Editors Pick: Svi nose dutch braids

Tek su se vratile, a već iskaču iz paštete: dutch braids nosi svaka treća cura u gradu. No nevezano za ovaj, usudim se reći, Insta hit, pletenice se u modu vračaju na velika vrata.
Vidi originalni članak

Bilo da preferirate debele, raščupane i neodoljivo nonšalantne pletenice kakve nose princeza Elsa (znam da znate na koju pletenicu mislim!) i pjevačica Ciara, više preferirate duge nizove pletenica koje su zaštitni znak glumice i pjevačice Zoe Kravitz, ili već spomenute dutch braids koje stalno nose Kim i Khloe Kardashian, s pletenicom ovo proljeće ne možete pogriješiti. Čak se i dalje nose kruna pletenice na polu spuštenu kosu ili punđu!

S piste sam zapamtila genijalne pletenice s revije Desigual, gdje su osim tipičnih nizova tanjih pletenica uz glavu (tzv. cornrows), pletenicama pleli i različite krugove i elipse po glavi; izgleda vrlo zgodno no komplicirano za splesti, ali i rasplesti. Vjerujem da ih upravo zato na cesti neću vidjeti.

No vratimo se na tzv. dutch braids. Na prvi pogled izgleda kao riblja kost koja je usko spletena, no u stvari se radi o drugačijoj tehnici pletenja. Dok kod riblje kosti pletete tipičnu pletenicu uz glavu i pritom svako malo skupljate kose sa strane, za dutch pletenicu morate plesti kosu obrnuto od pletenice - dakle snopić kose ne prebacujete jedan preko drugoga, već jedan ispod drugoga. Možda na prvu zvuči malo zbunjujuće, zvučalo je i meni, pa sam stručnu pomoć potražila u Salonu GT. 

Ljupka Ella splela mi je pletenice, ali usput dala i sav kratki info vezan za tu frizuru. Prije svega, utješno je bilo to što si rijetko tko uistinu lijepo i uredno sam može splesti ovaj tip pletenica, ali će se vrlo brzo uvježbati na tuđoj glavi. Na čistu i tik posušenu kosu nije stavila niti jedan proizvod, već se instantno bacila na posao. Prvo kosu treba podijeliti po sredini glave. Jednu polovicu kose uhvatite ukosnicom i ostavite da stoji, kako biste bez smetnje mogli splesti prvu pletenicu. Krećete tako da uhvatite deblji pramen kose na vrhu glave, tik pored razdjeljka i podijelite ga na tri snopića kose, kao kod klasične pletenice. Zatim krećete plesti tako da snopiće kose prebacujete jedan ispod drugoga i pritom hvatate višak kosa ispod svakog od snopića, kako bi na kraju pletenica izgledala kao jedna cjelina. Na dnu učvrstite malom prozirnom gumicom za kosu ili onom u boji kose kako bi bile što manje primjetne. Postupak ponovite i na drugoj strani. 

Frizuru na kraju učvrstite lakom! Ella mi je usput objasnila kako se frizura može nositi s vrlo zbijenim pletenicama ili prisilno izvučenim, kada izgledaju više opušteno. No frizura će vam, kako god, najbolje izgledati sljedeći dan kada se probudite i vlasi počnu samostalno blago ispadati. Počne vam li se pletenica pretjerano raspadati, na tom dijelu je možete uhvatiti malom prozirnom gumicom. Svakako vrijedi reći i da će vam nakon što pletenice raspletete, nakon 3, 4 dana, kosa izgledati naprosto fantastično, voluminozno i kovrčavo - vrlo 90's!

Dutch braids su izvrsna frizura jer izgleda uredno, traje po nekoliko dana, a pritom vas ne zamara. Vjerujem da će s dolaskom ljeta djevojke još češće nositi pletenice, ako zbog ničeg drugog, onda zbog genijalnih kovrčica nakon njihova nošenja. Hvala Ella i Salon GT!

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".