Editors pick: Sve što trebate znati o ekstenzijama trepavica

Već četiri ljeta za redom imam jednu nezaobilaznu beauty tradiciju; iako je pocrniti do rizika raka kože uvjerljivo pri samom vrhu, prva su ipak ekstenzije trepavica. Jeste li ih već probali?
Vidi originalni članak

Za jednu prosječno ludu zaljubljenicu u make up, lijepljenje umjetnih trepavica ide mi savršeno loše. Uvijek uspijem zalijepiti pola kapka, savršeno zalijepiti jednu a drugu nikako, uništiti genijalno izblendane slojeve sjenila... i uz sve to i naživcirati se za tri života i upropastiti si izlazak. Ako su i vama umjetne trepavice đavolje djelo, jednako neodoljive i mrske, jedino što vam preostaje je maskara ili ekstenzije trepavica. 

Ženama i dalje bauk, ekstenzije trepavica već se godinama rade u Zagrebu. Cjenovni rang u kojem se plaća stavljanje trepavica kreće se u prosijeku od 200 do 800 kn, no to što su negdje jeftinije ne znači da će vam dulje trajati. Upravo je to jedna od zabludi radi koje sam odlučila pripremiti baš ovu kolumnu i upoznati vas sa svim vezanim za ekstenzije trepavica, a i zato što vam upravo pišem s friškim svilenim trepavicama iz salona "Ola" kojima sam, blago rečeno, oduševljena.

Za početak, postoje tri vrste umjetnih trepavica koje se koriste za ekstenzije: plastične, svilene i krznene. Plastične su prikladnije za jednokratno nošenje jer nisu udobne, svilene su najčešći izbor jer su meke i zadržavaju zaobljeni oblik, dok su krznene najskuplje i najtanje, no djeluju najprirodnije i češće su ravne no pod lukom pa daju drugačiji "pogled". Ne, za ove trepavice ne stradavaju kune i vjeverice, već se dlaka skuplja češljanjem!

Trepavice se lijepe polutrajnim ljepilom, koje je otporno na sve osim na ulja, od kojega se rastopi. Ovo ljepilo je prikladno i za osjetljive oči i ne sadrži sastojke štetne za oko, i u biti vam ne može i neće doći u oči tijekom tretmana. Jedna od čestih zabluda (koju sam i ja imala) je da vam ovo ljepilo može trepavice smanjiti, no u stvari ne može, već nakon mjesec dana nošenja ovakvih trepavica živite u iluziji savršenih trepavica koja nakon skidanja nestaje. S druge strane, ljepilo može uzrokovati alergiju, pa ako želite biti 100% sigurni da vam neće naštetiti zamolite kozmetičarku da vam malo ljepila stavi na unutarnji dio ruke, što će vam nakon 24 sata potencijalno dati reakciju. Ako se ništa ne dogodi, sigurni ste!

Tretman traje otprilike dva sata tijekom kojih ležite na kozmetičkom stolu, a oko trepavica se dogovarate s kozmetičarkom. Preporuka je da maksimalno stavite od 1-3 mm duže trepavice od vlastitih, kako bi prirodne trepavice ostale zdrave i ne bi se prijevremeno slomile, no možete u globalu birati od 6 do 18 mm dužine. Kao savršenu mjeru pronašala sam kombinaciju 9-11, ili 9-10, koja djeluje kao najprirodnije umjetne trepavice, dok će primjerice 13 djelovati kao fantastične umjetne trepavice, što je možda i previše za svakodnevni look. 

Nakon što vam donje trepavice i područje oko očiju zaštite bijelim flasterom ili nečim sličnim, kreće tretman tijekom kojega cijelo vrijeme imate zatvorene oči. Kozmetičarka tada razdvaja vaše trepavice i na svaku prirodnu trepavicu lijepi jednu do tri trepavice (ovisi koliko su jake vaše prirodne, ali i ovisno o tome kakav look želite postići), i ponavlja postupak na oba oka. Na kraju nove trepavice raščešlja i ukloni, ako postoje, kakve greške. Tada možete reći i ako vas gdje koja trepavica bocka ili žulja, pa će vam kozmetičarka trepavice na mjestu popraviti i još više prilagoditi vašem oku.

Ono što sada morate znati je da sljedeća dva tjedna imate savršene trepavice, a tijekom trećeg ili četvrtog tjedna morate dogovoriti novi tretman, bilo da ih nadopunite ili skinete. Trajanje ekstenzija trepavica ovisi o ciklusu rasta i opadanja vaših trepavica, ali i o tome koliko se brinete za njih. Ne smijete trljati oči ili previše dirati trepavice, jer su tada vaše trepavice pod određenim teretom, pa će dodatno prtljanje po njima vjerojatno ubrzati proces ispadanja. Poslije tretmana ne smijete 24 sata izlagati trepavice vodi ili suncu, jer u tom periodu se ljepilo suši do kraja. Nakon toga, ne smijete oko trepavica stavljati proizvode s uljima, kao ni koristiti proizvode za skidanje šminke s uljem (ružičasta Garnier micelarna je super!). Nošenje maskare (NIKAKO vodootporne!) preko trepavica je dozvoljeno, no ne preporučuje se jer može trepavice polijepiti, samim time i uništiti. Trepavice morate dnevno češljati češljićem za trepavice (ili od stare maskare) kako ne bi bile zapetljane. Preporučuje se i spavanje na svilenoj jastučnici jer na njoj trepavice neće zapinjati, no spavam na običnoj pamučnoj i nemam nikakvih problema. Želite li trepavice skinuti prije tri tjedna koliko će trajati, to možete učiniti topljenjem trepavica uljem (primjerice ricinusovim), što može trajati po nekoliko sati i biti vrlo nezgodno, a rezultirati počupanim trepavicama; ako ste mirne ruke i strpljivi uspjet ćete ih skinuti sami, no svakako preporučujem odlazak kod kozmetičarke na uklanjanje.

Mogu vam garantirati da lice čine svježim i sređenim i uz minimalan napor, a oči prekrasno naglašavaju. Ono što morate zapamtiti je da ne smijete pretjerati u dužini jer ćete izgledati pretjerano i neukusno, i morate izabrati pouzdanu kozmetičarku s iskustvom, bilo da će vas koštati malo ili puno. Iako ih vizažisti ne vole jer ne ograničavaju igranje s make upom na očima, prosječnoj ženi su uistinu najbolji prijatelj - i nešto na što je jako lako navući se!

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".