Dobra frizura i boja kose mogu pomladiti za nekoliko godina: Frizerka savjetuje što odabrati za anti-age efekt

Ako, nakon savjeta Tee Matičević, i dalje niste sigurni kakvu frizuru i boju kose odabrati, prepustite se u ruke stručnjaka u salonima, gdje se događa beauty čarolija u svega 2-3 sata
Vidi originalni članak

Koliko je važnu izabrati dobru frizuru i "pogoditi" boju kose, zna Tea Matičević iz salona Opium na zagrebačkoj Novoj Vesi. Osnivačica i kreativna direktorica salona kaže kako dobra frizura i pogođena boja mogu pomladiti za nekoliko godina.

– Može sakriti bore, definirati vilicu, istaknuti jagodice... Učinak je trenutan i nije nepristojno skup, kako znaju biti neki luksuzni tretmani pomlađivanja. Bez obzira na tip kose, frizure koje 'skidaju' godine uvijek su meke, lepršave i ženstvene, uokviruju lice i pršte od volumena. To je jedan od razloga zašto cijela kosa nikako ne bi smjela biti iste dužine. Slojevito ošišana kosa, koja nije otežana isključivo dugim pramenovima djeluje mladolikije jer je stalno 'u pokretu', čime odvraća pažnju od bora i mimičkih linija. Niste li sigurni kako se ošišati, frizura koja laska svima, posebno u zrelijoj dobi, svakako bob koji seže taman do ispod brade, a prema zatiljku je nešto kraći. Ova frizura skriva opuštenu kožu lica ili vrata, ističe profil i oči dolaze više do izražaja – pojasnila je Matičević za Divu. 

No, ako ne želite skratiti dugu kosu, stručnjakinja preporučuje slojevito šišanje:

– Lepršavim kraćim pramenovima uz lice mogu se istaknuti mladoliki atributi, primjerice jagodice ili lijepo oblikovane obrve, dok tanka duga 'ispeglana' kosa, lice može učiniti dužim no što jest, pa čak i izobličenim. Ravna kosa priljubljena uz glavu neće istaknuti lice, dok će razbarušena kosa djelovati moderno i mladenački. Zato radije, ako imate dužu kosu odaberite nježne i prozračne kovrče koje će ublažiti crte lica.

Naglasila je i da su šiške izvrstan izbor. One se, kaže, najčešće povezuju s djecom, no u ovom su slučaju odlične jer se povezuju s mladošću. Isto tako, kaže nam sugovornica, super su jer skrivaju bore, i to trenutno:

– Šiške nam omogućuju da sakrijemo bore na čelu, ujedno naglašavajući jagodice.“ Ali, nisu sve šiške pomlađujući faktor, pa ako se odlučite na njih svakako upamtite  iduće. One moraju biti prorijeđene i ošišane tako da se mogu nositi u svim smjerovima. Guste i kratke šiške dodat će koju godinu, a nikako oduzeti, pa ih je bolje izbjegavati. 

Kad su u pitanju boje kose, Matičević ističe one svjetlije.

– Iako moji klijenti uglavnom povezuju sve nijanse plave s mladošću, kada koristimo plavu nijansu da bismo pomladili lice, nije nužno da ćemo uvijek vratiti svoj izgled iz mladosti. Ali, ono što je specifično za korištenje svijetlih nijansa jest da će nas one osvijetliti i ‘podići'. Dakle, plava kosa pomlađuje, ali samo ako odaberete pravu nijansu, ona koja će odgovarati vašoj puti i boji očiju. Dajte prednost toplim nijansama plave s medenim i zlatnim odsjajem, a izbjegavajte one hladne nijanse, poput pepeljaste, platinasto-plave ili bež, zbog kojih koža može djelovati umorno i  žućkasto – govori i kaže kako je jedini pravi izbor odabrati nijansu koja djeluje jako prirodno i koja pristaje puti. 

