Dermatolozi otkrivaju: Ovo je ispravan način kako se riješiti dosadnih akni na tijelu

Postoji mnogo načina za liječenje akni na tijelu, ali prije svega, važno je razumjeti osnove kako nastaju.
Vidi originalni članak

Prištići na licu dogode se svima u nekom trenutku u životu, ali na sreću, većina nas dobro je upoznata sa savjetima, trikovima i proizvodima potrebnim za liječenje akni na licu. Od nanošenja flastera do korištenja salicilne kiseline za pranje lica i glinenih maski, većina nas ima prilično solidan plan kada se radi o neželjenom prištiću.

No, što je s onim bolnim prištićima koje se pojavljuju na leđima, ramenima, pa čak i prsima? O njima se manje raspravlja, ali zapravo jednako često kao i akne na licu. Akne na tijelu mogu se činiti kao potpuno nov problem, bez obzira na to koliko ste navikli nositi se s aknama na licu. Akne na tijelu često su bolne i duboko ukorijenjene, a budući da je do tih mjesta često teško doći, može ih biti mnogo teže liječiti.

Evo kako dermatolozi preporučuju da se brzo riješite tih neželjenih izbijanja akni i kako spriječiti njihovu ponovnu pojavu.

Postoji mnogo načina za liječenje akni na tijelu, ali prije svega, važno je razumjeti osnove kako nastaju. "Akne su poremećaj pilosebacealne jedinice kože, sastoje se od folikula dlake i lojne žlijezde. Akne se javljaju kada se pilosebacealne jedinice začepe ili upale", objašnjava Anjali Mahto, dermatolog, za Who What Wear.

Budući da imamo folikule dlake po cijelom tijelu, ovaj proces začepljenja i upale može se dogoditi doslovno bilo gdje na koži, što objašnjava zašto biste mogli doživjeti prištiće na naizgled nasumičnom mjestu na vratu ili stražnjici, kao i veće akne na leđima ili ramena.

Ako se pitate zašto vam se akne na tijelu pojavljuju na određenim područjima, postoji neka logika u tome. "Imamo najveći udio uljnih žlijezda na licu, ali ih se također može naći u većoj koncentraciji na prsima, leđima i ramenima", objašnjava Mahto. "Kao rezultat toga, uglavnom smo skloni pronaći akne na tijelu na tim područjima."

Naša genetika jedan je od odlučujućih čimbenika iza akni, budući da ona diktira kako naše tijelo proizvodi masnoću i odbacuje mrtve stanice kože. Ali postoje i vanjski čimbenici koji mogu pridonijeti izbijanju akni na tijelu. Prema dermatologinji Zainab Laftah, trenje i znojenje dva su od najvećih okidača za pojavu akni na tijelu. "Znojenje se pojačava tijekom ljeta kako bi se pomoglo u regulaciji bazalne tjelesne temperature, pa to može dovesti do začepljenja pora i mrlja", objašnjava ona.

Naravno, dok iz tog razloga tijekom toplijih mjeseci možete doživjeti porast akni na tijelu, ako imate stil života koji uzrokuje znojenje, to također može utjecati na vas tijekom cijele godine. "Vježbanje može uzrokovati začepljenje pora zbog znojenja i nakupljanje ulja, bakterija i prljavštine, što dovodi do izbijanja akni", dodaje Laftah. "Preporuča se pranje odmah nakon vježbanja i nošenje široke, prozračne odjeće."

Kao i kod svih vrsta akni, sastojci poput salicilne kiseline i benzoil peroksida preporučuju se za liječenje akni na tijelu. Možda ćete ih samo morati potražiti u nešto drugačijem formatu proizvoda. "Salicilna kiselina ili benzoil peroksid sredstva za pranje tijela odlično su mjesto za početak", predlaže Mahto. "Ali ne morate koristiti ni poseban gel za pranje tijela - svoj proizvod za čišćenje lica koji sadrži te sastojke možete koristiti i na svom tijelu." Mahtov glavni savjet za sprječavanje pojave akni na tijelu je temeljito pranje tijela svaki dan, osobito nakon vježbanja.

Osim toga, Laftah preporučuje da razmislite o proizvodima koji se ne ispiru, kao što su serumi ili maske kako biste se riješili akni na tijelu. "Salicilna kiselina moja je glavna preporuka za akne na tijelu jer je topiva u ulju, pa prodire duboko u uljne žlijezde i otčepljuje pore", objašnjava. "Benzoil peroksid, azelainska kiselina i retinoidi daljnji su aktivni sastojci koji pomažu u liječenju akni na tijelu i ciljaju na upalni proces, ali ako gore navedeno nije učinkovito, posjetite svog liječnika opće prakse ili dermatologa za liječenje na recept."

Kim Cattrall vratila se kao Samantha u finalu druge sezone 'I tek tako..', a njezina Fendi torbica privukla svu pažnju
Vizažistica poznatih osoba otkrila jesenske beauty trendove koji će dominirati ove sezone
Zgodna dama prošetala u chic ljetnoj haljini: 'Narančasta je boja ljeta, a osim nje volim nositi zelenu, bijelu i crnu'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".