Čest i dosadan problem: Stručnjaci otkrivaju što zapravo znače bijele mrlje na noktima i kako ih izbjeći

Iako bijele mrlje na noktima mogu smetati, one su obično bezopasne i nestaju same od sebe.
Vidi originalni članak

Bez obzira na to volite li upadljivu manikuru ili preferirate elegantne, neutralne boje, jaki i zdravi nokti ključni su za izvrsnu manikuru. Ali što je s onim dosadnim bijelim mrljama koje se pojavljuju na noktu naizgled niotkuda? Glamour je konzultirao stručnjake kako bi saznali što uzrokuje te tajanstvene točke i kako se s njima nositi.

Bijele mrlje na noktima, također poznate kao leukonihija, mogu imati različite uzroke. Dok neki ljudi misle da je to zbog nedostatka vitamina, najvjerojatniji uzrok je oštećenje ležišta nokta. Neki uobičajeni uzroci uključuju:

Trauma: Manje ozljede noktiju, poput udarca o tvrdu površinu ili grickanja, mogu rezultirati bijelim mrljama. Srećom, ove mrlje su bezopasne i nestat će kako nokat izraste.

Nutritivni nedostaci: Nedostatak određenih hranjivih tvari poput cinka ili kalcija u prehrani također može uzrokovati pojavu  bijelih mrlja na noktima.

Gljivične infekcije: Gljivične infekcije noktiju mogu dovesti do bijelih mrlja, zajedno sa zadebljanjem, promjenom boje i odvajanjem od ležišta nokta.

Alergijske reakcije: Neki pojedinci mogu razviti bijele mrlje na noktima kao rezultat alergijske reakcije na određene kemikalije ili proizvode.

Psorijaza ili ekcem: Ova stanja kože također se mogu manifestirati na noktima, što rezultira izbjeljivanjem noktiju i drugim promjenama poput udubljenja, izbočina i zadebljanja.

Ostala medicinska stanja: Određena medicinska stanja poput bolesti jetre ili bubrega i trovanje teškim metalima mogu doprinijeti nastanku bijelih mrlja na pločama nokta.

Nuspojave lijekova: Određeni lijekovi, uključujući one koji se koriste u kemoterapiji, liječenju artritisa i dijabetesa, također mogu uzrokovati bijele mrlje na noktima.

U većini slučajeva bijele mrlje na noktima su bezopasne i prirodno će nestati. Međutim, ako ste zabrinuti za izgled svojih noktiju ili osjetite druge simptome, važno je konzultirati se s liječnikom ili dermatologom radi procjene.

Iako bi moglo biti primamljivo turpijati ili polirati bijele mrlje, stručnjaci savjetuju da to ne učinite. Pretjerano poliranje može izazvati dodatne probleme i oslabiti nokte. Umjesto toga, bolje je dodatno se brinuti o području zanoktica, jednom tjedno koristiti sredstvo za uklanjanje zanoktica i svakodnevno nanositi kremu ili ulje za zanoktice.

Spriječavanje bijelih mrlja moguće je redovitom hidratacijom i jačanjem noktiju. Ulje za zanoktice toplo se preporučuje za ovu svrhu jer hidratizira i štiti nokte. Dobar hidratantni temeljni sloj prije nanošenja laka također može pomoći u sprječavanju bijelih mrlja.

Što se tiče prehrane, bijele mrlje mogu biti uzrokovane određenim nedostacima, iako je to relativno rijetko. Hrana bogata proteinima poput ribe, orašastih plodova, sjemenki i graha može promovirati glavni protein za nokte, keratin, pridonoseći jačim noktima.

Iako bijele mrlje na noktima mogu smetati, one su obično bezopasne i nestaju same od sebe. Dobra njega noktiju i pridržavanje stručnih savjeta o prevenciji i liječenju mogu dovesti do zdravih noktiju bez mrlja koji služe kao savršeno platno za vaše omiljene manikure.

 

Efektan leopard uzorak u upečatljivim kombinacijama zgodnih prijateljica nikad bolje nije izgledao
'Crvenu nosim oduvijek, to mi je najdraža boja, smatram da plavušama dobro stoji'
Maja Lena Lopatny nekad i sad: Kako se poznata TV voditeljica i model stilski mijenjala tijekom godina

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".