Kaže kako je istina da bismo s godinama trebali, ton po ton, posvjetljivati svoju prirodnu boju kose, ali to ne znači da bismo svi trebali biti plavuše. Matičević kaže:

– Primjerice, brinete mogu posvijetliti boju kose za ton ili dva, kako bi se lakše zakamuflirale sijede vlasi, a odlično im pristaju pramenovi boje karamela. Ako se borimo protiv znakova starenja, svakako bismo trebali izbjegavati crnu boju kose, jer naglašava svaku boru, poru i podočnjake te stvara krut okvir licu, posebno osobama bijele puti. Crvena također nije dobar izbor, jer naglašava blijedu kožu, crvene mrlje na licu i sitne nedostatke. Žene s prirodno crvenom kosom su toliko rijetke i sasvim je neprirodno nametati 'prirodnost' crvenih nijansi u nekim određenim godinama. Crvena kosa će tada o nama reći samo jedno, a to je da se svim silama trudimo izgledati mlađe.

Bez obzira na to koju nijansu odabrali, boje jednog tona nikako ne laskaju izgledu i grube su prema licu. Zato ih je, poručuje frizerka, uvijek dobro kombinirati s pramenovima. Nijansiranjem na strateškim mjestima izbjegava se umjetan izgled. Tea kaže kako osobno preferira, i u poslu primjenjuje, bojenje u kombinaciji s pramenovima jer smatra da oštre linije i kontrasti nisu dobrodošli želite li se pomladiti. 

Uz rez i boju kose, Tea Matičević kaže kako pozornost treba obratiti i na vitamine i ulja. S godinama, pojašnjava, osim što gubi pigment, smanjuje se i sposobnost zadržavanja vlage u vlasima pa ona postaje suha, lomljiva i gubi sjaj. Iz tog razloga kosa treba hranjiviju njegu nego, primjerice, u tridesetima. 

– Kako bismo joj vratili zdravi sjaj, dvaput tjedno bismo trebali koristiti masku za kosu. Maske bogate antioksidansima - vitaminima A, E i C, esencijalnim uljima i aminokiselinama pogodne su za sve vrste kose. Svakodnevna njega je, također izrazito važna. Od sastojaka u šamponima i regeneratorima tražite antioksidanse, posebno C i E, jer ubrzavaju oporavak i regeneraciju - brzo ulaze kroz pore, ‘zatvarajući’ nastale pukotine te Q10 supstance koje se bore protiv starenja vlasi. I bez obzira koliko je tanka i senzitivna vaša kosa, regenerator ne biste smjeli izostaviti nikad. Poželjno je čak dodatno koristiti 'leave-in' regenerator bez ispiranja – objasnila je. 

Za osobe sa suhom kosom, neizostavan dodatak su ulja, razni fluidi i kreme koji njeguju suhe dužine. Tea savjetuje da birate ona koja u sebi imaju što više dragocjenih sastojaka, primjerice ulje argana, avokada, smilja, slatkog badema ili koštica grožđa te omega masne kiseline za regeneraciju, intenzivno hranjenje i sjaj. 

– Uz svu silu preparata za njegu, ne zaboravite ono osnovno: kosu je poželjno prati samo nježnim pokretima jer agresivno pranje dodatno pridonosi pucanju vlasi. Ako ste zadržali i ponosno nosite svoju prekrasnu sijedu kosu, onda znate da ona traži posebnu njegu jer je sklona suhoći i nediscipliniranom izgledu. Kako ne bi izgledala umorno i beživotno, potrebno ju je nahraniti proizvodima koji uz pomoć polimera i proteina štite i daruju dodatan sjaj. Nakon pranja kose šamponom za sijede vlasi, koristite tzv. leave-in tretmane koji se ne ispiru, kosa ih vrlo brzo upija, a omogućuju joj prekrasan sjaj. A, u profesionalnoj upotrebi postoje i color glossovi - biljni preljevi, koji omogućuju da kosa zablista u svom prirodnom refleksu i boji – objasnila je stručnjakinja.

Ako još uvijek niste sigurni koju boju ili frizuru odabrati, prepustite se u sigurne ruke stručnjaka u frizerskim salonima, gdje se događaju čarolije, u samo 2-3 sata vremena.

 

Ne znamo što je bolje u njezinom stajlingu: Torba koja je pravi "mamac" za poglede ili baloner sa zanimljivim detaljima

Do 705 kn: Iz popularne parfumerije preporučuju 8 muških mirisa na koje ove jeseni vrijedi obratiti pozornost

Iris Androšević Pinjuh odlično je u svakodnevni stajling uklopila jedan od najtraženijih modela tenisica i ove sezone

Agentica za nekretnine na špici se istaknula izborom hlača: Tako efektan model ne viđamo svaki dan

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".