Do divno meke kože u samo nekoliko ključnih koraka: Uz savjete pedikerke, pripremite stopala za sezonu sandala

Početkom proljeća stopalima ćemo posvetiti više pažnje. Ako želite produljiti osjećaj mekoće – aplicirajte omiljenu kremu svake večeri, koža će vam biti i više nego zahvalna
Vidi originalni članak

Ključna stvar njege stopala je učestalost, jer koža na tom djelu tijela često se isušuje te se pojavljuju zadebljanja, što također ovisi o cipelama koje nosimo. Ovo je zapravo jedan od osnovnih razloga zašto nam stopala u proljeće “prodišu”, odnosno traže spas od zatvorenih cipela.

Nošenje raznih modela, od onih u špic do raznih uskih varijanti, utječe ne samo na izgled stopala već i na stvaranje raznih zadebljanja, što se najlakše rješava salonskim tretmanima. Iako, tu su i rašpice kao pomoć, no treba ih znati koristiti, kako ne bismo odstranili većinu kože. U tom slučaju može doći do problema, kao što su razne infekcije, zato je najbolje koristiti ih minimalno. Mazanje kremama jedan je od najpraktičnijih načina njege stopala, ističe zagrebačka pedikerka Tea Dorotić Vukanović.

– Prema mom dugogodišnjem iskustvu za stopala, koja su sama po sebi sklona pucanju i suhoći, najučinkovitijima su se pokazale kreme bogate hranjivim sastojcima poput uree i to sa što većim postotkom te ceramidima, glicerinom, pantenolom i shea maslacem – ističe stručnjakinja.

Odličan kućni pripravak je i sol, koja će pomoći stopalima da potpuno omekšaju. Stavite je malo u kadicu s vodom i na taj način pripremite kožu za kućnu manikuru, ovo je također prvi korak u salonskoj njezi.

– Stopala ćemo za sandale najbolje pripremiti namakanjem u kupku od tople vode, soli i dodatkom nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja. Nakon kupke u trajanju od 20-ak minuta, kad koža omekša, turpijom za stopala nježno otklonimo višak mrtve i zadebljale kože. Potom možete nokte oblikovati u željeni oblik i nalakirati trendi lakom. Kad se lak dobro osuši, nanesite još i hranjivu kremu koja će stopala učiniti baršunastim – savjetuje Tea.

Dobro je podsjetiti se i da lak neće držati na noktu ako on ima imalo kreme. Zato se možemo poslužiti salonskim trikom, a to je brisanje ploče nokta s vaticom natopljenom acetonom – na taj način u potpunosti ćemo osušiti nokat i pripremiti ga za lakiranje. Salonski tretmani obavezno završavanju lakiranjem – opcije su gelirani ili klasični. Kako to ide u salonu, objasnila je Tea:

– Prva i najbitnija stavka u salonskoj pedikuri je higijena. Pribor za pedikuru dezinficira se i sterilizira nakon svakog klijenta. Skalpel se mijenja kod svake pedikure. Nakon namakanja stopala u kupki s odgovarajućim sredstvom prema tipu problema stopala, skalpelom se odstrani višak odumrle i zadebljale kože.

– Rašpom za pete zagladimo eventualne neravnine. U slučaju problema s kurjim očima ili natiscima od neodgovarajuće ili tijesne obuće, potrebno je malim kliještima izvaditi iste, dezinficirati stopala te po potrebi nanijeti antibiotsku mast. Slijedi potiskivanje i odstranjivanje kožice te skraćivanje i oblikovanje noktiju do željene forme. Najdraži dio pedikure svakom klijentu je biranje laka i masaža stopama hranjivom kremom. U slučaju da klijent želi još opsežniju njegu, u salonu primjenjujem peeling, maske i parafinsku kupku – opisala je pedikerka.

Parafinska kupka jedan je od najtraženijih tretmana za stopala, jer ne samo da omekšava kožu već i daje osjećaj relaksacije. Parafin, odnosno vosak, mora biti vruć (oko 50 Celzijevih stupnjeva) kako bi se otopio te se u to stavljaju stopala – sličan tretman primjenjuje se i za ruke, odnosno dlanove.

Kad stavimo stopala u parafinsku kupku, djelovanje je ne samo na kožu već i mišiće, pa se oni opuštanju, a eventualna bol se smanjuje. Zato ovaj tretman vole aktivni ljudi, oni koji se bave sportom te se često kreću i intenzivno koriste mišiće. Kupanje stopala traje oko 20 minuta, kako bi efekt bio što bolji. Uz kupku, odličan salonski tretman je i piling iako ga, naravno, možemo napraviti i sami, kod kuće. Time zapravo smanjujemo mogućnost nastanka zadebljanih dijelova kože, radi se o formulama koje imaju više abrazivna svojstva od klasičnog pilinga za lice ili tijelo. Ako nemate kupovni, napravite si varijantu sa sastojcima iz kuhinje – poslužit će sol, šećer i maslinovo ulje ili ono bademovo. Općenito su ova ulja odlična za kožu, a time i stopala, no treba pričekati da se upiju ili jednostavno odjenite čarape nekoliko minuta nakon apliciranja.

Od sastojaka koje imamo u kuhinji za stopala je popularan i med, iako ga je nešto kompliciranije mazati na kožu.

Zato su tu kreme s medom, sastojkom koji ne samo da hrani kožu već je i smiruje te hidratizira. Nova generacija formula za njegu stopala donosi nam i neke hibride, odnosno kreme s abrazivnim sastojcima i piling kiselinama. One odstranjuju zadebljanja bez ribanja, što je praktično ako nemate vremena za klasičan piling.

Koje god formule koristili, bitno je ne zaboraviti na taj mali ritual nakon svakog tuširanja. Naime, koža će biti zahvalna, mekana, a cipele udobnije.

S dolaskom toplijih dana i otvorenih sandala, ovo je jedan od rituala koji postaju učestali. No, ima on niz benefita – njegovana stopala daju nam taj divan osjećaj lakoće. Korak postaje lagan, a i te nove otvorene štikle bolje pristaju.

Proizvode koji će pomoći u održavanju stopala mekima, potražite u galeriji

SVR Xérial 50, ljekarne, 50 ml Starskin Magic hour Exfoliating Foot Mask Socks, douglas.hr Scholl Hard Skin, drogerije, 60 ml Olival balzam, drogerije, 75 ml Perspirex losion za stopala, ljekarne, 200 ml Organic Manuka Foot cream, drogerije, 125 ml Neutrogena krema za stopala, drogerije, 50 ml LCN Aroma Effect Peeling Honeydrew Melon, drogerije Gehwol Extra, drogerije, 75 ml Kocostar Piling za stopala, drogerije Eveline Cosmetics 25% urea, drogerije, 75 ml Eucerin Foot foam 10% Urea, ljekarne, 150 ml Ecooking Overnight Foot Cream, douglas. hr Burt’s Bees Coconut, drogerije, 121 g Balea Scrub & Care piling i maska za stopala, 20 ml Balea maska za stopala, dm.hr Babushka Agafia Juniper, notino.hr, 75 ml Avon Planet Spa Blissfully Nourishing, avon.hr, 75 ml Alverde kupka za stopala sol i limeta, 180 g Rexona Foot Protection Fresh, drogerije, 150 ml

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".