Cica je sve popularniji sastojak u beauty proizvodima: Donosimo sve što trebate znati o njemu

Cica je skraćeno od Centella Asiatica, ljekovite biljke koja još dolazi pod imenom gotu kola i tigrova mast, a aktivni sastojci ekstrahirani iz biljke idealni su za jako suhu i suhu kožu. Imaju antioksidativna i protuupalna svojstva, a mogu pomoći u boljem funkcioniranju kože, kao i u obnavljanju njezine barijere
Vidi originalni članak

Baš kao i u modi, i u beauty svijetu postoje it sastojci i proizvodi koji su posebni zbog svoje učinkovitosti i postaju neizostavan dio svakodnevne rutine mnogih beauty entuzijastica. Ove sezone ta je titula pripala cici, sastojku koji se nalazi u sve više proizvoda za njegu kože i usana. Ako do sada niste čuli za nju, cica je još poznata pod imenom Centella Asiatica i ključni je sastojak u mnogim proizvodima, posebice korejskih brendova koji su među prvima ubacili ovaj sastojak u rutinu njege kože. 

Sadrži amino-kiseline, masne kiseline i vitamine poput C, A, B1 i B2, a istraživanja su pokazala da veliku moć ima i ekstrakt iz lista biljke Centella Asiatica. Iz azijskog beauty svijeta, popularnost cice se preselila i u zapadni svijet, a to pokazuje i činjenica da je porasla potražnja na Googleu za ovim važnim sastojkom pa donosimo odgovore na najvažnija pitanja na koja za Glamour odgovaraju dermatolozi. 

Kao što smo spomenuli, cica je skraćeno od Centella Asiatica, ljekovite biljke koja još dolazi pod imenom gotu kola i tigrova mast, a aktivni sastojci ekstrahirani iz biljke idealni su za jako suhu i suhu kožu. Imaju antioksidativna i protuupalna svojstva, a mogu pomoći u boljem funkcioniranju kože, kao i u obnavljanju njezine barijere. Možete je ubaciti u svakodnevnu beauty rutinu kroz hidratantne kreme u jutarnjoj i večernjoj njezi lica ili putem seruma. Cicu kao sastojak u proizvodima možete koristiti svakog dana u tjednu. Najbolji način da prepoznate cicu u proizvodima je da potražite ključne sastojke poput pentacikličkih triterpena, a ponekad se navodi pod punim imenom Centella Asiatica ili cicaplast i cicapair, piše Glamour. 

Jedan od proizvoda koji sadrži cicu je i krema brenda Dr. Jart+ koja je postala viralni hit, a posebna je po tome što je mnogima zamijenila puder. Riječ je o Dr. Jart+ Cicapair Tiger Grass Color Correcting Treatment koju TikTokeri hvale, a odlična je jer je spoj hidratantne kreme i korektora, odnosno pudera. Naime, osim što hrani i regenerira kožu, savršeno i prekriva crvenilo. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kako piše Allure, krema ima svilenkastu teksturu, a posebna je zbog zelenkaste nijanse koja se prilagođava tonu kože. Na koži djeluje poput hidratantne kreme i korektora, a sadrži i zaštitni faktor SPF30. Zelena boja kreme može se povezati upravo s vodom iz lista biljke Centella Asiatica, koja je autohtona u azijskim močvarama i vjeruje se da ima regenerirajuća i umirujuća svojstva za nadraženu kožu. Uz bogata protuupalna svojstva, spomenuta krema sadrži i klorofilm koji ima moć jačanja strukture kože, no cica je ipak glavna zvijezda proizvoda jer smanjuje gubitak vlage i pomaže u obnavljanju kože pa je ona hidratiziranija, a s vremenom, i manje upaljena. 

Studentica i nogometaš slučajno modno usklađeni: 'Uvijek se lijepo sredimo kad idemo u grad'

Zgodnoj brineti odlično pristaje spoj minice i čizama: 'Volim sportski stil, ali češće sam u elegantnom'

Radite li manikuru kod kuće? Isprobajte savjete kozmetičarke za brže sušenje laka za nokte

Ljepotici u preslatkom društvu odlično pristaje haljina koja je i ove sezone osvojila gradske ulice

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".