Dermatolozi otkrivaju što uzrokuje podočnjake i kako ih se riješiti na jednostavan način

Iako je moguće riješiti se podočnjaka, to nije uvijek tako jednostavno kao nanositi kremu za područje oko očiju dva puta dnevno.
Vidi originalni članak

Stručnjaci kažu da najbolja metoda za trajne rezultate ovisi o tome kako se problem uopće razvio. No, što razlikuje pravi podočnjak od standardne natečenosti? “Podočnjaci su izbočenje kože koje zahvaća donji kapak”, kaže za Harper’s Bazaar certificirana dermatologinja Heather Woolery-Lloyd. A ako vaši podočnjaci ne nestanu samo nakon dobrog sna, vjerojatno je za to krivo postupno starenje vaše kože.

"Oko se nalazi u masnom jastučiću, a taj masni jastučić drži na mjestu fibrozno tkivo", kaže Woolery-Lloyd. “Kako starimo, fibrozno tkivo koje drži masni jastučić na mjestu može oslabiti, a masnoća u donjem kapku može se izbočiti prema naprijed. To se zove prolaps orbitalnog sala.” 

Bez obzira na izvor vaših natečenih podočnjaka, postoje proizvodi koje možete koristiti, radnje koje treba poduzeti i promjene načina života koje se mogu primijeniti kako biste se riješili podočnjaka ili barem smanjili njihov izgled.

Kao što je već spomenuto, starenje je najčešći uzrok podočnjaka. Prirodni proces starenja dovodi do gubitka kolagena i elastičnosti kože. Kako se kolagen smanjuje, nježna koža oko očiju slabi, čineći podočnjake vidljivijima. Anatomija osobe ili genetska predispozicija, tanka koža, zadržavanje tekućine zbog prehrambenih navika, dehidracija, alergije, pušenje i nedostatak sna također mogu pridonijeti spuštenim podočnjacima.

Dok se natečeni podočnjaci mogu pojaviti u vašim 20-ima, zabrinutost je izraženija kada uđete u 30-e, 40-e i starije. Naš dermis, epidermis i potkožno tkivo se s vremenom stanjuju, zbog čega ovi podočnjaci mogu izgledati izraženije. Na sve to uvelike utječu osobna anatomija, genetska predispozicija i stil života. Međutim, strateške navike njege kože mogu pomoći u smanjenju problema.

Iako je moguće riješiti se podočnjaka, to nije uvijek tako jednostavno kao nanositi kremu za područje oko očiju dva puta dnevno. Ovisno o težini problema i njegovom uzroku, možda će biti potreban invazivniji pristup za rješavanje problema s podočnjacima. Nakon što se podočnjaci razviju, teško ih je ukloniti, osim ako se ne planiraju ordinacijski ili kirurški zahvati. Najidealniji scenarij je poduzeti korake kako bi se spriječilo njihovo stvaranje.

Dovoljno sna i pijenje vode nisu rješenja za svaki problem, ali definitivno ne škode. Zapravo, dovoljan odmor i odgovarajuća hidratacija uz redovitu tjelovježbu mogu pomoći smanjiti zadržavanje tekućine na tom području i promicati cjelokupnu zdraviju kožu.

Smatrajte ovo svojim znakom da dodate kremu za područje oko očiju u svoju dnevnu liniju za njegu kože. Ovaj korak može učiniti veliku razliku u smanjenju pojave vrećica ispod očiju. Potražite kreme sa sastojcima poput retinola, peptida, kofeina, zajedno s antioksidansima, poput vitamina C i zelenog čaja.

Jastučići za podočnjake korisni su privremeno smanjenje oteklina i natečenosti oko područja očiju. No, proizvodi za njegu kože mogu učiniti samo toliko kada je riječ o brisanju natečenih podočnjaka. Za dugotrajna, značajna poboljšanja, vaš liječnik može umjesto toga preporučiti zahvate u ordinaciji i određena kirurška rješenja.

Nakon kontroverznog lika Che najavljen je odlazak još jednog lika iz popularne HBO serije I tek tako...
Modna ideja koju prepisujemo ovih dana: Čizme i traper na traper spoj su koji ne izlazi iz mode
Efektan kaput glavna je zvijezda stajlinga: 'Volim kombinacije sportskog s nečim elegantnim'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".