Četiri mita o rastu i zdravlju noktiju u koja trebate prestati vjerovati

Stručnjaci razbijaju nekoliko najčešćih mitova koje ste zasigurno barem jednom čuli
Vidi originalni članak

Čvrsti i zdravi nokti svima su želja, no na putu do njih često stoje različiti mitovi zbog kojih izostaje rezultat. Upravo iz tog razloga, stručnjaci za Glamour razbijaju nekoliko najčešćih mitova oko zdravlja i rasta noktiju, a svaki od njih zasigurno ste čuli barem jednom! 

Mit br. 1: Nokte treba pustiti da dišu

Kako tvrde stručnjaci, ploča nokta zapravo je "mrtva" pa rečenica da nokat mora disati nema smisla.

- Nokti ne trebaju disati. Dobivaju nutrijente, kisik i krv iz protoka krvi, a ne iz zraka - objasnila je dermatologinja i specijalistica za nokte za Nail Mag i dodala da, kad specijalist kaže da nokti trebaju disati, pritom misli na to da treba napraviti pauzu od laka za nokte ili acetona kako bi se zaliječio oštećeni nokat. 

Mit br. 2: Hladna voda pomaže da se lak brže suši

Da je to istina, ovom bi se taktikom vjerojatno služili i u mnogim salonima. Lak za nokte je polimer, nastao kemijskom reakciju. Niža temperatura usporava kemijsku reakciju, ali i usporava isparavanje otapala u laku za nokte. 

- Hladna voda učvrstit će lak pa će izgledati kao da se osušio, no jedini put do suhog laka za pustiti ih da se suše na zraku. Ako isprobavate ovu metodu, vjerojatno će na laku nastati oštećenja jer, čak i ako je lak suh na površini, nije se još osušio do kraja - pojašnjavaju stručnjaci za Glamour. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Mit br. 3: Akrilni lak uništava nokte 

Stručnjaci se slažu da akril i gel ne uništavaju nokte, nego nepravilno uklanjanje stvara probleme. Ako ne prepustite stručnjaku, oslabit ćete ploču nokta. Također, pretjerano korištenje sredstva za uklanjanje laka također nije preporučljivo jer može isušiti nokte i učiniti ih lomljivima. 

Mit br. 4: Unosom mlijeka riješit ćete se bijelih točkica na ploči nokta 

Prije nego što se zabrinete da unosite premalo kalcija u organizam, veća je vjerojatnost da su točkice na noktima nastale zbog laka za nokte.

- Bijele mrlje na noktima mogu imati mnogo uzroka, a najčešće je riječ o granulaciji keratina. To su površinske mrlje koje nastaju jer je lak predugo bio na noktu - prenosi Glamour i pojašnjavaju da se mrlje javljaju jer se površinske stanice nokta uklone s lakom, ostavljajući bijele točkice. Ako vam se čini da su mrlje dublje u noktu, vjerojatno je povezano s traumom grubog uklanjanja laka. To je nemoguće ukloniti, nego treba pustiti nokat da izraste. 

Jesmo li cijelo vrijeme pogrešno prali kosu? Rezultat nove tehnike je voluminoznija kosa
Do savršenih valova u kosi za manje od pet minuta: Isprobajte viralni hit s TikToka za odličnu frizuru
Obožavamo stil arhitektice koja, umjesto crne, preferira ružičastu, crvenu i cvjetne uzorke
Kožna minica i kaubojke dugo nisu izgledale ovako dobro: Lijepa influencerica isfurala je i hit uzorke sezone

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".