka

Najveći je problem što kosu peremo prečesto, no da bi ona bila zdrava, sjajna i mekana, pranje treba smanjiti i paziti kakve proizvode koristimo.
Vidi originalni članak

Jedno od najčešćih pitanja vezano za kosu upravo je ono koliko bismo je često trebali prati. Iako na to pitanje ne postoji univerzalan odgovor, već je riječ o nečem vrlo individualnom jer ovisi o nekoliko faktora, prije svega o vrsti kose jer je svaki tip drugačiji i zahtijeva drugačiju njegu. Ipak, za svaku vrstu kose vrijedi jedna zajednička stvar, a to je da kosu ne treba prato prečesto. Na portalu WhoWhatWear stručnjaci preporučuju dva do tri puta tjedno - time će se ukloniti sve nečistoće s kose, a istovremeno se kosa neće isušiti i neće se ukloniti njezino prirodno ulje. 

U galeriji pronađite frizuru savršenu za 'po doma' koja je gotova u pet minuta, a izgleda chic:

FOTO: Instagram @rejuvenationsalon FOTO: Instagram @grazia_si FOTO: Instagram @jennychohair FOTO: Instagram @ashley_moore_ FOTO: Instagram @_thefab3 FOTO: Instagram @hagel_shop_de

Koja je tajna profesionalnog pranja kose u frizerskom salonu?

Nakon što su stručnjaci zaključili kako je učestalost pranja kose individualna stvar, ono što je jednako važno je način na koji peremo kosu. U frizerskim salonima uvijek koriste dva različita šampona. Prvi je onaj koji s kose skida nečistoće, a drugi obavlja klasičnu "funkciju" šampona, odnosno bitno je dvostruko čišćenje kose. Osim dvostrukog pranja, pozornost treba obratiti i na ispiranje kose - u frizerskom salonu ispiranje traje stvarno dugo kako bi bili sigurni da su uklonili i šampon i regenerator. Ako oni nisu ispravno uklonjeni, mogu uzrokovati beživotnu kosu koja će se brže zamastiti. Prilikom pranja kose, priuštite si i masažu vlasišta kako bi i skalp bio očišćen, a cirkulacija potaknuta. 

U videu pogledajte kako skinuti trajni lak kod kuće:

Koje pogreške svi radimo prilikom pranja kose?

Najčešća pogreška je ona da kosu peremo prečesto. Umjesto tog, treba investirati u kvalitetan proizvod koji je zapravo "hibrid" regeneratora i šampona kojim ćete osvježiti kosu, a da pritom kosa neće postati suha i beživotna, a ovakav je proizvod osobito dobar za kovrčavu kosu. Govoreći o svim tipovima kose, proizvod koji se treba pronaći baš u svakoj kupaonici je šampon od koprive koji će učiniti "čuda" za kosu jer kosa neće zahtijevati toliko često pranje, a ostat će mekana i sjajna. 

Svi frizeri najčešće spominju često pranje kose jer se na taj način uklanjaju prirodna ulja i sebum, a vlasište ostaje suho. Dodaju da štetu kosi rade i proizvodi kao što su sušilo za kosu, pegla i figaro pa bi se i njihova upotreba trebala smanjiti. 

Frizeri su odgovorili i kakve bi šampone trebalo koristiti - broj jedan svakako su proizvodi bez sulfata i parabena. Osobe sa suhom kosom trebaju koristiti šampone koji imaju hranjive sastojke kako bi se kosa oporavila, a na deklaraciji potražite sastojke poput keratina koji će omogućiti da se kosi vrati elastičnost, čvrstoća i sjaj. Ipak, najbolje je posavjetovati se sa svojim frizerom koji je već upoznat sa stanjem kose pa će, samim time, i dati najbolju preporuku. 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".