Sijedi li kosa od stresa? Liječnici odgovaraju na pitanje radi li se o istini ili mitu

Na profilu Pitaj Doktora, četiri doktora medicine dali su odgovor o povezanosti sijedih i stresa
Vidi originalni članak

Profil na Instagramu pod imenom Pitaj Doktora definitivno je jedan od onih koje treba pratiti. Vode ga četiri doktora medicine koji odgovaraju na brojna pitanja. Pratitelje pozivaju da ih pitaju sve što ne znaju, a voljeli bi znati. Napomenulo su i da konzultacija na njihovom profilu ne mijenja potrebu odlaska liječniku obiteljske medicine. 

Ovih su dana odgovorili na dva pitanja vezana za kosu - sijedi li ona od stresa i otpada li pod njegovim utjecajem. 

- Do 22. siječnja 2020. nije bilo znanstvenih dokaza koji su povezivali sijedu kosu sa stresom, samim time se vjerovalo kako je to samo običan mit. Toga je datuma objavljeno istraživanje na miševima koji su bili izloženi stresnim situacijama. Pokazalo se kako stresne situacije preko simpatičkoga živčanoga sustava sprečavaju nastanak melanina, pigmenta zaslužnoga za boju kose te tako pospješuju nastanak sijedih dlaka. 

Liječnici su odgovorili i na pitanje otpada li kosa od stresa:

- Stres može uzrokovati gubitak kose, i to direktno na tri načina: telogenim efluvijem (povećanjem broja folikula dlaka koje ulaze u fazu mirovanja), trihotilomanijom (nekontroliranim čupanjem dlaka), alopecijom areatom (autoimunim napadom na folikule dlaka).

O posljedicama stresa na kosu, razgovarali smo i s dermatologinjom i venerologinjom Ivanom Manolom, a više o tome možete pročitati ovdje

U ožujku 2019. prestala je bojati kosu i sada pušta sijede, a zbog toga je pravi hit na Instagramu!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Za ovu frizuru, jednostavnu za održavanje, kažu da bi možda mogla zamijeniti valove u kosi
'U ovoj smo se karanteni i u Splitu po pitanju sređivanja malo ulijenili, ali kad idemo na rivu, logično je da se sredimo'
Tko se još veseli proljeću? Izdvojili smo natkošulje koje ćemo nositi o novoj sezoni, a neke su i na sniženju!
Par od kojeg svi možemo učiti o stilu: 'Uvijek smo usklađeni! Toliko smo dugo zajedno da više ne znamo biti različiti'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".