Celulit odlazi u prošlost, sređuju ga nove formule: Ne zaboravite kretanje, a važan je i način kako nanosite kreme

Iako je ova tema u svijetu kozmetike jedna od najvažnijih, a posebno tijekom proljeća, točan uzrok celulita zapravo nije poznat.
Vidi originalni članak

Koža, kao najveći organ i zaštitnik tijela, mnogo toga taji, ali i otkriva, posebno kad krenemo razmišljati o kratkim hlačicama i minicama. I bez obzira na to što su kratke suknje jedan od proljetnih hitova pa ćemo se uskoro posvetiti nekim kratkim krojevima, njega tijela naša je obveza. Ne samo radi zdravlja, osobito ako se manje krećemo pa je cirkulacija slabija, već i iz estetskih razloga.

Naime, koža s godinama kao da ‘curi’ te mijenja strukturu, smanjuje se koncentracija kolagena. Dakle, ako je nekad bila savršeno novi madrac i sva ‘plump’, kako joj laskamo, s vremenom ona gubi tu elastičnost. Sve to utječe na njezinu ljepotu i izgled, a na koncu i na stvaranje celulita, koji nastaje iz više razloga. Zovemo ga i narančina kora jer nas podsjeća na koru tog zdravog voća. Javlja se i kod muškaraca, no češći je kod žena zbog drukčije tjelesne konstitucije i raspodjele masti, mišića i vezivnog tkiva. Prvi se put sami termin celulit spominje u dvadesetim godinama prošloga stoljeća, i to u medijima.

Naime, u to doba odigrava se društvena revolucija, haljine su sve kraće, a i plaže postaju popularno mjesto za druženje. Postaje moderno baviti se sportom, u hobije ulaze outdoor aktivnosti. Naravno da žene postaju svjesne vlastitog tijela i njege, iako je u to doba još uvijek simbol bogatstva bila nešto punija figura. Istraživanja otkrivaju da čak oko 80 do 90% žena nekad u životu ima celulit, no to nije povezano s debljinom, čak i mršavice primijete specifično mreškanje kože.

Iako je ova tema u svijetu kozmetike jedna od najvažnijih, a posebno tijekom proljeća, točan uzrok celulita zapravo nije poznat. Čini se, naime, da je to rezultat djelovanja sloja masti ispod kože na koji utječu razni faktori – od prehrane, kretanja i vode do stresa te raznih drugih čimbenika. Uz to, tu su i nezaobilazni hormoni, čiji poremećaji koji nas prate kroz život utječu i na izgled kože. Naime, estrogen, inzulin, noradrenalin, hormoni štitnjače i prolaktin dio su procesa proizvodnje celulita. Dio stručnjaka tvrdi da, kako se estrogen kod žena smanjuje što su bliže menopauzi, tako se smanjuje i protok krvi u vezivno tkivo ispod kože. A to znači i sklonost stvaranju celulita. Hormoni divljaju i u tinejdžerskoj dobi, što također potiče stvaranje ‘narančine kore’.

Čak su neka istraživanja potvrdila da i pretjerano uske traperice potiču stvaranje celulita, vjerojatno zbog lošije cirkulacije. Naravno da preuska odjeća nije pretjerano zdrava, stoga je dobro ionako razmisliti o udobnosti. Ima još jedna važna stavka u ovoj priči, a to su nezaobilazni geni. Naime, za celulit imamo genetsku predispoziciju, pa od roditelja možemo naslijediti i tip metabolizma, razinu cirkulacije i način na koji se distribuira masnoća ispod kože.

Sada kad dolazi toplije vrijeme i naša će koža biti slobodnija, stoga je vrijeme za akciju. Osim šetnje i kretanja, što bi apsolutno trebalo uvesti u svakodnevnu rutinu, jer dani su divno dugi, tu su i kreme, odnosno kozmetika koju možemo koristiti iz dana u dan. Neki od sastojaka prvaci su ove scene, kozmetičke kuće konstantno istražuju kako da poboljšaju način rada formula u ovoj beauty sferi. Kofein je jedan od sastojaka kojima se i mi vraćamo, svako proljeće proučavamo što ima novo na sceni. Naime, taj legendarni sastojak kave dehidrira stanicu, što znači da će ona biti manje vidljiva. Stručnjaci ističu da se krema s kofeinom na području zahvaćenom celulitom može koristiti svakodnevno, no bitni su i pokreti.

Gotovo svi proizvođači, stručnjaci i kozmetičari uporno spominju da je važno znati nanijeti formulu protiv celulita, a to radimo masažom. Kružni pokreti i lagano stiskanje dlanovima znači da će krema bolje odraditi posao, odnosno da će aktivni sastojci brže obaviti zadaću. Ovaj način tretiranja kože potiče i limfu, čija je cirkulacija također ključna za zdravlje i ljepotu kože.

