Dolazi ljeto, a celulit postaje tema broj jedan: Evo što je sve bitno u borbi protiv "narančine" kore

Tu neprivlačnu narančinu koru sredit će inovativne kreme, pravilna i česta masaža na kritičnim mjestima te bolja briga o onome što svakodnevno unosimo u organizam
Vidi originalni članak

Vječna vruća proljetna tema te izazov za sve vodeće beauty brendove – idealna je krema koja će smanjiti ili, po mogućnosti, potpuno ukloniti celulit te neprivlačne nakupine masnih stanica koje zbog nekretanja i loše prehrane „bubre“ na našim strateškim mjestima. Kako rastu, tako polako ali sigurno kreću prema površini kože i na koncu postaju očite.

Celulit nas otkriva, odaje naš način života koji nije po svim pravilima, a čim se počnu dizati temperature, celulit postaje tema broj jedan. Iako je činjenica da je ovaj dubinski kožni poremećaj ujedno genetski predodređen, možemo usporiti ili barem minimizirati njegovo nastajanje i progres, i to upravo kremama i formulama s biranim sastojcima.

No nije samo krema bitna već i način aplikacije jer svi znamo da su masažni pokreti ono što našoj koži treba.

Čvrsti pokreti pokreću ne samo krv već i limfu, a sve se to nakuplja i stoji pod kožom, što dodatno utječe na vidljivost takozvane “narančine kore“. – Jedan od najvećih krivaca za celulit je loša cirkulacija, zbog čega se u organizmu gomilaju otpadne tvari i zadržava tekućina – komentira kozmetičarka Zdenka Mihelj.

– Mnoge žene često nisu ni svjesne da je celulit uzrok poremećaja kao što su naticanje nogu i ruku i osjećaj težine, a neke studije čak tvrde da nošenje preuskih traperica uzrokuje nastanak celulita. Pojava celulita veća je kod žena jer one imaju 30% više masnog tkiva iako, pojavljuje se i kod muškaraca. Naime, nastaje ne samo na području stražnjice i bedra već i na nadlakticama i trbuhu, ponajprije zbog premalo kretanja. - Iako, prvo mjesto na kojemu se pojavljuje je stražnjica, i to nema veze s kilažama, a vidljiv je na nekima već u pubertetu. Često ljudi celulit vežu uz težinu, no on se javlja i kod djevojaka i žena koje su vitke.

Tu se vidi koliko nekretanje i općenito današnji način života može loše utjecati i na samu pojavu „narančine kore“ – napominje kozmetičarka. Celulit se čak može pojaviti i na listovima i gležnjevima, kao posljedica slabe i loše cirkulacije.

– Riječ je o zadržavanju toksina, koji se zbog „gužve“ u tkivu ne može normalno eliminirati iz organizma. Posljedica toga su na koncu trnci u prstima – napominje Mihelj. Ključno je, također znati što je celulit, a što je masnoća, koja je osnovni izvor energije u organizmu i svi je imamo i trebamo imati u normalnoj količini. – U trenutku kad se cirkulacija uspori, nastaje disbalans u proizvodnji masnoće, što na koncu dovodi do celulita – objašnjava kozmetičarka. U tretmanima masaže, kao i u kućnom apliciranju kreme protiv celulita, ključan je protok limfe, a taj proces zovemo – limfna drenaža.

I dok je kozmetičarke provode obvezno, kod kuće zaboravimo na taj korak.

Kad si kožu masiramo posebnim kremama i formulama namijenjenima smanjenju „narančine kore“, potičemo aktivne sastojke kako bi ušli u teksturu kože te napravili dobar posao. Najpopularniji je, naravno, slavni kofein koji se u ovim tretmanima koristi već stoljećima, no danas ga kozmetički laboratoriji na moderan, inovativan način ugrađuju u naše omiljene formule. Osim kofeina, koji ima i predivan, prepoznatljiv miris, tu je još nekoliko biljaka koje se bore protiv nakupljanja toksina u tijelu: bršljan i divlji kesten.

Nekada davno koristile su se kupke i maske od blata i spomenutih biljnih sastojaka, no danas ih nanosimo u formi krema koje imaju ugodan miris te ujedno imaju efekt hlađenja, odnosno grijanja. Dio brendova posvetio se formulama koje imitiraju tretman smrzavanja stanica, odnosno kriolipolizu. No, kreme koje hlade namijenjene su onima koje imaju proširene vene jer u tom slučaju ne odgovara vrućina, odnosno krema koja grije.

Osim toga, na top-listi su i razne aromatične formule koje specijalnim esencijama pridonose ugodi pri korištenju. No, imaju one i svoju funkciju, jer ekstrakti kamilice, lavande i geranija također imaju dobar učinak na „peglanje“ kože. Od sastojaka, farmaceuti su na listu poželjnih sastojaka uveli i eterična ulja kao što su đumbir, neroli, komorač te smreka, no za one koji ne žele eksperimentirati, jer ključno je koliko toga nanosimo direktno na kožu, tu su inovativne formule.

Anticelulitne kreme sadrže i određene standardne kuhinjske sastojke, kao što su papar i zeleni čaj.

Za ljubiteljice prirodnih formula i kućnih varijanti, tu su ulja koja možemo nabaviti u gotovo svakom dućanu – maslinovo i bademovo ulje.

Njih je lako utrljati jer ih koža jako voli, a i miris je specifičan. U bazno bademovo ulje moguće je dodati i nekoliko kapi nekog od eteričnih ulja koje idu na kožu za wellness-doživljaj. Ključna je, naravno, masaža, ali i fluidna, lagana formula koju će koža lako upiti i prihvatiti.

Pomoć u kućnim tretmanima protiv celulita može biti i piling, kojim sami možemo početi tretman. Naime, samo „grebanje“ po koži potaknut će cirkulaciju, što će se odmah vidjeti na samoj koži, jer postaje crvena. No, treba paziti da se ne pretjera jer nije cilj previše nadražiti kožu. Uz kreme, pilinge i ulja, tu su i aplikatori, odnosno mali masažeri koji nam olakšavaju tretiranje područja, a zamjenjuju salonsku masažu. Iako, ruke kozmetičarke koja razbija masne naslage nemaju zamjenu, no naravno da si možemo itekako pomoći malim aparatima koji stanu u ruku, a uloga im je da „poguraju“ kremu da bolje radi. Dio gadgeta vibrira pojačavajući cirkulaciju, limfu te pomažu pri eliminaciji toksina. U borbi protiv ovog neprijatelja ljepote pomoći će nam i prehrana, ponajprije konzumacija voća i povrća te plave ribe i jaja. Ključno je unositi dovoljno proteina kako bi koža bila elastičnija.

Općenito će koža, koja je zdravo hranjena i ima dosta unutarnje hidratacije, bolje podnositi sve ostale izazove. Stoga je dobro, dok razmišljamo o celulitu i planiramo riješiti ga se, promisliti o cjelokupnom svom životnom stilu te se pobrinuti ne samo o prehrani već i o kretanju i svakodnevnim aktivnostima koje utječu na siluetu.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".