Od sastojaka zahvalan je i rozi papar, koji svojim djelovanjem utječe na ‘razbijanje’ masnih naslaga, čime se postavlja u sam vrh ove beauty scene. Sve se češće spominje i retinol, anti-age sastojak inače popularan u području suzbijanja bora. Naime, kako ‘pegla’ naše lice, sličan učinak ima i na celulitu, odnosno utječe na smanjenje izgleda narančine kore. S time da retinol treba prvo isprobati na manjem djelu kože kako bi se izbjegle eventualne alergije na ovaj dosta snažan sastojak. Posljednjih godina sve je više hitova ove scene, kao i njihovih sinergija. Primjer je Q10 uz podršku vitamina C, zajedno omekšavaju i ujednačavaju kožu. I ginko je dobio posebno mjesto na sceni, taj sastojak uz L-karnitin poboljšava teksturu kože te potiče cirkulaciju. Više-manje sve se svodi na cirkulaciju, jer ona je ključna za aktiviranje procesa koji su važni za zdravlje kože. Osim krema i ulja, od formula je ključan i piling koji će olakšati detoksikaciju kože i smanjiti nakupljanje toksina u njezinim dubljim slojevima. Formule za celulit srodne su onima za strije. No pucanje kože nastaje zbog naglog debljanja ili mršavljenja, često u trudnoći i nakon nje ili pri prebrzom mršavljenju. Iako su strije također posljedica genetike, možemo ih ublažiti uljima koja djeluju na bolju elastičnost kože.

Kad se ona naglo rasteže, ne stigne se dobro ‘pripremiti’ te time lakše puca. Strije koje nastanu moguće je ublažiti njegom, no preventiva je ipak bolja i praktičnija. Strije se mogu pojaviti ne samo na stražnjici i bokovima, već oko trbuha i grudi.

Za trudnice su dostupne ciljane kreme i ulja koja smanjuju pojavu pucanja kože, no važno ih je nanositi često te općenito raditi na elastičnosti kože adekvatnim unosom vode. Sama uljna tekstura daje nam osjećaj ugode, pa se trackanje pretvara u divan ritual koji i nas općenito, a ne samo našu kožu – čini sretnima.

U galeriji smo izdvojili proizvode na koje vrijedi obratiti pozornost u borbi protiv celulita

Ziaja Baltic Home Spa anticelulitno ulje, drogerije, 490 ml 54 kn Uriage Bariederm-Cica ulje za tijelo, ljekarne, 100 ml 125 kn Corpolibero Slim Cell Anti-Cellulite Intensive Cream, martimex.hr, 200 ml 196 kn Elancyl Slim Design ulje, ljekarne, 150 ml 246 kn SebaMed Sensitive Skin Anti-Stretch Mark, lijepa.hr, 200 ml 102 kn Payot Herboriste Detox Concentré Anti Capitons Serum-In-Oil Cellulite, douglas.hr, 125 ml 285 kn Nivea Q10 mlijeko za učvršćivanje kože tijela, drogerije, 400 ml 57,90 kn Mustela Maternité Stretch Marks Oil, lijepa.hr, 105 ml 84 kn Lierac Phytolastil, ljekarne, 75 ml 338 kn Teaology Happy Body Slimming Balm 150ml, martimex.hr, 150 ml 188 kn GEOMAR Intenzivna anticelulitna krema, 200 ml, dm.hr, 60kn Eveline Cosmetics 3D Slim Extreme, drogerije, 200 ml 35 kn Diego Dalla Palma The Body Trainer 3, douglas.hr, 40 ml 365 kn Collistar Pure Actives Anti Stretch Marks Concentrate, lijepa.hr, 150 ml 188 kn Collistar Anticellulite Slimming Superconcentrate Night, douglas.hr, 200 ml 425 kn Clarins Contour Body Treatment Oil, douglas.hr, 100 ml 435 kn Clarins Body Partner Stretch Mark Expert, notino.hr, 175 ml 371 kn Weleda Birch body oil, lijepa.hr, 100 ml 147 kn Biotherm Celluli Eraser, douglas. hr, 200 ml 345 kn Apivita Rose & pepper body oil, ljekarne, 150 ml 289 kn Eucerin Caring Oil, ljekarne, 125 ml 135 kn

 

Dugo nismo vidjeli ovako cool hlače na zagrebačkoj špici: Prepišite modne ideje ljepotice super stila

Cheria (21) u Hrvatsku je došla prije 6 godina: 'Hrvati su dobri ljudi, najviše vole ići na kavu! I ja to isto učim!'

Stavite par kapi i miris će vas pratiti cijeli dan: Za ove parfeme kažu da su najdugotrajniji na koži

Jedno pakiranje ove kreme za tijelo proda se svakih 14 sekundi: Kad pročitate recenzije, bit će vam jasno i zašto!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".